Mindfulness OudenburgAdres en routebeschrijving

Mindfulness training Oudenburg

Mindfulness Oudenburg CM

Midden het West-Vlaamse polderlandschap, op de grens tussen de polders en de zandleemstreek, ligt Oudenburg, een oase van rust op amper enkele kilometers van de drukke Noordzeekust Oostende en van het historische Brugge.

Oudenburg behoort tot de oudste steden van ons land. De Romeinen bouwden er al tussen 180 en 250 na Chr. een castellum als verdediging tegen de invallende Saksische zeerovers. Toen grensde de grillige kustlijn nog aan de zoom van de latere stad. De vierkante structuur van dit fort tekent zich nog duidelijk af in de huidige dorpskern. Ook tijdens de Middeleeuwen speelde Oudenburg een niet onaardige rol in Vlaanderen.

In de 10e eeuw werd de eerste bidplaats gebouwd. Het was waarschijnlijk een houten kerkzaal die in bezit was van de bisschop van Noyon-Doornik. In 1054-1070 werd de ondertussen vervallen houten kerk vervangen door de stenen Sint-Pieterskerk. Voor de bouw van deze kerk werden onder meer restanten gebruikt van het Romeinse castellum.
In 1084 stichtte de heilige Arnoldus, bisschop van Soisson, de Benedictijner Sint-Pietersabdij. De bestaande Sint-Pieterskerk in het centrum van Oudenburg werd verplaatst naar de abdij. Daar was ook een belangrijke brouwerij aanwezig. Niet voor niets is de heilige Arnoldus dan ook uitgeroepen als de patroonheilige van de bierbrouwers. Behalve een middeleeuwse duiventoren is echter niets bewaard gebleven van de oorspronkelijke bebouwing. Op de locatie is nu onder andere het Romeins Archeologisch Museum (RAM) gevestigd.

De bouw van een nieuwe parochiekerk liet niet lang op zich wachten. Het werd gebouwd in de Mariastraat, waar ook de huidige kerk zich bevindt. De kerk werd toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw.
In de tweede helft van de 19e eeuw was Oudenburg een bloeiende stad. Hoewel de toenmalige Onze-Lieve-Vrouwekerk al vele keren opgelapt en uitgebreid was, raakte hij stilaan een vervallen gebouw. Er werd dan ook besloten om een nieuwe parochiekerk te bouwen. Deze werd in 1867 ontworpen door architect P. Buyck. De nieuwe kerk heeft de kenmerken van de neogotische stijl: een Latijns kruis als grondplan, steunberen, spitsbogen, pinakels en roosvensters.

Op het gebied van de lakennijverheid behoorde deze eeuwenoude stad tot de voornaamste nederzettingen in Vlaanderen.

  • Marktstraat 40, 8460 Oudenburg

Praktische info

  • 60 m2
  • muziekinstallatie aanwezig
  • matrassen en kussens aanwezig
  • gelegen in bijzonder pand
  • makkelijk parkeerruimte in onmiddellijke omgeving

Met openbaar vervoer naar het lokaal van de Christelijke Mutualiteit Oudenburg

Wie met openbaar vervoer komt, neemt de trein tot Oostende. Vanaf het station vertrekken er verschillende bussen (nummers 21, 22 en 23), meestal elk uur en 25 min. en 55 min.
Om tegen 19u00 aan het CM lokaal te geraken heb je twee mogelijkheden:

Bus 54 - Oostende - Oudenburg - Brugge

  • 18:10 Vertrek vanuit Oostende Station perron 13 (Code stopplaats: 509693)
  • 18:26 Aankomst te Oudenburg Plaats. Dit is de 7de halte (Code stopplaats: 501562)
  • Dan is het nog 1 minuut wandelen. Ga zuidelijke op Marktstraat richting Mariastraat.

Reistijd: circa 2 min.

Bus 21 - Oostende - Oudenburg - Eernegem

  • 18:22 Vertrek vanuit Oostende Station perron 8 (Code stopplaats: 500533)
  • 18:58 Aankomst aan Oudenburg Plaats (Code stopplaats: 501562). Voorlaatste halte: Oudenburg Sint-Pietersstraat. Duur rit 36 min., 14 haltes/stations.
  • Dan is het nog 1 minuut wandelen. Ga zuidelijke op Marktstraat richting Mariastraat.

Foto's over zaal en ruimte

Hoe de ruimte er uit ziet