Levensstroom

Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

Gestalte van Liefde

De Gestalte van Zijn

Je diepste innerlijke Zijnsgrond

Zijnsoriëntatie biedt een eigentijds pad voor levenskunst.
Een pragmatische benadering die oeroude spirituele inzichten combineert
met hedendaagse kennis over de werking van de psyche.
Het gedachtegoed is ontwikkeld door Hans Knibbe,
tevens grondlegger van de school voor Zijnsoriëntatie.

http://www.zijnsorientatie.nl

 


je ware zijn

 

Jouw Zijnsgrond

In het diepste van jouw wezenskern is een onuitputtelijke bron van rijkdom, liefde en helderheid. Het is de grond van je bestaan, je Zijn. Die Zijnsgrond is altijd ongeschonden aanwezig. Zo een beetje als de zon die altijd schijnt. Ook al zijn er wolken, de zon schijnt altijd, maar je ziet hem niet. Soms vang je er een glimp van op, bijvoorbeeld als je mooie muziek hoort, of in de natuur wandelt. Dan gaat je hart open.

Je bent je echter niet bewust van die rijkdom. De Zijnsgrond, je ware aard is bedekt geraakt door je dagelijks bewustzijn, ofwel de persoonlijkheid, de beelden van jezelf en dat wat anderen over jou hebben gezegd en die je als waar hebt aangenomen.
Door je te identificeren met dit alles, met je persoonlijkheid, wordt je blikveld zodanig vernauwd, dat je het contact met de Zijnsgrond verliest. Je bent de zon achter de wolken vergeten.
Dat is geen ramp; het is gewoon menselijk, zo ontwikkelen wij ons nu eenmaal. En de Zijnsgrond gaat nooit verloren. Zijnsoriëntatie biedt een pad om het contact met die verrukkelijke rijkdom te herstellen.

 

Rusten in Zijn

Hoezeer ook in vergetelheid geraakt, de Zijnsgrond gaat nooit verloren. Hij is nog steeds even perfect en beschikbaar als altijd. Het is wie je ten diepste bent.
Het is dus ook elk moment mogelijk om er contact mee te maken. Dat is niet eens moeilijk. Je hoeft niets te zoeken en niets te bereiken. Door alle bewegingen van je dagelijks bewustzijn met rust te laten, ontstaan hierin openingen. Dit doen we bijvoorbeeld in meditatie. Het wolkendek drijft als het ware uit elkaar. Door die openingen heen schijnt de Zijnsgrond. Zijnskwaliteiten als liefde, vreugde, zorgeloosheid en basale goedheid worden voelbaar. Dit noemen we ‘Rusten in Zijn’.

Maar in het leven van alledag is het veel moeilijker om de bewegingen van je persoonlijkheid met rust te laten. Je identificeert je met de persoonlijkheid, en denkt dat je dat bent.
De persoonlijkheid is altijd op weg. Om dingen te veranderen, verbeteren. Wat je fijn vindt, wil je vasthouden. Wat je vervelend of pijnlijk vindt, probeer je te vermijden. Zonder het in de gaten te hebben, beoordeel je het leven in plaats van het te ervaren zoals het is.

Naast meditatieve training is het dus aan de orde om je bewust te worden van deze bewegingen. Pas als je ziet wat je doet, krijg je een keus om het niet of anders te doen. Dan kun je zelf het roer in handen nemen. Je kan dit beoefenen in Mindfulness bijvoorbeeld.

 

mediteren

 

het is wat is

Zijnsoriëntatie

Je gaat je dus letterlijk oriënteren op Zijn. Vandaar de benaming "Zijnsoriëntatie". In heartfulness gaan we elementen van psychotherapie en klassieke spirituele beoefening bij elkaar brengen. Het is een gans proces, dat niet zomaar in 8 avonden te realiseren is. Het is een levensweg.

Zijn is de altijd aanwezige gronddimensie van het bestaan. Alles wat bestaat is een vorm van Zijn. Wanneer je je dat bewust bent, raak je contactvol aanwezig in het Nu. De mallemolen van streven en vermijden, die altijd naar toekomst of verleden wijst, heeft je niet langer in de greep. Het is net alsof je uit een vernauwing stapt en opeens in een open ruimte staat. Deze open ruimte van Zijn blijkt intrinsiek vrij te zijn van al je patronen, beelden, gevoelens en gedachten. Je komt in contact met levenslust, vreugde, inspiratie, en kracht.

De Gestalte van Liefde

Daarom ga je je oriënteren op kwaliteiten van zijn. Ze zitten diep vanbinnen in je verborgen, sowieso. Het is nu de kwestie dat wat van binnen zit naar buiten te brengen. Dit doe je gewoon door er naar te kijken en er bij te blijven. Een mooi, effectief hulpmiddel daarbij is je de ontmoeting voor te stellen van jouw Gestalte. De Gestalte is de beeldvorm van je vrije aard. Het is de symbolische vertolking van wie je in wezen bent als dynamische vorm, los van de in de loop van jouw geschiedenis opgebouwde zelfbeelden.

Terwijl je kijkt in de ogen van de Zijnsgestalte zie je meer en meer de kwaliteiten die deze Gestalte uitstraalt: bv. vriendelijkheid, liefde, kracht, stilte,...
De Gestalte die je aankijkt met zijn kwaliteiten, is nu een weerspiegeling van jouw innerlijke aard. Jij bent die Gestalte!

Eén van die Gestaltes waar we stil bij blijven staan, is de Gestalte van Liefde. Door in de ogen van de Gestalte te kijken herkennen we meer en meer de kwaliteiten als liefde, vriendelijkheid, zachtheid,... Dat wat je ziet in de Gestalte is feitelijk een weerspiegeling van wat diep binnen in jou zit. Dus je verbindt je met die Aanwezigheid en je wordt de Gestalte. Je wordt je bewust en je ervaart dat de kwaliteiten die je voor je ziet, eigenlijk van jouw zijn. Door je er mee te verbinden ga je nu als het ware dat wat straalt diep in je wezen, meer en meer vorm laten geven in je energetisch en fysiek lichaam. Door er naar te kijken en het te zien stralen gaan die kwaliteiten meer en meer vorm krijgen in je bewustzijn en je doen inzien dat je meer bent dan je geconditioneerde vorm...


Psychotherapie

Je leert mediteren, je maakt contact met je wijsheidsgeest en brengt je energie tot stroming. Kortom: je leert om de bron van Rijkdom in jezelf te openen. Hierin lijkt het op een spiritueel pad.

Daarnaast leer je ook de patronen van je gewoontezelf kennen. Je doet diepgaand zelfonderzoek. Het doel hiervan is om losser en vrijer te worden ten opzichte van je gewoontes. Zo zal je, als je geen zicht hebt op de invloed van je schaduw, onbewust voortdurend aangetrokken worden en/of beïnvloed worden in je doen en laten door dit onbekende stuk van jezelf. Je trekt bepaalde mensen aan, je wordt verliefd op iemand die later blijkt een spiegel van een schaduwdeel van jezelf te zijn, je komt onverwachtse situaties tegen... Hierin lijkt het enigszins op psychotherapie.

Wil je meer weten over de werkwijze en oefeningen die we in heartfulness gebruiken lees dan verder.

licht en schaduw
Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2020 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969