Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

gabrielle roth

Gabrielle Roth

Dans 5 ritmes

"De grootste uitdaging in ons leven is ons overgeven aan het feit dat we in een lichaam zijn dat eens zal sterven, dat we bang worden, dat we boos worden, verdrietig, blij, en dat we wanhopig verlangen naar liefde en medeleven. Waarom zou ik daar tegenover mezelf en de rest van de wereld oneerlijk over willen zijn? Maar dat zijn we, allemaal. We kunnen er ofwel doorheen bewegen ofwel er compleet in vast komen te zitten. Dans is een manier om er doorheen te bewegen. We kunnen leren om onze angst los te laten en uit te drukken op het moment dat we ze voelen, om ideeëen, overtuigingen los te laten en datgene te accepteren wat er op dat moment is. Alles verandert voortdurend, dus het heeft geen zin om vast te houden aan een vastgeroeste overtuiging. Als je eenmaal kan zien dat we in beweging, in een dans, zijn dan ben je vrij.

In mijn werk stel ik vast dat de meeste mensen oppervlakkig ademen omdat als ze tot diep in hun borstkas zouden ademen ze dan hun hart zouden tot leven brengen. Als ze tot diep in hun buik zouden ademen zouden ze een boel emotionele, seksuele en sensuele energie vrij laten.

Hoe dieper je ademt, hoe dieper je leeft. Als ik de 5 ritmes gedanst heb, dan is mijn ademhaling heel vol, en dan kan ik in een legere ruimte in mezelf zitten. Als ik soms alleen maar ga zitten mediteren, dan ben ik niet vol leegte, ik ben vol stress en spanning en allerlei kleine beslommeringen en onzekerheden. Als ik dans om mijzelf van die monstertjes te bevrijden, dan heb ik meer kans om die innerlijke, vredige, gezegende staat van zijn te bereiken. De bedoeling van meditatie is de geest tot rust te brengen en voor mij is de snelste manier om de geest tot rust te brengen het lichaam te bewegen. In plaats van mijn lichaam tot rust te brengen om mijn geest tot rust te brengen, doe ik precies het tegenovergestelde - mijn lichaam bewegen om mijn geest tot rust te brengen. En ik heb ontdekt dat het prachtig werkt."

Gabrielle Roth


Dans 5 Ritmes: Flowing, staccato, chaos, lyrisch en stilte

De 5 Ritmes die door Gabriëlle Roth zijn ontwikkeld, is een eenvoudige bewegingsvorm, die genezend werkt voor lichaam, hart en emoties. Gabriëlle Roth beïnvloedde in de creatie van de 5 ritmes o.a. antropoloog Gregory Bateson, psychotherapeut Fritz Perls, filosoof Oscar Ichazo en filmmaker Alejandro Jodorowsky. Zij mengt verschillende wereldtradities en sjamanistische, mystieke, extatische en oostelijke filosofieën om een praktijk te ontwikkelen die ze beschrijft als de reis van de ziel.

Volgens de grondlegster is de energie die door mensen beweegt terug te brengen tot vijf basisvormen: flowing, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Ze vormen samen een golfbeweging (een ‘wave’). Het is een uitnodiging om diep in je lichaam te reizen, te ontdekken waar kwaadheid, verdriet, angst én ook vreugde, passie, verlangen, kracht huizen.

Het is een totaalgebeuren. Je beweegt niet enkel lichaamsdelen, spieren en beenderen, maar ook je emoties, je geest en je ziel zijn betrokken. Dansen is bewegen, en bewegen is veranderen, evolueren. Er worden geen pasjes aangeleerd, ieder danst zijn/haar dans.

dans van de 5 ritmes

Het vloeiende ritme volgt zachte ronde bewegingen en geef je over aan de vrouwelijke energie. Je volgt voeten en opent je voor de impulsen vanuit je lichaam totdat staccato vraagt om helderheid en duidelijkheid die zichtbaar wordt in de vorm. Je gaat over tot daadkracht en je danst hoeken, lijnen, duidelijke bewegingen pulseren door je lichaam. Deze energie is mannelijk, expressief en krachtig. Ze leiden je langzaam naar chaos, waar controle zijn macht verliest en je niets anders kunt doen dan je vol overgave aanbieden in wervelende gegronde bewegingen. Een gewicht is van je afgevallen: je voelt je vrij, je opent je armen en borst, je blik verruimt. Het lyrische ritme leidt je naar licht. Het is de dans van je ziel. Een vederlichte dans die tenslotte rust vindt in verstilde bewegingen, het tumult komt tot bedaren. De dans van stilte is geboren, in volle acceptatie van wie je bent, in verbondenheid met je diepste zijn.’

Het dansen van de 5 Ritmes geeft ontspanning en plezier, het verbindt je met kracht en levenslust. Het is een plezierige, expressieve en transformerende manier om in contact te komen met jouw innerlijke drijfveren.

De 5 Ritmes is voor iedereen: jong en oud, man en vrouw, voor getalenteerde dansers en voorzichtige bewegers, voor soepele lichamen en stijve harken, voor pijnlijke ruggen en gebroken harten... De muziek nodigt uit en ondersteunt je dans. Het varieert van rock en roll tot klassieke melodiën, stevige house, Ierse ballades, jazzy grooves, afrikaanse percussie en gevoelige songs.

Meer info over Gabrielle Roth en de dans van de 5 ritmes

The Wave Dance: Gabrielle Roth (1990)

Inner Wave Dance: Gabrielle Roth (2000)

Gabrielle Roth, daily path podcast: 3 min. 35, meest recent en representatief

 

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2019 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969