Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

aromageur

Etherische oliën

Wat zijn etherische oliën?

Etherische olie is een vluchtige, olieachtige vloeistof met een zeer sterke geur en zeer geconcentreerd.


Korte schets Etherische olie is de aromatische of geurende olie die gewonnen wordt uit planten. Dit gebeurt volgens een welbepaald procédé om de essentie of de levenskracht van de plant te bevatten die er van nature in aanwezig is. Het is ook daarom dat etherische olie ook wel eens essentiële olie wordt genoemd. Elke plant heeft zijn uniek aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook zijn eigen toepassing. Etherische olie heeft andere eigenschappen dan plantaardige olie.

Ze komen in alle delen van de plant voor: bladeren, bloemen, bloesem, vruchten, zaden, twijgen, bast, hout, wortels en harsen. Ze zijn in het weefsel van de plant te vinden als hele kleine geurige druppeltjes in speciale zakjes.

Sommige etherische oliën zijn vrij duur, andere goedkoop. Dit komt omdat er veel planten of bloemen nodig zijn om enkele milliliters olie te produceren. Een goedkope olie is bvb. sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct zijn van de sapindustrie. Duur is bvb. rozenolie, omdat er enorm veel rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren. Zo zijn er voor het produceren van één liter citroenolie 1500 à 3000 citroenen nodig. Ze zijn uiterst geconcentreerd en heel krachtig. Ze mogen dus nooit rechtstreeks op de huid aangebracht worden, omdat dit anders huidirritatie kan veroorzaken.

Ze zijn uiterst vluchtig en geurig, ze verdampen héél snel wanneer je ze aan de lucht blootstelt. Dus: laat je flesjes nooit open staan!

De meeste soorten zijn kleurloos of licht geel, maar je vindt er ook enkele in gekleurde vorm, zoals bijvoorbeeld sinaasappel (oranje), bergamot (groen), patchouli (amber), kamille (blauw), laurier (bruin), en mandarijn (goudkleurig).

In de aromatherapie is het belangrijk dat je oliën gebruikt die 100% zuiver zijn en niet vermengt zijn met synthetische tegenhangers. Het brengt de therapeutische en genezende eigenschappen in gevaar.


Winning van etherische oliën Etherische olie kan op verschillende manieren gewonnen worden, maar meestal gebeurt dit door middel van stoomdestillatie. De stoom wordt door de te verwerken plantendelen geleid. De olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom tot water is afgekoeld kan de olie worden gescheiden door het verschil in dichtheid tussen het water en de olie .

stoomdistillatie

Een methode die bij citrusvruchten (citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, enz. ) gebruikt wordt is de koude persing. Hierbij wordt de oliehoudende schil van de plant uitgeperst en wordt zo de olie gewonnen.

Uit enkele, voornamelijk harsachtige stoffen, wordt de olie gewonnen door droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de etherische olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.

Andere methodes zijn: extractie, maar strikt genomen ontstaat dan geen etherische olie, maar een extract, absolue of concrete enfleurage, hierbij ontstaat eigenlijk een pommade in plaats van een etherische olie. Deze methode wordt niet of nauwelijks nog toegepast vanwege de hoge kosten.

ToepassingenZe worden gebruikt in een drietal verbruiksartikelen:

  • voedsel: vele levensmiddelaroma's zijn opgebouwd uit etherische olie. Natuurlijke smaakversterkers zijn bijvoorbeeld citroen, rozemarijn, salie, venkel,…
  • parfums en cosmetica: natuurlijk aroma bijvoorbeeld pepermunt, roos, kamille,… Een geurstof voor gebruik in cosmetica bestaat gemiddeld voor 70% uit etherische olie. Je kan ze ook gebruiken door te verdampen in een aromabrander, in de sauna of een stoombad.
  • medicijnen: als geneesmiddel bijvoorbeeld kamfer, eucalyptus, benzoë,…

toepassing van essentiële oliën: parfum

Niet alleen fysisch maar ook psychisch kunnen ze ingezet worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van de oliën in bad, door middel van massage of door het inhaleren.

Eigenschappen

Etherische oliën worden door de huid goed opgenomen. Via de huid komen ze dan terecht in de bloedbanen, waar ze helpen inwendige kwalen te genezen.

  • Ze ontgiften en zuiveren het lichaam
  • Ze stimuleren het uitscheiden van afvalstoffen
  • Ze stimuleren en reguleren hart, bijnierschors, bloeddruk
  • Je kan ze inzetten voor vele hormonale klachten want ze hebben een positieve invloed op de hormoon huishouding en het endocriene systeem.
  • Er zijn ook oliën die antiviraal (bvb. ravintsara) en antibacterieel (bvb. rode tijm) werken, en zijn dus goed om het immuunsysteem te stimuleren.
  • Ze bervorderen de spijsvertering
  • De geur of aroma van de etherische oliën heeft ook een invloed op emoties en stemmingen zoals depressie, stress, woede, verdriet,...

aroma flesjes

masseren met olie

Massageolie bestellen

Crèmes, lotions en oliën zijn allemaal essentiële elementen bij een massage-ervaring. Voeg diepte toe aan uw massage sessies met de perfecte oliën. Je kan bij Levensstroom vele etherische oliën bestellen. Ik heb twee merken: Sjankara olie en olie van Earthlite.

Slechts een klein deel van het groot aanbod kan je bestellen via de webshop. Het merendeel heb ik niet in voorraad maar kan snel besteld en verzonden worden. Je kan dit dan het best doen via e-mail.