Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

massage met etherische oli�n

Etherische oliën

Hoe gebruik je etherische olie?

 

Goed gebruik van etherische oliën

Aromatherapie is totaal ongevaarlijk bij een goed gebruik. Dus de dosering nooit overschrijden. Meer wil niet altijd zeggen beter. Integendeel. ze kunnen ook schade berokken bij overdaad.

Allergietest

Als je gevoelig bent voor allergische reacties, dien je eerst volgende allergietest uit te voeren voordat je een olie gebruikt.
Breng 1 druppel van de betreffende etherische olie op je borstbeen of achter je oor en wacht twaalf uur. Als er geen reactie optreedt, verdun je 1 druppel van de etherische olie in een basisolie en wrijf je het mengsel terug over je borstbeen of achter je oor. Wacht opnieuw twaalf uur en zie of er reactie is opgetreden.

Etherische olie kan niet in water worden opgelost. Je moet deze steeds eerst in alcohol, plantaardige olie of een crème oplossen voor je ze gebruikt. Als je ze in bad wil gebruiken, moet je ze eerst in een glas melk oplossen en dit in het bad mengen.


aromabrander

massage met etherische of essentiële olie

etherische of essenti�le olie in bad

Gebruik van etherische oliën Verstuiven
Er wordt een toestel gebruikt om de etherische olie te verstuiven in de lucht. Bij deze techniek wordt de olie niet opgewarmd. Door luchtdruk (via verstuivingsglas en luchtpomp) wordt de etherische olie in de vorm van minieme druppeltjes in de atmosfeer gebracht. Door dit systeem wordt de etherische olie optimaal in de bloedstroom opgenomen. Het is voldoende het toestel om de 2 uur 10 minuten te laten werken.

Verdampen
In dit geval wordt de olie opgewarmd tot ze verdampt. Meestal wordt de olie in een beetje water gedaan, waaronder bijvoorbeeld een kaars wordt geplaatst. Dit geeft een sfeervol effect maar door de verdamping gaan bepaalde chemische elementen verloren, waardoor de eigenschappen van de olie kunnen veranderen. Dit gebruik is eerder geschikt voor kleine ruimten.

Massage
Etherische oliën worden in kleine hoeveelheden (maximaal 3%) toegevoegd aan een draagolie. Dit mengsel wordt gebruikt om te masseren. Als draagolie worden vette planten oliën gebruikt, zoals zonnebloemolie, zoete amandelolie en jojoba olie.

In bad
Etherische olie wordt niet puur aan het badwater toegevoegc. Zij zijn immers niet oplosbaar in water, en door de temperatuur van het badwater verdampen ze zeer vlug, waardoor enkel nog van de heerlijke geur kan genoten worden. De essentiële olie wordt daarom toegevoegd aan een wateroplosbare badolie of aan een draagolie en in bad gedaan. Bij al deze dragers wordt 3 % etherische olie toegevoegd of 60 druppels op 100 ml eindproduct.

Oraal
Een druppeltje etherische olie op de tong. Het voordeel van deze methode is dat de olie zeer snel en zonder tussenwegen in de bloedsomloop wordt opgenomen: alle eigenschappen van de olie blijven intact. Het nadeel is dat sommige oliën de slijmvliezen kunnen irriteren en de zeer sterke smaak van etherische oliën.