Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

aromatherapie: etherische oliën

Etherische oliën

Voor welke aandoening gebruik je een etherische olie?

Iedere ziekte herbergt zijn eigen arts in zich.
We doen er het beste aan, wanneer we deze innerlijke arts de gelegenheid geven in te grijpen.

Dr. Albert Schweitzer

 


Omwille van hun concentratie en hun activiteit dienen de etherische oliën altijd met mondjesmaat gebruikt te worden (overschrijdt nooit de maximum toegestane hoeveelheid!), in het bijzonder bij het kind en de zwangere vrouw.

Gebruik etherische olie altijd met een drager, het lost immers niet op in water. Dragers kunnen zijn, basisoliën zoals amandelolie, een neutrale crème, suikerklontje,...


Gebruik van etherische oliën bij fysische aandoeningen Aromatherapie beweert niet alle soorten ziektes, aandoeningen en ongemakken te kunnen behandelen; er zijn een aantal gebieden waarin aromatherapie gebruikt wordt:

Huid en haar

 • Behandeling van kleine wondjes met bijvoorbeeld lavendel olie
 • Behandeling van schimmels met bijvoorbeeld tea-tree olie
 • Voor haarverzorging bijvoorbeeld met palmarosa olie
 • Voor droog haar: sandelhout olie
 • Voor vettig haar: laurier olie

Spieren en gewrichten

 • Behandeling van spierpijn met bijvoorbeeld zwarte peper olie

Hart en vaatstelsel

 • Tegen hoge bloeddruk zou bijvoorbeeld citroenolie werken
 • Tegen lage bloeddruk zou bijvoorbeeld rozemarijn olie werken

Luchtwegen

 • Tegen hoesten, vastzittend slijm en dergelijke gebruikt men bijvoorbeeld eucalyptus olie

Zenuwstelsel

 • Behandeling van stress met bijvoorbeeld bergamot olie
 • Een stimulerend middel zou bijvoorbeeld ylang-ylang olie zijn

Gebruik van etherische oliën bij emotionele en psychische aandoeningen Aromatherapie kan ook toegepast worden bij niet fysieke aandoeningen. De etherische oliën worden gebruikt om invloed uit te oefenen op de geest en het emotionele van de mens en hun uitwerking is anatomisch bewezen.

In de aromatherapie is het de bedoeling dat de aromatische geurmoleculen, die elk hun eigen trilling hebben, via de reukzenuwen in onze hersenen iets overbrengen van de levensenergie van de plant. Zo kunnen depressieve mensen worden opgepept en zenuwachtige mensen worden gekalmeerd.

Andere energetische therapieën zoals bach bloesem, acupunctuur, homeopathie, edelsteentherapie, kleurentherapie, reiki, ... proberen de verstoorde harmonie in de trillingen met subtiele middelen terug in evenwicht te brengen. In aromatherapie wordt door middel van geuren ook op deze manier gewerkt.

Aangezien dat denken één van de krachtigste energiebronnen is die er bestaan, is het ook zo dat negatief denken, negatieve energie voort brengt. Deze negatieve gedachten veroorzaken geestelijke of lichamelijke klachten en zelfs ziekte.
Omgekeerd brengt "positief" denken harmonische energie voort. Met het verdampen van etherische oliën kan je de geest en dus negatieve gedachten gaan beïnvloeden op een positieve manier.

etherische olie: lavendel

Een aantal emoties waarbij etherische oliën kunnen toegepast worden:

Depressie

 • Behandeling van depressie met bijvoorbeeld basilicum olie

Angst

 • Behandeling van angst met bijvoorbeeld marjolein of basilicum olie

Ontspanning en kalmering

 • Om tot kalmte en rust te komen bijvoorbeeld met lavendel of marjolein olie

Verdriet

 • Bij groot verdriet en emotionele uitbarstingen bijvoorbeeld met zoete sinaasappel olie

Etherische olie als antibioticum Gebruik van etherische oliën bij emotionele en psychische aandoeningen. De antibiotische werking van sommige etherische oliën is zeer krachtig. Dr. Paul Belaiche geeft daar in zijn boek: Traité de phytotherapie et d'aromatherapie (1979) diverse voorbeelden van. De Spaanse oregano, tijm en kaneel komen wat betreft de antibiotische kracht als hoogste uit de bus. Stelt men de gemiddelde antibiotische kracht op het getal 100, dan is het gemiddelde voor de Spaanse oregano 87.3, de tijm 71.1 en kaneel 68.7.

etherische olie: sinaasappelolie

Let op! Bovenstaande zijn slechts voorbeelden, binnen de aromatherapie zijn er meer mogelijkheden. Ga niet zelf 'aan de slag' met aromatherapie; er dient een gedegen studie vooraf te gaan aan het gebruik van de etherische oliën!