Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

cranio sacrale massage

Cranio Sacrale massage

Definitie en doel van cranio sacrale therapie

Cranio staat voor cranium = de schedelbeenderen (o.a. het voorhoofd- en slaapbeen).
Sacraal staat voor sacrum = Latijnse naam voor het heiligbeen (dit bevindt zich vlak boven het stuitje).

 

Hiertussen bevindt zich uiteraard de wervelkom.
Zowel de hersenen als het rugmerg zijn bekleed met drie beschermende vliezen waarbinnen een vloeistof circuleert.

De naam "Cranio-Sacraal" is dus een verwijzing naar het cranium, het sacrum, de wervelkolom, de vliezen en vloeistof die samen het zenuwstelsel omgeven.

Doel

Cranio-sacraal therapie is een zachte manipulatietechniek die helpt om disharmonieën in de beweging van schedelbeenderen, ruggengraat en heiligbeen te herstellen.

Daar het cranio-sacrale systeem de hersenen en het rugmerg omsluit heeft het ook invloed op het functioneren van het centrale zenuwstelsel. Disfunctie in Cranio-Sacraal systeem kan zorgen voor disfunctie, o.a. van de ademhaling, de hartslag en de spijsvertering.

Wanneer door spanningen in de hersenvliezen het ritme wordt verstoord, wordt ook de beweging in de schedelbeenderen, de ruggengraat en het heiligbeen gedeeltelijk geblokkeerd waardoor bepaalde lichaamsfuncties bemoeilijkt kunnen worden.

Oorzaak(en) van de spanningen

  • lichamelijke trauma bv. bij de geboorte, een val of een ongeluk enz. Met als resultaat een minimale verschuiving, waardoor er een drukverandering ontstaat en dus ook een disbalans van het systeem met als gevolg(en) bv: houding - en bewegingsproblemen, leer - en gedragsproblemen, coördinatie - en spraakstoornissen, concentratieproblemen.
  • emotionele trauma's (b.v. onverwerkte jeugdherinneringen, te grote werkdruk, verlies door scheiding of overlijden enz.) wanneer deze niet de kans krijgen om verwerkt te worden zetten zij zich vast "als spanning" in het geheugen van het bindweefsel, de spieren, de organen enz. waardoor er een disbalans ontstaat in het systeem met als gevolg(en) bv. hoofdpijn, scoliose, astma, duizeligheid, geheugenverlies e.d.