Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

mind machine

Allerlei vragen over de mind machine

Wetenswaardigheden over de mind machine: hoe gebruiken, voordelen, waarom...

Aankoopprijs (= brainmachine + standaard bril + koptelefoon + draagtas): 489,99 €

 

Nova Pro 100

De mind machine laat ons nieuwe en makkelijke manieren zien om stress te verhelpen en te controleren. De mind machine heeft veel voordelen t.o.v. andere ontspanningstechnieken. Het gebruik is simpel, dus makkelijk, en de gebruiker hoeft er niets voor te doen. Het neemt weinig plaats in beslag en kan te allen tijde gebruikt worden.

1. Werkt het ontspannend?
2. Mag je slapen bij het gebruik van de mindmachine?
3. Kan de mind machine verkeerd gebruikt worden?
4. Kan de mind machine je manipuleren?
5. De mind machine en andere ontspanningstechnieken?
6. Belangrijk om te weten
7. Hoe zijn de programma's gestructureerd?
8. De mind machine en wetenschappelijk onderzoek
9. Wie kan de mind machine beter niet gebruiken?
10. Kunnen mentaal-systemen verslavend werken?
11. Hoe vaak kan je de mind machine gebruiken?
12 Wat doe je na een sessie?

Enkele vragen over de mind machine.

Werkt het ontspannend?

De mind machine is een toestel dat systematisch ontspanning produceert door het sturen van geluid- en lichtsignalen en op deze manier het mentaal functioneren beïnvloedt.

Mag je slapen bij het gebruik van de mindmachine?

Nee, het is niet de bedoeling dat je inslaapt. Integendeel, de hersenen moeten wakker en alert zijn. Als ze actief zijn, kunnen ze geluid -en lichtsignalen ontvangen. Wel is het mogelijk dat je in een toestand komt waarbij je lichaam diep ontspannen is maar geestelijk klaar wakker bent, en dat je je heel verfrist voelt.

Naar boven

Kan de mind machine verkeerd gebruikt worden?

Nee, dank zij de voorgeprogrameerde sessies is alles ingesteld zodat de sterkte van het licht en het volume van het geluid perfect zijn. Je kan direct relaxen en genieten.

Naar boven

Kan de mind machine je manipuleren?

Nee, er zijn geen sublimaties aanwezig. Zowel de elektronische geluidssignalen die te vergelijken zijn met de monotone geluiden uit gewone muziek als de lichtsignalen die te vergelijken zijn met de reflecties van de zon, veroorzaken geen manipulatie.

De mind machine en andere ontspanningstechnieken?

Er zijn verschillende ontspanningstechnieken, van massage, yoga en meditatie tot autogene training en spierontspanning (Jakobsen). Deze technieken moeten normaal getraind worden, meestal gedurende enkele weken of maanden. Dit vergt veel tijd, motivatie en discipline.

Het gebruik van de mind machine is eenvoudiger. Je hoeft alleen de koptelefoon en een futuristische relaxbril op te zetten en te genieten. In enkele gevallen heb je na de eerste, maar normaal gezien na de vijfde tot de tiende sessie, al positieve ervaringen.

Naar boven

Belangrijk om te weten

Vooreerst is het van belang dat je 1 à 2 weken de tijd neemt om aan de brain machine en haar werking te wennen en om je eerste ervaringen met het toestel te voelen.

Sommige mensen vinden het licht veel te sterk, te flitsend en moeten er eerst aan wennen. De lichtsterkte is alvast regelbaar: het licht moet zo zijn dat je er gemakkelijk bij voelt en je in een korte periode kunt ontspannen.

Ook de geluiden zijn voor sommigen ongewoon. Deze geluiden zijn echter niks gevaarlijk en zijn een resultaat van jaren lang onderzoek. Na een korte tijd van gebruik zal je er comfortabel bij voelen en ontspannen, zodat je zich niets meer zult aantrekken van de geluid -en lichtsignalen, die in het begin zo ongewoon waren.

Naar boven

Hoe zijn de programma's gestructureerd?

Elk programma heeft een ander tijdsduur. Dat gaat van 15 minuten tot een klein uur en leidt tot verschillende intensiteiten van ontspanning. Bepaalde programma's zijn speciaal ontwikkeld om op te wekken en te stimuleren.

  • stimuleren: door snelle flikkerende lichtflitsen en geluidssignalen
  • ontspannen: door langzame en rustige lichtflitsen en zachte geluidssignalen

De meeste programma's beginnen met snelle flitsen, om dan over te gaan tot langzamere frequenties die je in een toestand van ontspanning brengen. Op het einde worden de signalen weer versneld, om je geleidelijk en comfortabel wakker te maken en terug in het hier en nu te brengen.

De mind machine en wetenschappelijk onderzoek

De effecten zijn door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Men heeft de positieve resultaten van de mind machine bevestigd en geschikt bevonden voor vele domeinen van het dagelijks leven: verbeteren van het concentratievermogen, om het leerproces gemakkelijker te laten verlopen, betere prestaties te leveren, maar ook om het lichaam te ontspannen en zo preventief voorbereiden tegen opgespannen spieren die op hun beurt hoofdpijn, migraine, rugklachten, pijn en slapeloosheid veroorzaken. De media en wetenschappers waren aanvankelijk erg sceptisch. Maar de positieve effecten worden op de dag van vandaag overal bevestigd.

Naar boven

Wie kan de mind machine beter niet gebruiken?

Iedereen kan de brain machine gebruiken. Uitzonderingen zijn:

  • Mensen die verslaafd zijn aan alcohol
  • drugsverslaafden
  • mensen met een psychische of mentale stoornis
  • wie onder invloed staat van medicatie
  • psychosen, epileptici, fotosensibelen
  • zwangere vrouwen.

Eigenlijk is dit advies er omdat de producent risico wil vermijden. Het is nochtans wetenschappelijk bewezen dat er positieve effecten waren bij alcoholisten en zwangere vrouwen.

Naar boven

Kan een mind machine verslavend werken?

Nee, dat kan ze niet. Er kunnen geen verslavingen optreden. Je kan er alleen gewend aan geraken. Ontspanning is natuurlijk en noodzakelijk. Dus is het ook normaal dat de dingen die goed voor je zijn, meer gaat gebruiken.

Na lange tijd van gebruik is gebleken dat ontspanning nog lang nablijft. De gebruiker is rustiger en meer in balans.

Hoe vaak kan je de mind machine gebruiken?

Daar zijn geen voorgeschreven regels voor. Vergelijk het met het beluisteren van muziek. Het geeft niet hoe vaak en wanneer je het gebruikt. De ene zal het een meerdere keren per dag gebruiken, de ander minder.
Voor wetenschappelijk onderzoek werden gebruikers geobserveerd die de brainmachine 12 uur aan een stuk gebruikten, zonder pauze en over een periode van een aantal dagen. Zonder negatieve gevolgen.

Je kan de mind machine gebruiken op om het even welk tijdstip (bv. elke ochtend of 's avonds voor het slapen gaan). Of je kan het gebruiken wanneer je er zin in hebt.

Naar boven

Wat doe je na een sessie?

Het is goed om na de sessie je even uit te strekken. Richt je langzaam op, en geef je hart de kans het bloeddruk te reguleren. Drink veel water, dat zuivert het lichaam. De ontspanning blijft nog een paar uren nawerken.

Een belangrijke tip: sluit de ogen tijdens het gebruik van de mind machine. Het is niet gevaarlijk als je de mind machine met geopende ogen gebruikt, alleen is het resultaat dan niet behaald.

Keer terug