Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chi machine

Chi Machine: aanbevolen gebruik

Wie en hoe de Chi Machine gebruiken?

Na een kwartiertje, als de Chi Machine ophoudt met schudden, is de sensatie die door je lichaam gaat onbeschrijfelijk.
Je voelt overal tintelingen, alsof je je bloed voelt stromen met een ongelofelijke snelheid.
De meeste mensen voelen het aan als een beginstadium van gewichtloosheid.
10 % ervaart zichzelf als onbeschrijfelijk zwaar.
Zalig!
Het is alsof je een hele nacht hebt geslapen.

Hoe de Chi Machine gebruiken?

 • Zorg voor een comfortabele ondergrond: een matje of dunne matras.
 • Gebruik een kamer waar je niet gestoord kunt worden: geen telefoon, kijk ondertussen niet naar televisie! Geen kinderen. Zachte muziek is wel oké.
 • De chi machine dient eveneens op de grond te staan, aan het voeteneind, en mag niet kunnen schuiven.
 • Neem eerst voldoende vocht in, voor de zuivering: drink een glas water.
 • Ga op de mat liggen en leg de enkels in de houders op de machine.
 • Indien nodig, b.v. vanwege pijn aan de onderrug, kan een rol of kussen onder de knie(ën) gelegd worden. Let erop dat de zijwaartse beweging er niet door belemmerd wordt. Vermijd ook het gebruik van een hoofdkussen.
 • Stel de tijd in. Begin met 4-6 minuten, twee keer per dag (minder als u grote gezondheidsproblemen hebt). Verhoog geleidelijk aan tot 15 minuten, twee keer per dag. Een minuut een keer per dag, is voldoende voor iemand die in slechte gezondheid is of erg veel pijn heeft. Dit kan langzaam worden verhoogd als verbetering is bereikt.
 • Ontspan volledig tijdens het schudden. Blijf contact houden met je lichaam.
 • Belangrijk: wanneer de chi machine stopt, blijf nog minstens drie minuten liggen. Niet rechtop springen. Het is de tijd van de circulatie van genezende chi energie door het hele lichaam. 40% van het therapeutisch effect treedt op terwijl de machine in beweging is, en 60% wanneer hij stopt. Deze 'rusttijd' stelt u in staat om zoveel mogelijk de chi energie, de cel-oxydatie, genezing en detoxificatie op te vangen en te verwerken.
 • Zet dan de voeten plat op de grond en beweeg de gebogen benen een paar keer.
 • Sta dan langzaam op.
 • Drink terug voldoende vocht, liefst water.

In welke houding lig je?

 • De normale houding is met de armen ontspannen langs het lichaam. De handpalmen worden naar boven of beneden gelegd, zoals het voor jou het meest comfortabel is.
 • Door de handen onder het hoofd te leggen, komt bij het schudden het accent iets meer dan normaal op de rug te liggen.
 • Goed bij spanning in de schouders is de houding met de armen naar achteren strekken, langs het hoofd.
 • Extra “schommelgevoel” ontstaat wanneer de armen gestrekt op de dijbenen worden gelegd.
chi energizer: 3 posities

Hoelang?

 • Het gebruik van de machine is een intense ervaring en heeft een sterke uitwerking. Pas daarom de tijd aan, zeker als je lichaam bepaalde klachten heeft die pijnlijk kunnen zijn. Je kan dan altijd met 2 minuten extra per keer opbouwen.
 • Begin de eerste keren niet met volle 15 minuten! Het lichaam moet zich eerst aanpassen. Is het lichaam er vertrouwd mee, dan is er niets mis met een kwartier.
 • Tweemaal per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds (maar niet kort na het eten), is een goed ritme. Sommige mensen verkiezen het te gebruiken voor het ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan om de nachtrust te bevorderen en de natuurlijke genezing zijn gang te laten gaan.

Voor wie is de Chi Machine geschikt?

Bruikbaar voor iedereen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Het ontbreekt de meeste mensen vaak aan tijd, zin of energie om aan beweging te doen. Rugpijn en hoofdpijn zijn vaak het gevolg van langdurig zittend werk. Chi-massage heft blokkades op en heeft een verzachtende invloed op hoofdpijn, rugklachten, nek- en rugpijn.

Er zijn enkele contra-indicaties:

 • zwangerschap (de ontgifting en het schudden zijn niet ideaal voor de baby)
 • zware ontstekingen
 • epilepsie
 • In de herstelperiode na een operatie of botbreuk de Chi Machine niet gebruiken.
 • Ernstige hartklachten en acute of ernstige rugproblemen zijn contra-indicaties.
 • Na een heupoperatie wachten tot de heup weer mag bewegen.
 • Houdt rekening met oude blessures. Bij ernstige twijfel: niet doen. Bij lichte twijfel: tien seconden proberen en goed navoelen. Laat het lichaam zelf het antwoord geven. Heeft U medische vragen omtrent het gebruik van de Chi Vitalizer, raadpleeg uw arts.

Gebruik wordt afgeraden binnen de 30 minuten na het eten of langer na een zware maaltijd.
Wanneer bepaalde pijnen optreden tijdens het gebruik, wordt aangeraden deze eerst beter te onderzoeken voor verder gebruik. (De Chi Machine maakt ons alerter voor blokkades door de zuurstoftoevoer en een betere doorbloeding.)
Tijdelijke hoofdpijn of vermoeidheid kunnen optreden. Dit is het gevolg van de gecumuleerde toxiciteit dat ontstaat in de weefsels van je lichaam. De duizeligheid zal snel verdwenen zijn. Zijn deze symptomen te zwaar, begin dan met enkele minuten per dag en drink genoeg zuiver water.
Als je huiduitslag vertoont of pijn voelt rond de oude wonden is dit de ontsmettingsbehandeling door zuurstoftoevoer en de genezing van uw lichaam. Pas uw termijn wat lager aan tijdens je volgende sessie.

Veel gestelde vragen

 1. Kan ik de chi machine gebruiken wanner ik platen in mijn ruggegraat heb?
  Ja.
 2. Kan ik de Chi Machine gebruiken als ik een knie- of heupprothese heb?
  Ja.
 3. Kan ik een kussen onder mijn knieën plaatsen voor steun indien nodig?
  Ja.
 4. Wat gebeurt er als ik ongemak of pijn ervaren?
  Gewoon de tijd wat verkorten. Voeg langzaamaan enkele minuten toena enkele dagen. Er is geen haast. Als je 2-4 minuten verhoogd voor enkele weken, dan is dit oké.
 5. Ik kan niet meer op de vloer liggen. Kan ik het toestel gebruiken als ik in bed lig?
  Bij voorkeur niet. De matras van een bed zorgt er voor dat je heel diep gaat inzakken zodat de beweging van het lichaam serieus verminderd wordt. Indien het voor jou niet anders kan, plaats dan eenvoudig de machine op een harde en vlakke ondergrond voor de stabiliteit.
 6. Moet ik op een harde vloer liggen?
  Je kan liggen op een tapijt, of een yoga mat.
 7. Welke arm positie moet ik gebruiken?
  Het maakt niet uit. Gebruik de positie die het meest comfortabel is voor jou.
 8. Ik zit in een rolstoel, kan ik gaan zitten met mijn voeten op de enkelhouder en zo de chi vitalizer gebruiken?
  Ja, in dit soort gevallen er is nog steeds voordeel als het lichaam beweging ontvangt die het dagelijks nodig heeft om gezond te blijven.
 9. Kan ik de machine op een tafelblad plaatsen en gewoon mijn polsen stilhouden boven de enkelhouder?
  Ja, mensen hebben dit gedaan en ontvangen voordeel voor de handen, armen en schouders. Pas wel de snelheid aan en vertraag!

De Chi Machine bij Levensstroom

In de therapieruimte van Levensstroom kan de Chi Machine als onderdeel van een massage gebruikt worden. Je kan dan beginnen met een kwartiertje een chi-beurt te nemen, waarna de massage met etherische oliën een diepere werking zal hebben.

Maar je kan het evengoed in losse beurten testen, zonder massage achteraf. Weet dat je in 15 minuten tijd je lichaam met evenveel zuurstof kan verrijken als bij 90 minuten wandelen…
Één losse sessie kost 6 € en duurt op zijn geheel een klein half uur. Maar omdat het pas meer effect heeft als je het in korte tijd meerdere keren gebruikt is een tien beurtenkaartje geschikter. Dan betaal je 50 € voor 10 beurten.

De Chi Vitalizer kan ook gebruikt worden in combinatie met licht- en muziek therapie voor totale ontspanning. Voor tarieven zie prijslijst.

Prijzen en bestellingen zie bestel chi machine