Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk rechter hoek afronden

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

levensenergie

Wat is Qi?

De levensenergie

Het is het centrale principe in de Traditionele Chinese geneeskunde en in de Oosterse wereldvisie. Men ziet het als de essentiële opwekkende kracht die aan alle dingen leven schenkt, en waarvan onze mentale, fysieke en spirituele gezondheid afhangt. De therapeutische werking van acupunctuur is gebaseerd op het sturen van de Chi stroom naar de plekken die het nodig hebben.
In Japan heet het "Ki", en ook hier wordt het gebruikt als een manier om de gezondheid op peil te houden. 

Wat is Chi?
Chi machine

Wat is Chi?

Qi of ch'i, is een concept uit de Chinese cultuur, en kan vertaald worden als adem, levenskracht, levensenergie, vitale energie, spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat bestaat.

Theorieën van de traditionele Chinese geneeskunde beweren, dat elk lichaamdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen circuleert in kanalen, die meridianen heten. Symptomen van diverse ziekten worden vaak gezien als een verstoring van Qi door deze meridianen. De traditionele Chinese geneeskunst probeert deze verstoringen tegen te gaan door de stroom van Qi door het lichaam aan te passen, en maakt hierbij gebruik van diverse therapeutische technieken. Voorbeelden van dergelijke technieken zijn Qigong, Tai Chi, kruidengeneeskunde, diëten, en accupunctuur

Om energie op te wekken en een goed functionerende celstofwisseling te creëren is aanvoer van voldoende zuurstof van fundamentele betekenis. Zuurstof is de natuurlijke brandstof van het leven. Tekort aan zuurstof betekent tekort aan energie en is volgens actuele wetenschappelijke inzichten een essentiële factor bij versnelde celafbraak. Dit leidt tot vroegtijdige veroudering. Zuurstof is levenselixer en versterkt dan ook op natuurlijke wijze de levensenergie.

Sun Ancon chi machine


Het is Dr. Shizuo Inoue, die de grondlegger is van de sun ancon chi machine. Dit toestel is het briljante resultaat van bijna 40 jaar onderzoek naar het belang van zuurstof in het menselijk lichaam

De chi machine is halverwege het jaar 2001 op de Nederlands/Belgische markt geïntroduceerd. Inmiddels zijn er enige duizenden mensen in België en Nederland (in Azië en Amerika honderdduizenden) die dit massagetoestel regelmatig gebruiken.

chi machine wandelmachine 2Origin

Welbehagen voor lichaam en geest

Qi stroomt door ons ganse lichaam en zorgt voor de gezondheid, herstel en groei van al onze lichaamscellen.
Door allerlei oorzaken kan de levensenergiestroom in de loop van ons leven verminderen door ongezonde voeding, stress, vermoeidheid, vervuiling, depressie... Wanneer er blokkades optreden in de meridianen waardoor de Qi energie stroomt, kan dit leiden tot gezondheidsklachten. Het is een uitdaging om een actief, verantwoordelijk leven te combineren met aandacht voor de eigen gezondheid. Denk daarbij aan voldoende lichaamsbeweging, juiste ademhaling en energieke voeding. Allerlei geestelijke en lichamelijke ongemakken kunnen het gevolg van deze verwaarlozing zijn.

Door 15 minuten te liggen op de chi machine wordt de energiestroming van het hele lichaam geactiveert. Door beginnend bij de voeten, een natuurlijke golfbeweging op gang te brengen. Blokkades en spanningen die in het lichaam zijn opgeslagen worden op zachte wijze losgemaakt. Nadat de chi machine is gestopt zal je de energiestroom voelen tintelen. Belangrijk is nu om enkele minuten te blijven liggen en tijd te nemen om na te genieten en bij te komen.

Drink water om het lichaam te reinigen van wat los is gekomen. Want het lichaam wordt enorm gestimuleerd bij het ontgiften. Wanneer het lichaam zich reinigt, heeft dat automatisch een verhoogde energieopname tot gevolg.

Vermindering van rugpijn

De chi machine zal de wervelkolom verzachten van klachten en pijn. Hoe? Wanneer je op de grond ligt hoeft de ruggengraat niet het gewicht van het lichaam te dragen. Door het heen en weer bewegen van de enkelhouder worden de voeten en benen bewogen en met een optimale frequentie van 140 bewegingen per minuut gaat via het bekken ook de ruggengraat en het hoofd gewiegd worden. Zo wordt het hele lichaam in de vorm van een oneindige 8 opgenomen en harmonisch in beweging gezet.

Door regelmatig de ruggengraat te wiegen met de chi machine, gaan spierspanningen in de rug verminderen, de tussenwervels ervaren minder druk, worden door de beweging zachtjes losgemaakt en komen terug goed te zitten. Je zult voelen dat de visbeweging die ontstaat door op de chi machine te liggen, de spieren zachtjes gaat masseren en bijgevolg ontspanning bezorgen aan de spieren. Lichte spierpijn is dan ook in principe geen beletsel voor gebruik van de chi machine. Ook een vroegere hernia is dat niet (wel een acute). Wees wel voorzichtig bij ernstige rugpijnen en bouw de snelheid langzaam op als je niet zeker bent. Het heeft weinig baat om een kwartier op de chi machine te gaan liggen als je daarna de rest van de dag je rug terug overbelast.

Leerrijke site over de toepassingen van de chi machine op de rug: invloed op de ruggengraat en rugklachten.

Betere bloeddoorstroming

Bijkomende voordelen zijn dat de bloeddruk en bloedcirculatie wordt geactiveerd, net als de werking van de lymfen. Ook wordt ons hele immuunsysteem versterkt.
Slechte bloedsomloop, hartaandoeningen, gewichtsproblemen,... uit onderzoek blijkt dat gebrek aan lichaamsbeweging één van de belangrijkste oorzaken hiervan is. Omdat de chi machine zachtjes masseert en het lichaam beweegt op een door jouw gekozen snelheid, zonder buitensporige inspanning van het hart is het zeker ook heel goed geschikt voor oudere mensen, mensen die weinig bewegen al of niet wegens fysieke beperkingen, ziekenhuizen, rusthuizen, thuiszorg,...

Lees verder over de werking van dit apparaat

Verrijking van zuurstof

Door deze beweging van de chi machine en de daaruit voortkomende betere bloeddoorstroming zorgt de chi machine ook voor meer opname van zuurstof in het lichaam, waardoor cellen, weefsels en organen gevitaliseerd worden. De bloedvaten verwijden en het zenuwstelsel ontspant. Zeker mensen die weinig lichaamsbeweging hebben zullen het voordeel ervaren van deze passieve aerobic!

chi vitalizer