Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

wat is massage?

Masseren hoe doe je dat?

Wat is massage?

Massage is een lichaamstaal die vaak meer zegt dan de beste gekozen woorden, een eeuwenoud ritueel als basis voor ontspannen en onthaasten in deze moderne tijd.


Masseren, meer dan zo maar wat strijken.

Masseren is niet zo maar wat wrijven en strijken over het lichaam. Er is meer.

  • Er is fysieke verandering: tijdens een relaxatiemassage wordt niet alleen de oppervlakkige huid behandeld. Ook de spieren worden gemasseerd. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en je komt tot rust en ontspanning. Relaxatiemassage heeft een spierversterkend effect, maakt blokkades van botten, spieren en weefsels los en verbetert de ontgifting van het lichaam door de sterke stimulatie van het lymfatisch systeem.
  • Wanneer een masseur met volle aandacht, mindful, bij jou aanwezig is terwijl hij zijn handen beweegt over je lichaam dan voel je het verschil met een doorsnee welness massage. Je wordt met aandacht behandeld, dat geeft een gevoel van er volledig mogen zijn.
  • Een masseur kan ook zijn hart leggen in zijn handen terwijl hij masseert. Er is een emotionele, liefdevolle aanwezigheid voelbaar terwijl je behandeld wordt.
  • Wanneer de masseur verbonden is met zijn gronding en hartsconnectie heeft met het Hogere , voel je ook deze energetische aanwezigheid.

Massage: meer dan lichaamswerk

Er wordt inderdaad meer dan alleen maar met het lichaam gewerkt. Het kan gebeuren dat emoties als verdriet, angst of agressie naar boven komen. Dat is dan oké. En het is goed dat je mag ervaren dat dit oké is. Alles wat is, is. Massage wordt vanuit een Mindfulness perspectief bekeken. Dit betekent dat we aandacht geven voor alles wat is. Er wordt via het lichaam gewerkt en langs een heel tactiele vorm van contact wordt gewaarzijn opgebouwd. Zowel masseur als cliënt worden uitgenodigd om aandachtig aanwezig te zijn tijdens de behandeling. Letten op de adem, voelen in het lichaam wat er allemaal gebeurd wanneer de benen worden aangeraakt, wanneer de nek wordt losgemasseerd, wanneer er pijnplekken worden gevonden,... Aandachtig aanwezig zijn en stil staan bij emoties, gewaarworden van mentale constructies zoals beelden, herinneringen, gedachten, afbreekmechanismen... Er kan zoveel naar boven komen zodat masseren inderdaad veel meer is dan zomaar eens wat strijken.

rug massage met olie

Het lichaam als gestolde levensgeschiedenis

De vorm en houding van jouw lichaam, met zijn specifiek ademhalings- en bewegingspatroon, is de gestolde weergave van jouw levensgeschiedenis. Alle emotionele ervaringen (zowel vreugdevolle als pijnlijke) liggen opgeslagen in de cellen, weefsels en spieren van je lichaam en kneedden je lichaam tot zijn huidige vorm. Vaak herhaalde ervaringen worden opgeslagen in de vorm van een lichaamspantser. Je voelt als volwassene nog wel de fysieke ongemakken (bv. pijnlijke schouders, gespannen nek, een krop in de keel, een kooi om het hart, stramme benen, koude voeten, moeheid...) maar je bent je veelal niet meer bewust van de onderliggende oorzaken.

Door de spanning te voelen in de nek, kan je misschien ineens de angst gaan voelen om de controle los te laten, en merken dat je het idee "de wereld is onveilig, ik kan niemand vertrouwen" als gedachtenpatronen hebt verinnerlijkt. Er kunnen ook spontaan herinneringen opwellen uit je kindertijd die je duidelijk maken waarom het zo gevaarlijk was om de controle los te laten. Je voelt de emotionele pijn die opgeslagen is in je lichaam. Massage kan een uitnodiging zijn om lijfelijk de controle los te laten, om de emotionele pijn toe te laten. Vanaf dit punt ontstaat opnieuw de mogelijkheid om vrije keuzes te gaan maken. Want elke bezoeker staat natuurlijk vrij om te doen wat hij wil met het ervaren materiaal. Wil hij er iets mee doen en verder werken aan zichzelf, dan is dat oké. Wil hij alleen maar komen om lichamelijke stress weg te masseren en meer niet, ook dat is oké!

Massage als ontspanning

ontspannen

En zeker, meestal zal iemand zich wel laten masseren met de bedoeling om tot ontspanning te komen. En dat is goed. En dat mag ook. Dit is inderdaad één van de grootste weldaden die massage kan geven. Maar wanneer dit niet zo is, dan is dat ook goed. Er gebeurd zoveel in het lichaam dat van bijzonder invloed kan zijn op het persoonlijk groeiproces. Dit realiseren is een eerste stap in bewustwording. Heel wat energie dat vastzit, onderdrukt is, opgestapeld is, is een opeenstapeling van jarenlang emotionele spanningen en mentale constructies. Deze kunnen via het lichaam losgemaakt wordt. Daartoe zijn er verschillende methodes mogelijk: Reichiaans lichaamswerk, bio-energetica, core-energetica, osteopathie, kinesiologie,... Massage is daar ook één van. Er zijn vele soorten massages. Elk zal wel een specifiek doel hebben. Van chocolade massage, over welness massages tot diep, fysisch of emotioneel, inwerkende lichaamsmassages. Sommige massagevormen werken uitsluitend op de spieren, andere op bepaalde drukpunten, nog andere concentreren zich op de energiebanen die het lichaam doorlopen en nog andere leggen de nadruk op de geuren en de eigenschappen van de gebruikte oliën. Maar wat alle massages gemeenschappelijk hebben is dat ze heilzaam zijn voor lichaam en geest. Ze verminderen de stress, verbeteren de bloeddoorstroming en versterken het immuunsysteem. Tijdens een massage worden ook schadelijke afvalstoffen door het lichaam afgestoten, waardoor uw lichaam vocht verliest. Daarom is het aan te raden na een massage voldoende water te drinken om de vochtbalans in uw lichaam weer op peil te brengen.

massages voor mannen

Massages: hoe gaan we te werk?

Omdat we werken vanuit een holistische visie, en de mens dus benaderen vanuit zijn lichaam, gevoel, denken én energie, is het dan ook belangrijk dat er voor en na de massage gepraat wordt. Het intake gesprek, de eerste keer bij een afspraak, is daarom essentieel. Zo wordt er kennis gegeven van jouw situatie, waar jij nu in zit, in deze fase van je proces, binnen jouw relatie, in de huidige, al of niet gestresseerde werkomgeving, de drukte van je dagdagelijkse bezigzijn thuis met de kinderen, je lichamelijke gezondheid, en je spirituele ontwikkeling.

Lees over het aanbod die je bij Levensstroom kan verwachten.