Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

op automatische piloot: zorgen en piekeren

Mindfulness... een klare kijk

Mindfulness: automatische piloot

Je bent er zich misschien niet altijd van bewust, maar al eens stil gestaan hoeveel je dagelijks aan het piekeren en denken bent? De meesten onder ons besteden een groot deel van hun leven aan piekeren en denken over het verleden of de toekomst. Hoe vaak denk je niet terug aan een gesprek met een vriend of vriendin of je partner en kinderen? Een gesprek wordt in je hoofd herhaald in de hoop die alsnog een andere afloop te geven. Je topt dan over wat je eigenlijk had moeten zeggen of wat anderen misschien van jou denken? En hoe vaak maak je je niet druk over wat er allemaal had kunnen gebeuren in die of deze situatie? Later blijkt dan meestal dat veel getob overbodig was...


Wat is de automatische piloot?

Of heb je dat ook net voor je slapen gaat? Zo dat typisch avondritueel: de televisie afzetten, nog even naar toilet gaan, naar de badkamer gaan om tanden te poetsen, make-up af te doen, naar de slaapkamer gaan, gordijnen dicht trekken, uitkleden, pyjama aantrekken,… Al eens bij stil gestaan wat je echt doet op elk minuut van je avondritueel? Wellicht niet. Zonder dat we het beseffen, liggen we in bed en zijn we totaal ‘weg’.

met aandacht tanden poetsen
Mindfulness en de automatische piloot:
het met aandacht beleven van elke activiteit

Of we rijden in de auto van één punt naar een andere. We komen op het eindpunt aan, hebben een ganse weg afgelegd maar beseffen niet dat ook onze gedachten een ganse traject hebben afgereisd. Terwijl we aan het rijden waren, hebben de gedachten een eigen programma uitgevoerd, die er voor zorgden dat we niet echt aanwezig waren bij het rijden zelf. Vele mooie stukken van het panorama zijn uit het gezichtsveld ontglipt. Hoe het stuur werd vastgehouden, of er spanning was in de handen, schouders, of we mensen echt hebben gezien,… het is ons allemaal ontgaan. We waren niet echt gewaar van wat we doen terwijl we het doen. We gaan van de ene activiteit over in de andere, van de ene gedachte naar de andere, zonder stil te staan bij wát we aan het doen waren, en wat we willen doen. Het is een gewoonte geworden. We doen de handelingen automatisch. Alsof we afgestemd zijn op automatische piloot; een noodzakelijke vaardigheid die ons helpt ons door het leven te navigeren.

depressie

«Jonge vrouw van 33 jaar, sinds 2 jaar gescheiden, woont alleen met haar kinderen, kan zich niet meer concentreren op haar werk, windt zich thuis op voor futiliteiten...»

Op zich is er niks ergs mee met het leven op automatische piloot, ware het niet dat door het niet volledig bewust zijn van wat er gebeurt, negatieve gedachten en zorgen gemakkelijk een eigen leven kunnen leiden en zich voortplanten met een snelheid van allesetende insecten. Ze vernietigen de emoties, trekken het gemoed naar beneden, de betrokkene voelt zich gelaten en misnoegd en weet totaal niet waarom. Men is er zich nauwelijks bewust van dat de gedachten de oorzaak waren van zijn gemoedsstemming.

Tussen het verleden en de toekomst

Het betekent ook dat de kans groot is dat je als het ware leeft in het verleden. Iets heeft je vroeger gelukkig gemaakt en telkens weer verlang je naar dat geluk. Of je legt je geluk in de toekomst en doet er alles aan om deze opnieuw te bereiken. Zo leven de meeste mensen met hun verwachtingen in het verleden of in de toekomst. En we bepalen ons geluk door te vergelijken met wat we vroeger hadden ervaren of met wat we zouden moeten ervaren. We vergelijken met anderen en meten daaraan ons geluk. Hebben we niet hetzelfde als onze buur dan zijn we niet geheel gelukkig. Dit vergelijken ligt aan de basis van zich niet gelukkig voelen.

 

Iedereen is natuurlijk vrij om zijn wensen en behoeften af te meten met het verleden, wat men ooit eens heeft ervaren en terug wil beleven, of met de toekomst, wat men hoopt dat ooit eens waarheid zal worden. Maar de vraag is of men dan echt gelukkig is? Wanneer men het niet heeft is men ongelukkig en verdrietig. Wanneer men het geluk heeft ontvangen, wil men het de volgende keer weer en dat lukt toch niet. Het leven bestaat nu eenmaal met ups en downs.

Trouwens, wie kan zeggen dat het verlangen om zo te zijn ook verwerkelijkt wordt?
En als ik wensen heb over hoe de dingen buiten mij zouden moeten zijn, in welke mate worden ze dan ook veranderd? M.a.w. het is niet omdat ik wil dat ik of de buitenwereld moet veranderen dat dit ook effectief gebeurt. Dat gebeurt meestal niet!

Aanwezig zijn in het nu

Daartegenover staat dan de keuze om in het nu aanwezig te zijn. En te genieten van wat men op dit ogenblik ervaart. Door volledig in het nu te zijn, mindfulness, stopt men het vergelijken met wat vroeger was of eigenlijk zou moeten zijn. Men wordt bijgevolg niet depressief door het ontberen van bepaalde verlangens en verbetert daardoor de kwaliteit van het leven.

Maar hoe moeilijk is het om volledig in het nu-moment te leven! Kijk maar eens naar kinderen die een doosje pralines voorgeschoteld krijgen. Ze nemen er eentje uit de doos… en wat doen ze? Ze genieten niet echt van die ene praline maar hun blik is al gericht op wat er nog in de doos zit: zoveel. Ze willen meer…

nog meer chocolade...!


Zo is onze menselijke geest. We willen steeds meer en wanneer we iets niet krijgen worden we ontgoocheld.
Echter leven in het nu-moment is niet evident. Dat komt door onze automatische piloot…

Onbewust en bijna automatisch leef je in het verleden of in de toekomst. Maar niet meer in het nu moment. En ook niet echt meer bij jezelf. Je geraakt steeds verder van "jezelf" weg, je voelt minder contact met de mensen om je heen, je kan moeilijker tot rust komen. Welke kant kan je nu nog uitgaan?
Lees verder over het aandeel van de cognitieve therapie bij het verhelpen van depressies...

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2019 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969