Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

Mindfulness een klare kijk, Dirk Vieren

Mindfulness boek

Boek Mindfulness... een klare kijk, Dirk Vieren

Het lawaai in mijn hoofd snijd door merg en been
Waar moet ik in godsnaam met mezelf heen
Net even een stukje gelezen in het boek
Ik heb het netjes neer gedonderd in de hoek
Mijn gedachten vliegen door elkaar
Ben ik echt zo raar?
Ze ordenen lukt op dit moment gewoon niet
Boos, bang, blij, beschaamd en verdriet
Ik voel me alleen
Maar ik heb mensen om me heen
Toch voel ik me alleen
Ik ben bang
Wat ben ik nu verder van plan?

- Lief meisje93 -


Handboek: Mindfulness... een klare kijk

Wat begonnen is als een eindwerk voor zijn opleiding Transpersoonlijke Therapie aan het Opleidingsinstituut Voor Transpersoonlijke Psychotherapie te Mechelen, is nu uitgegroeid tot een leerrijk, overzichtelijk en boeiend geschreven overzicht over de opzet, achtergrond en structuur van de mindfulness trainingen: het boek: mindfulness, een klare kijk.
Aan de hand van de ervaringen van een cliënte die het acht weken trainingsprogramma in individuele sessies heeft gevolgd, wordt sessie na sessie de behandelde thema's toegelicht. Met tientallen verhalen, wijsheden, gedichten, tips om bepaalde oefeningen te doen,... wordt het geheel luchtig en leesvriendelijk verrijkt.
De vormgeving zelf is ook 'rustgevend': rustige lay-out met leesbare lettertype, verhelderende kaders en schema's, worden klaar en overzichtelijk ingebed in het geheel van de stof.

Een overzicht van de inhoud

  • Na eerst wat nader gedefinieerd te hebben wat mindfulness training precies is, wordt in hoofdstuk 2 gereconstrueerd hoe de methode in de psychotherapie terecht is gekomen. In dit kader wordt de boeddhistische oorsprong van mindfulness verduidelijkt. Het is noodzakelijk om eerst de wortels te onderzoeken: de vipassana waaruit mindfulness veel heeft gehaald, om zo de plaats en de toepassing van mindfulness beter te situeren. Vervolgens komt de ontvangst ervan in Amerika en Europa aan bod.
  • Aan de hand van de ervaringen van de individuele sessies die Suzan gevolgd heeft zal het trainingspakket overzichtelijk overlopen worden. Suzan heeft een borderline structuur. Om een beter begrip te hebben van wat een borderliner is volgt eerst in hoofdstuk 3 een reis doorheen deze persoonlijkheidsstructuur. Er wordt een definitie gegeven, de typische kenmerken worden opgesomd en we zoeken naar de oorzaken waardoor iemand opgroeit met deze structuur. In het kort worden er ook enkele suggesties gegeven om de verschijnselen aan te pakken. Suggesties, geen therapeutische onderbouw of kader, alleen enkele aanzetten om de richting te wijzen. Dit alles wordt o.a. ook bekeken vanuit de cognitieve therapie. Omdat mindfulness een combinatie is van vipassana én cognitieve therapie wordt op deze manier duidelijk wat de inbreng is van de cognitieve therapie in een 8 weken mindfulness training. De reden waarom de auteur de borderline persoonlijkheid behandelt is omdat een borderliner zulke extreme gedachten, gevoelens en gedrag heeft, dat elke lezer wel iets er van bij zichzelf kan herkennen...
  • In hoofdstuk 4 wordt het trainingsprogramma van dichterbij gevolgd: hoe is een acht weken training opgebouwd, welke technieken worden er per sessie aangeleerd, hoe zit de structuur in elkaar? Er wordt aandacht besteed aan de opbouw van de training, en naast het inhoudelijke programma van mindfulness worden naar de overeenkomsten en verschillen gekeken tussen op mindfulness gebaseerde interventies en de cognitieve therapie.
  • Met een voorwoord van David Dewulf. David is oprichter van IAM en coördineert er de werking.

Auteur
  Dirk Vieren
ISBN
  978 90 5670 184 0
Verkoopprijs
  24,95 EUR
Verschijningsdatum
  juli 2008
Formaat
  19 x 23 cm
Product
  boek
Uitvoering
  paperback
Druk
  3
Aantal pagina's
  240
Uitgave
  Uitgeverij Asoka
Verzendkosten
  gratis

Recensies over het boek lees je op volgende websites: mindfulness een klare kijk
door Philip van der Linde.
Bestel
het boek in het shop gedeelte van deze site.
Lukt het niet op de webshop ga dan naar het bestelformulier.
Lees ook de folder van het boek of ga naar de website van Asoka.

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2020 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969