Levensstroom

Home | Contacteer mij |
linker hoek afgerond SEO rechter afgeronde hoek container

Levensstroom, praktijk voor therapie, Mindfulness en massage

dirk vieren massagetherapeut mindfulnesstrainer

Het gezicht achter Levensstroom

Wie is Dirk Vieren?

Dirk Vieren is Transpersoonlijk Psychotherapeut in een zelfstandig praktijk, Levensstroom in Gullegem (Wevelgem) nabij Kortrijk.

 

 

"In stromend water kun je je niet spiegelen, wel in stilstaand water.
Slechts wie innerlijke rust kent, kan anderen rust schenken."

Lao-Tse


Een oneindig verhaal

Ik zag het licht enkele dagen voor het begin van de zomer en dus nog net in het sterrenteken Tweeling. Maar blijkbaar moet dat licht niet veel indruk gemaakt hebben want naarmate ik ouder word ga ik meer en meer op zoek naar het Licht "terug" waar ik vandaan kwam. Diep groeide samen met mijn puberteitsfase het verlangen om ergens opnieuw verbinding mee te maken... Meer en meer laat ik me inspireren door het geestelijke en het lichamelijke wordt ondergeschikt. Het onstaan van de "creatieve karakterstructuur", beschreven door Reich en Alexander Lowen, is hiermee getypeerd. Geboeid lees ik spirituele en mystieke werken en werd zo geraakt door de leer van Juan de Yepes, beter gekend als Johannes van het Kruis, een Spaanse mysticus en Karmeliet. Gedurende verschillende jaren laat ik me onderdompelen in de Karmelitaanse spiritualiteit, volg filosofie en theologie. Al die jaren volg ik de weg op zoek naar... Maar ergens ontwijk ik een aantal paden van duisternis, van tegenstellingen: weinig contact met het lichaam, met het lichaam in beweging, als man weinig contact met mijn tegenpool; de vrouw... Carl Gustav Jung laat een andere kant in mezelf opklaren: “Men raakt niet verlicht door zich figuren van licht voor te stellen, maar door de duisternis bewust te maken."

Het is pas in het eerste jaar van een vierjaren opleiding Transpersoonlijke Psychotherapie in Cheiron, het Opleidingsinstituut Voor Transpersoonlijke Psychotherapie te Mechelen, dat ik de rijkdom van deze woorden ga ondervinden. Juist door te kijken naar de schaduw in mij, die onontgonnen kanten die altijd in het duister zijn blijven hangen, komt de mens meer in evenwicht, er ontstaat transformatie... Schaduwwerk is een pijnlijke fase maar ook healingswerk. Het gebeurt in de donker, je ziet het niet, het zaad ontkiemt niet in het licht, maar het heeft het donker nodig wil het groeien naar het licht.

En groeien gebeurt vanzelf! Het helpt niet er aan te trekken. Het helpt niet iets anders te willen. Het helpt wel om datgene wat er gebeurt met vriendelijkheid en zachtheid in mezelf toe te laten. Deze helpende hand werd aangereikt door mindfulness, een opleiding die ik startte bij IAM, het Instituut voor aandacht en mindfulness, waar ik de 5 fasen doorlopen heb bij David Dewulf.
Vanaf 2007 ben ik dan erkend Mindfulness trainer en geregistreerd bij de Mindfulness beroepsvereniging vzw Moment in België. Het belangrijkste werk dat ik momenteel ook het liefst doe is mensen de weg te wijzen om te leren 'zijn', stoppen met het alsmaar van hier naar daar hollen van onze stemmetjes en ons af te stemmen op het nu-moment.
In juni 2008 verscheen van mijn hand het boek: Mindfulness, een klare kijk, Dirk Vieren, uitgegeven door Asoka. Dit boek is in mei 2010 aan zijn derde druk toe.

In 2005 ging ik nog een andere confrontatie aan: lichaamscontact! Handen die huid voelen, handen die spieren losmaken, handen die aanwezig zijn, handen die de ander 'raken',... een twee jaar durende massage opleiding van massage tot Verbinding tot healing en 2 jaar The (he)ART of healing in Souldance te Moorsele. Tijdens deze opleiding maak ik voor het eerst kennis met dans en beweging als lichaamswerk, waardoor de cellen van mijn lichaam in beweging komen, emoties kunnen dansen en de adem zich kan uitleven. De dans van de 5 ritmes wordt een belangrijke fase voor mijn verder groeiproces. En zo heb ik geleerd dat ik niet alleen via meditatie de geest tot rust kan brengen maar de geest ook tot stilte en rust kan brengen door het lichaam te bewegen!
Zowel ontspannende massages als therapeutisch lichaamswerk combineer ik als massagetherapeut in mijn praktijk.

Daarna start ik in september 2009 een vierjaren opleiding centering eveneens in Souldance.
In Centering staat de interactie tussen het fysieke, emotionele, mentale en energetische aspect van het lichaam centraal. Wanneer we fysieke klachten hebben zijn deze voor 95% van emotioneel - mentale oorsprong. Tijdens deze opleiding verdiep ik mij in de bodyspirit, de wijsheid van het lichaam, leer nog meer via dans, beweging, ritme en adem emoties en energie in me los te maken. Mijn zoektocht naar het Licht incarneert zich meer en meer in mijn lichaam...
Als Centering Practitioner zal ik het lichaam gebruiken als ingangspoort om te weten welke emoties of  herhalende gedachten verbonden zijn met de klachten die iemand heeft. Spanningen worden in het fysieke lichaam opgespoord en door in te werken op de beweeglijkheid van o.a. organen, spieren, klieren, fasciën, botten en zenuwstelsel worden deze geopend.

centering practitioner

Maar mijn weg naar het hart groeit verder. Vanuit de visie en model van Centering bouw ik een training heartfulness uit. In 2014 behaalde ik een certificaat hartcoherentie waarmee ik in staat ben stressreductieprogramma aan te bieden m.b.v. hartcoherentie training. Het fysieke hart wordt de eerste van vier modules van heartfulness...

Om de weg naar het hart verder te zetten begon ik in 2015 met een 3-jarige basistraining Zijnsoriëntatie en een 3-jarige vervolgtraining aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Het is een rijkdom te mogen realiseren dat je gewoon door rusten in zijn al verlicht bent...

 


Andere opleidingen die ik tussendoor volgde:

  • 2013 - 2014: leven vanuit je seksuele en liefdesbasis als man en vrouw: een groeitraject voor therapeuten, hulpverleners, begeleiders, coaches... begeleid door seksuoloog en psychotherapeut Maarten Ghysels.
  • 2014 - 2015: eveneens voor therapeuten en begeleiders: BLISS-traject door Sander Bloemendal. Aan de hand van de 5 karakterstructuren de seksuele ontwikkeling bij jezelf doorlopen en healing doormaken. Toepassingen naar eigen cliënteel.

Er is geen verandering van duisternis naar licht, van stilstand naar beweging, zonder emotie.
Carl Gustav Jung

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2017 Levensstroom |