slider-zen-1
Rust en vrijheid is binnen in jou

Door aandacht en stilte je geest thuis brengen

Slider 2 mindfulness

Bewandel het pad van Zijn en vind de rust in jezelf

Slider 3 mindfulness

Doe mindfulness vandaag voor een betere morgen

Agenda met trainingen

Kies een datum en locatie dat best bij jou past

Inschrijvingsformulier

Als je wenst deel te nemen aan een training

FAQ

Praktische info

Mindfulness oefeningen

Hulp voor je dagelijkse training

Apps

Om thuis en onderweg te oefenen

Winkel

Boek, cd, yoga mat,...

Blog

Artikelen over mindfulness

Heartfulness

Wat na een mindfulness training?

Hoe Mindfulness begon in mijn leven.

De term mindfulness heb ik al surfend ontdekt rond het jaar 2004. Wat ik er toen over las intrigeerde mij, temeer omdat ik in die tijd volop in mijn opleiding Transpersoonlijke psychotherapie zat en hoopte met deze opleiding mensen te helpen vanuit een combinatie van therapie en meditatie, een samenbrengen van Westerse wetenschappelijke kennis en eeuwenoude Oosterse wijsheid. Ik las dat mindfulness werd toegepast bij klachten als depressie en stress. Ideaal om als psychotherapeut mee te werken, dacht ik. Zo startte ik een eerste 8-weken mindfulness training bij David Dewulf in Gent. Na drie sessies was ik verkocht. Tijdens de pauze sprak ik David Dewulf aan en vroeg hem of er ook iets als een opleiding bestaat om mindfulness trainer te worden. Hij zei: “bel me eens op en dan bekijken we dit samen. Ik ben er mee bezig…” En zo was dit een begin van wat ik later en nu nog altijd met passie doe: geven van mindfulness trainingen…

In mindfulness zitten twee woorden: mind en fulness en kan je best vertalen in de zin van aandacht én volledig: met volledige of volle aandacht aanwezig zijn. Ik herinner mij hoe ik als student al mindfulness deed zonder dat ik er begrip van had. Ik was 15 jaar en zie mezelf nog dagelijks fietsen van en naar de middelbare school in Oostende. Ik kon zo genieten van de fietstocht en reed meestal op mijn super gemak. Tijdens de rit luisterend naar de geluiden om me heen: een merel die ‘s morgens vroeg zijn lied begon en de zon verwelkomd. Dit lied werd duidelijker en duidelijker naarmate ik dichter en dichter de merel naderde om dan uiteindelijk weer langzaam uit te deinen als ik meer en meer van de merel verwijderd was om tenslotte uit mijn aandachtsveld te verdwijnen. Ondertussen waren andere geluiden hun muziek aan het maken: een naderende auto, de wind die in mijn oren suiste, de fietsbanden op de baan,… Ik deed deze oefening bewust omdat het mij hielp… juist ja, om niet met vervelende, negatieve gedachten bezig te zijn. Ik zat gevangen in heel vervelende opkomende gedachten waar ik helemaal van af wou en ontdekte dat met aandacht luisteren me leerde focussen op 1 iets waardoor ik op dat moment niet meer aan het denken was. Simpel toch?

Hoe is het ontstaan?

Van waar komt mindfulness nu? De wortels liggen in het Oosten. Maar het is het Westen die enkele oosterse technieken overgenomen en geïntegreerd heeft in een eigen programma. De grondlegger van mindfulnesse is de Amerikaanse moleculair bioloog, Jon Kabat-Zinn (5 juni 1944). Hij was stichter en directeur van de Stress Reduction Clinic (later Center for Mindfulness genoemd) van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts. Het viel hem op in de kliniek waar hij werkte dat de medische wereld voor heel wat chronische patiënten geen oplossing te bieden had. Ze moesten maar ‘leren leven’ met hun klachten zonder dat men er bij vertelde hoe ze dat moesten doen. Vanuit zijn ervaring met yoga en meditatie ontwikkelde Jon Kabat een training met als doel patiënten hulpmiddelen aan te reiken waardoor ze zelf iets aan hun gezondheid en de beleving ervan konden doen. Want de meeste mensen beleven hun pijn als afwijzing, willen het niet en vechten er tegen. Juist dit ertegen verzetten maakt dat de pijn erger wordt. Dit is niet alleen zo voor lichamelijke pijn maar ook psychologische en emotionele pijn. Jon Kabat baseerde zich op de boeddhistische wijsheid dat pijn tot het leven hoort, dat je deze niet kunt elimineren maar dat je je er wel anders toe kunnen verhouden. En je kan dit leren, door dat wat onaangenaam is met aandacht te observeren.

Het oefenen wordt gedaan door middel van de basisprincipes van aandachtstraining of mindfulness, die hij toepast in een medische setting. In 1979 ontwierp hij het Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma. Deze acht weken durende training bleek effectief te zijn in het verlichten van stress, angst, pijn en (chronische) ziekte. Het wordt momenteel in veel ziekenhuizen in de VS en Europa aangeboden als ondersteunende therapie. In zijn belangrijkste werk zegt hij:

Oplettendheid (mindfulness) is: je van elk moment gewaar zijn. Het wordt gecultiveerd door heel gericht aandacht te schenken aan al die zaken waar we gewoonlijk niet bij stilstaan. Deze systematische aanpak helpt ons om nieuwe manieren van controle en wijsheid te ontwikkelen in ons leven,...

Van waar komt het?

Mindfulness, het centrale begrip in de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction, op mindfulness gebaseerde stress reductie), is met heel je aandacht op iets richten, terwijl je in het hier en nu blijft, zonder oordeel of kritiek. Het komt uit het Sanskriet van het woord vipassana. In het Nederlands vertaalt men het als aandachtgerichtheid. Vipassana is een millennia oude vorm van meditatie afkomstig uit de Boeddhistische traditie en betekent letterlijk: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn.
Leven met open aandacht betekent leven in het hier-en-nu. Hierbij ga je al je zintuigen gebruiken om datgene wat je doet of waar je stil bij staat helemaal te exploreren. Dat kunnen mooie momenten zijn zoals het aanschouwen van een prachtig natuur situatie of het eten van iets heel lekkers zoals een stukje chocolade, je lievelingsgerecht,… Die momenten heb je graag. Maar er zijn ook minder mooie momenten die je volledig aandacht kunt geven: die enge nachtwandeling in het bos, waar je verschrikt wegspringt omdat een onverwachts knakkend geluid je achtervolgt! Angst overvalt je. Je staat stokstijf, voelt je hart in je keel bonzen, hoort elk minuscuul, verdacht geluid, je buik is ingetrokken en je vergeet bijna te ademen,… Ook dat kan aandachtig aanwezig zijn… als je het op het moment zelf gewaar wordt met een open nieuwsgierigheid! En als je niets afwijst van je ervaring, als je het helemaal kunt toelaten en nieuwsgierig kunt exploreren. Je bent dan als het ware een nieuwsgierige toehoorder van de sensaties in je lichaam. Maar hier bots je direct op het probleem: minder aangename ervaringen worden meestal van meet af aan afgewezen, geëlimineerd. “ik vind dit niet leuk om te voelen”. “ik wil dit niet!”

.

Wat is mindfulness nu?

Open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment zonder (voor)oordeel 

DE DEFINITIE VAN MINDFULNESS VOLGENS JON KABAT-ZINN

De betekenis van Mindfulness volgens Jon Kabat Zinn is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige nu moment zonder (voor)oordeel. Dus je neemt gewaar met je zintuigen en je gewaarwordingen wat er hier-en-nu aanwezig is. Terwijl je dit leest zit je wellicht op een stoel of zetel… Terwijl je dit leest zou je jouw aandacht kunnen richten naar je benen en voeten. Voel je het contact van je voetzolen met de grond? Misschien voel je wel de schoenen en hoe dat je voeten er in ‘gekneld’ zitten. Of voel je tintelingen in je tenen. Je kan de drukpunten voelen ter hoogte van je zitvlak, de onderkant van je benen, de raakvlakken met je stoel. Hoe voelt de stoel aan? Zacht? indrukbaar? Koud, beweeglijk?

En welke emoties zijn er nu aanwezig? Zit je wat gespannen achter de PC scherm? Voel je stress en ben je daarom op zoek naar info over mindfulness?

Denk je ondertussen aan andere zaken? Waar zijn jouw gedachten? Of… al opgemerkt dat wanneer je aandacht zich gaat richten op het voelen van je lichaam, en als je dat heel intentioneel doet, dat je dan niet meer aan het denken bent!

Dat is h’m!

Jon Kabat-Zinn definieert drie elementen in mindfulness:

1. Er is een intentionele aandacht
2. In het nu moment. Niet gisteren of wat er straks te doen valt.
3. Zonder te oordelen of af te wijzen (open, vriendelijk).

In een mindfulness training leer je met praktische oefeningen hoe je in het hier en nu kunt zijn. Oefeningen zoals een eetoefening, bewegingsoefeningen, bodyscans en meditaties helpen je deze drie kenmerken te beoefenen. Op deze manier is een mindfulness training een uitstekende manier om je te helpen je aandacht anders te leren richten gedurende het dagelijks leven. 

online mindfulness training via zoom
ONLINE MINDFULNESS TRAINING

Acht weken lang kom je samen in je eigen comfort ruimte thuis, samen met de andere deelnemers. Via online verbinding met Zoom volg je vanuit je eigen woonplek de oefeningen en de theoretische onderbouw. Voordeel van deze vorm van samenkomen is dat afstand geen rol speelt. En op het einde van de training ban al weer thuis 

MINDFULNESS TRAINING OP LOCATIE

De meeste trainingen gaan door in West Vlaanderen: bij Levensstroom zelf in Moorsele (deelgemeente van Wevelgem, nabij Kortrijk), Trax in Roeselare, Brugge of Oudenburg naast Oostende.

Veel gestelde vragen

mensen die op zoek zijn naar kwaliteit van leven al wie wil investeren in zijn psychische en lichamelijke gezondheid. Maar het is ook heilzaam voor:
 • mensen die gestresseerd door het leven gaan
 • piekeraars en zij die veel denken
 • mensen die zich neerslachtig voelen of ooit een depressieve periode hebben doorgemaakt
 • mensen die één of andere lichamelijke klacht hebben
 • wie moeilijk in slaap geraakt en uren lang rond ligt te draaien in bed
 • perfectionisten en mensen die veel moeten
 • mensen die zich rusteloos voelen en niet lekker in hun vel zitten
 • wie heel negatief over zichzelf denkt en zichzelf voortdurend minimaliseert
Maar deze training is geschikt voor zowel patiënten als hulpverleners. Er is geen voorkennis vereist en het is geen praatgroep. Het zijn voornamelijk ervaringen opgedaan tijdens de oefeningen die centraal staan en besproken worden.
Als therapie of onderdeel hiervan
Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat het mindfulness 8 weken trainingsprogramma efficiënt is bij problematieken als stress, angst, depressie, slaapstoornissen, paniekstoornissen, dwangstoornissen en eetstoornissen en fysieke klachten. Deelnemers van een mindfulness training vertellen dat ze hebben geleerd op een andere  manier kunnen omgaan met psychische pijn, kwaadheid, verdriet, negatieve en/of piekerende gedachten. Ook vanuit de medische wereld wordt er bevestigd dat allerlei medische aandoeningen zoals fysieke pijnen bv. in de rug, fybromyalgie, psoriasis, hartziekten, aids, ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk… Zelfs bij kanker en op immuniteit zijn er positieve resultaten.
Voor persoonlijke groei
Je kan mindfulness beoefenen om jezelf beter te leren kennen, beter te presteren op het werk of om over het algemeen rustiger, evenwichtiger, aandachtiger en meer ontspannen te kunnen zijn.
Als een onderdeel van een spiritueel pad
In een spiritueel of religieus pad is mindfulness of meditatie een onderdeel van een aantal disciplines. Het is meer een pad naar, waar andere disciplines (zoals ethiek en filosofische studie) beoefend die elkaar versterken.
Voor iedereen toegankelijk
Mindfulness is ondertussen in alle lagen van beroepsgroepen en organisaties doorgedrongen: dokters, artsen, scholen, studenten, huismoeders, managers, psychologen,…  Mindfulness wordt ook toegepast in  de juridische wereld, bedrijven, grote winkelketens, gevangenissen en bij stressmanagement. Als je de kwaliteit van je leven wil bevorderen, is mindfulness geschikt voor jou.
Mindfulness groepen zijn niet geschikt voor:
1. Mensen met ernstige psychiatrische problematiek, vb een zeer ernstige depressie, schizofrenie,… 2. Mensen die verstorend werken op een groepsgebeuren, vb. antisociale persoonlijkheid. 3. Mensen die geen motivatie hebben om hun gedrag te wijzigingen om zo hun gezondheid te optimaliseren.
Mindfulness is niet bedoeld als vervanging van:
1. Individuele psychotherapeutische of psychologische begeleiding 2. Medicatie 3. Medische begeleiding Iedere kandidaat deelnemer vult een oriënterende vragenlijst in. Dit wordt door de trainer geëvalueerd.

Er zijn trainingen specifiek gericht op doelgroepen als kinderen en tieners. Als jouw tiener echter zelf ervoor kiest, kan hij/zij aansluiten bij een standaard 8 weken training.

Voor welke klachten kan een mindfulness training geschikt zijn? Een goede tip is te kijken naar jouw waarschuwingssignalen. Er zijn verschillende soorten waarschuwingssignalen die uw lichaam kan uitzenden. Die waarschuwingssignalen kunnen zowel fysisch als emotioneel zijn. Er zijn mentale signalen als je merkt dat je teveel in je ‘hoofd’ zit. Of energetisch kan je een aantal zaken voelen. En er kunnen ook bepaalde wijzigingen in het gedrag als waarschuwingssignalen worden beschouwd. Ze kunnen afzonderlijk of samen voorkomen en zijn een teken dat de spanning te hoog is opgelopen.

Mindfulness heeft positief bijgedragen bij volgende klachten:

Lichamelijke klachten
 • hoofdpijn
 • moeilijk in slaap geraken
 • dikwijls wakker worden
 • spierpijn
 • hartkloppingen
 • drukkend gevoel op je borst
 • oppervlakkige ademhaling
 • je altijd moe en lusteloos voelen
 • zweet in de handpalmen
 • maag- en darmstoornissen
 • zenuwtrekjes
 • gewichtsverlies of -toename
 • rugklachten
 • hyperventilatie
Emotionele klachten 
 • snel geïrriteerd zijn
 • veel huilen
 • je gespannen en onrustig voelen
 • emotioneel reageren
 • zelden lachen of glimlachen
 • opkomende angst, die meestal onrealistisch is
 • een gevoel van droefheid over je heen krijgen
 • onverklaarbare stemmingswisselingen
Mentale klachten
 
 • verstrooid zijn
 • gemakkelijk iets vergeten
 • moeilijk kunnen concentreren
 • piekeren
 • overdreven waakzaam zijn
 • moeilijk kunnen beslissen
 • sombere en pessimistische gedachten hebben
 • minder interesse hebben
Energetische klachten
 • veel wegdromen
 • zich dawn voelen
 • niet gegrond zijn, geen aarding voelen
 • geen energie hebben
Gedragsveranderingen
 • meer of minder eten
 • overvloedig alcohol drinken
 • medicatie nemen
 • roken
 • je sociaal isoleren
 • geen zin hebben in seks
 • niet kunnen ontspannen
 • geen energie hebben
 • altijd willen rusten
 • ruzie maken
 • vaak van werk veranderen

Een mindfulness cursus volgen zal een beetje inspanning vragen. Het zal immers maar door dagelijks oefenen zijn dat je vooruitgang zal boeken. Je vooruitgang zal dus grotendeels afhangen van de mate waarin je geoefend hebt. Als je deelneemt zal je bereid zijn om gedurende acht weken 20 tot 40 minuten per dag te oefenen. En na de training zal het eigenlijk pas beginnen. Ook dan zal het belangrijk zijn om je praktijkbeoefening verder te zetten.

De prijs van de cursus bedraagt, indien je 3 weken of vroeger voor de start van de training inschrijft én betaalt, 270 € voor de reeks van acht lessen (24 uur), inclusief map en 4 Cd’s. Wie later dan 21 dagen voor startdatum inschrijft betaalt 300 €. De datum dat geldt, is de dag waarop het bedrag op rekening staat van Levensstroom.

De betalingen kunnen overgeschreven worden op rekening nummer: IBANBE43 7350 4416 5401 – BIC ARSPBE22 van Levensstroom met de vermelding van je naam + plaats en startdatum van de mindfulness cursus.

Er kan niet betaald worden met opleidingscheques.

Wie de cursus mindfulness opnieuw volgt, kan dit doen aan verminderde prijs: 180 €.

Wie als koppel komt (dus in 1 gezin woont) betaalt elk 250,00 euro.

Mensen die leven van een minimumloon of volledig afhankelijk zijn van een ziekteuitkering en studenten kunnen genieten van een korting en betalen 220 €. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Levensstroom.

Bij annulatie, dat per e-mail of brief, niet telefonisch, gebeurt, wordt het overgeschreven bedrag deels terugbetaald (of dient een administratiekost betaald te worden) afhankelijk van het tijdstip van annulatie:

– Meer dan 3 weken vooraf: geen kosten.
– Minder dan 3 weken voor start van de training: 40 euro administratiekosten te betalen (260 € terugbetaald)
– Minder dan 1 week vooraf: 80 euro kosten te betalen (220 € terugbetaald)
– Bij annulatie op de dag zelf van de activiteit of bij niet annuleren, is er geen enkele mogelijkheid tot terugbetaling en dien je 100% van het cursusbedrag te betalen. Ook bij het stopzetten tijdens de training is er geen terugbetaling mogelijk.

Men kan zonder terugbetaling de training verplaatsen naar een andere datum en plaats.

Wanneer we onvoldoende inschrijvingen hebben, zijn we gerechtigd de cursus af te gelasten tot 4 dagen voor de start.

Niet iedereen voelt zich goed in een groep. Of kan zich 8 weken lang op dezelfde avond van de week vrij maken.
Of je wil liever een persoonlijk betrokken begeleiding waar ook ruimte is voor je eigen verhaal…
Dan is er ook de mogelijkheid om het 8 wekenprogramma op individuele basis te volgen. Dan kun je dit melden in het inschrijvingsformulier bij de voorlaatste vraag: “Is er nog iets waarvan je wilt dat de trainer het weet?” Of geef telefonisch een seintje.
Een individuele sessie duurt gemiddeld 2u00 à 2u30. De prijs bedraagt 40 € per uur en na het eerste uur wordt per kwartier 10 € bijgerekend.
Ook een online training kan een waardevol alternatief kan zijn voor mensen die liever individueel een cursus willen volgen, maar kan dit kan nooit de kracht van een groepstraining evenaren of de begeleiding van een professionele trainer.

Wat is het voordeel om mindfulness in therapievorm te volgen?

Mindfulness op therapeutische basis volgen maakt dat je 8 privé-sessies volgt waarbij mindfulness wordt geïntegreerd in jouw dagelijks leven met jouw specifiek probleem. Ik kan dus helemaal focussen op jouw verhaal.

Tijdens individuele sessies waar je mindfulness in therapie gaat volgen, ga je niet op zoek gaan naar oorzaak van jouw probleem. Tijdens de therapie sessies ga je kijken in het dagelijks leven zoals deze nu verloopt waar het mis gaat. En ik leer je hoe je het best nu leert omgaan met dat wat er is. Gedurende de sessies zal je ondertussen door je dagelijks oefenen meer inzicht verwerven in je gedachtenpatronen, kunnen er bepaalde emoties vrijkomen,… En zo ga je als vanzelf merken dat jouw feitelijk problemen het resultaat was van een complex systeem van oorzaken – de eigenlijke reden van jouw probleem blijkt vaak een andere reden te zijn dan je op het eerste moment had gedacht. De individuele mindfulness sessies helpen je dus om een vollediger beeld te krijgen van je gedachten en handelingen die het beter functioneren in de weg staan.

Hoe werken de mindfulness oefeningen die je tijdens de therapie krijgt?

De mindfulness technieken en oefeningen die je krijgt helpen je afstand te nemen van je gedachten, emoties en gedragingen. Daardoor krijg je een heldere kijk op wat je precies denkt en doet tijdens onaangename situaties of die moeilijke momenten. De mindfulness oefeningen zijn dus tools die je gebruikt op het moment dat je je gedrag wilt veranderen. De gedachten of emoties veranderen niet, maar door er afstand van te nemen ontstaat er meer objectiviteit en kan je gemakkelijker en objectiever keuzes maken. Je handelt dan niet meer zoals vroeger op automatische piloot, reactief. Tijdens de individuele mindfulness sessies ga je dus inzicht krijgen in jouw subtiele gewoontes die oorzaak zijn van je onrustig gedrag, emotioneel beleven of stressvol handelen.

Neen. Een training is een vaste groep en deelnemers gaan 8 weken samen met elkaar op weg. Het is beter indien je niet zeker bent of mindfulness iets voor jou is, een kennismakingsavond of lezing te volgen. Of beter nog: je kan eerst een intake gesprek hebben met mij en dan bekijken we samen of je in aanmerking kunt komen voor een training of ik geef jou eventueel advies om iets anders te volgen.

Kan je op één of meerdere sessies er niet bij zijn dan kan je altijd deze sessie inhalen op een andere lokatie en tijdstip. In de agenda zie je dat vele trainingen rond eenzelfde periode starten om zo een inhaalsessie mogelijk te maken.

Levensstroom houdt zich het recht voor om een training of cursus te annuleren of naar een andere datum te verplaatsen wanneer er bv. onvoldoende deelnemers zouden zijn. Je wordt hierover uiteraard op de hoogte gebracht. Indien de trainer onverwacht door ziekte of door overmacht een sessie niet kan geven, dan zal er gekeken worden voor een verschuiving van deze sessie. Levensstroom is niet verantwoordelijk voor eventuele schadevergoedingen daardoor opgelopen.

Er kan niet betaald worden met opleidingscheques of beroep gedaan worden op subsidies met KMO-portefeuille.

Inschrijven doe je met behulp van dit inschrijvingsformulier. Indien je wenst kan je als intake de voorafgaande handleiding doornemen.
Indien het voor jou niet mogelijk is om je online in te schrijven, bvb. omdat je aan een openbare computer zit, dan kun je een formulier afprinten en deze thuis rustig invullen en opsturen naar: Levensstroom, MBCT training, Overheulestraat 237, 8560 Moorsele. Het intakeformulier kan je aanvragen via e-mail.
Lukt het je ook niet om een inschrijvingsformulier afgeprint te krijgen, dan kun je alsnog een berichtje versturen of bellen naar 056 / 444 796 met de melding dat je graag een intake formulier opgestuurd wilt krijgen. De toegezonden formulier vul je dan in en zend je terug naar het hierboven vermelde adres.

Ja, op deze manier heb ik als trainer een duidelijk beeld over de reden waarom je een mindfulness training wilt volgen en of je er voor in aanmerking kunt komen. Bij ernstige problematiek zoals een acute depressie, psychose,… is het niet altijd raadzaam om (nu) een training te volgen. Bij twijfel neem ik dan aan de hand van je intakeformulier contact om de situatie samen te bespreken.

Sessies en trainingen

Prijzen

All
Mindfulness
Heartfulness
Hartcoherentie
Massage
Centering
mindfulness trainingen

Mindfulness

Cursussen, trainingen, of kennismakingsavonden

Kijk hier
639-boek-mindfulness

Boek en cd

Koop hier in de shop het boek of de cd

Koop hier
coaching en therapie

Coaching & begeleiding

Behoefte aan een gesprek, hulp,...

Kijk hier
heartfulness

Heartfulness

Verdiep je mindfulness praktijk vanuit je hart...

Lees meer
hartcoherentie

Hartcoherentie

Preventie tegen stress, burn-out, hyperventilatie...

Lees meer
639 massages

Massages

Breng lichaam en geest tot rust...

Lees meer
639 cranio sacraal en centering

Centering

Ontdek jezelf met je lichaam als toegangspoort...

Lees meer