Chi machine standaard

Laat het bloed circuleren
zonder actief te zijn!

Bestel hier  

Chi vitalizer

met infrarood
en vibratie

Bestel hier  

Large model

Voor grote mensen

Bestel hier  

Wat is een chi machine?

Het moet rond 2004 geweest zijn dat ik de chi machine voor het eerst leerde kennen. Op een beurs mocht ik het eens testen. De ervaring die ik na enkele minuten voelde toen de chi machine stopte was zalig. Heel zwaar en ontspannen, overal tinteling in heel mijn lichaam... Er direct eentje gekocht en enkel maanden later verkocht ik het zelf aan mijn klanten. Voor de meeste mensen is het een onbekend toestel. Daarom een woordje uitleg.

Wat is chi, qi of ki?

Je hebt het vaak ook al gezien, zeker op televisie en zeker wanneer het dan nog eens gaat rond de Chinese cultuur: mensen die in de natuur rustige bewegingsoefeningen doen zoals qigong, Chi Kung en Tai Chi. Het lijkt wereldvreemd maar er zit meer achter dan op het eerste zicht lijkt. De bewegingen stralen rust en harmonie uit.
Maar wat is ‘Chi’ nu eigenlijk? En hoe komt het dat allerlei klachten door deze eenvoudige en zachte oefeningen verminderen of verdwijnen en je energieker voelt?

Chi is een principe uit de Traditionele Chinese geneeskunde. Men ziet het als de essentiële opwekkende kracht, levensenergie die aan alle dingen leven schenkt, en waarvan onze mentale, fysieke en spirituele gezondheid afhangt. Onder Traditionele Chinese Geneeskunde horen acupunctuur, acupressuur, voedingskunde, kruidengeneeskunde, feng shui, massage en chi kung, en ze voeden een harmonieuze stroom. Wanneer deze levensstroom niet harmonieus is, geblokkeerd, in disbalans, wanneer er een teveel of te weinig chi aanwezig is, of wanneer de kwaliteit ervan gebrekkig is, kan het op termijn fysieke, emotionele, mentale en spirituele ziekte veroorzaken.

Hoe geraakt deze chi energie in onbalans? De Chi energie circuleert door het lichaam langs kanalen die meridianen heten. Er zijn 12 hoofd meridianen, genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Zij lopen van de vingertoppen naar de tenen en omgekeerd. Chi energie wordt getransporteerd door je bloed, je intentie en verzameld en opgeslagen in bepaalde plekken (Dan Tians). De 12 meridianen bevoorraden specifieke organen en functies zoals ‘maag-meridiaan’, ‘lever-meridiaan’, ‘nier-meridiaan’ enz.

Ziekte wordt dan toegeschreven aan het uit evenwicht zijn van Qi. Deze energie wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld uit-balans-geraakte emoties: kwaadheid, verdriet, angst,... en de daar altijd aan gekoppelde mentale gedachten. Een derde ziekmakende factor is de dysbalans van het bloed. Dit uit zich doorgaans in een stagnatie van bloed (te weinig beweging) en/of te weinig bloed. Chi moet gemaakt worden uit bloed. En bloed wordt bewogen door Qi. Het één functioneert dus niet goed zonder de ander en vice versa.
Met behandelingstechnieken zoals acupunctuur, shiatsu, tuina maar ook bewegingsvormen als tai chi, chi kung en qi gong kan men dit evenwicht herstellen. Een gezonde levenswijze is hierbij uiteraard een voorwaarde. De therapeutische werking van acupunctuur bijvoorbeeld is gebaseerd op het sturen van de Chi stroom naar de plekken die het nodig hebben.

Het Chinese woord wordt soms op verschillende manieren geschreven of uitgesproken: 'Chi', ‘Qi’, of ‘Ki’. De eerste versie verwijst naar de Chinese uitspraak, de tweede is gebaseerd op het Chinese alfabet, en de derde is de Japanse uitspraak.

Wat is nu de functie van een chi vitalizer?

Beweging

Omdat nu, zoals ik heb gezegd, de chi afhankelijk is van het bloed en het bloed wordt bewogen door chi zou we ons de vraag kunnen stellen of we van buitenaf het bloed in beweging zouden kunnen brengen. Dat was althans de achterliggende vraag die dokter Shizuo Inoue, die de grondlegger is van de chi machine, zich stelde toen hij zich afvroeg of er niet iets kon gevonden worden tegen zoveel fysieke klachten de de mensen tegenwoordig hebben. Je kan bijvoorbeeld je bloedcirculatie stimuleren door sporten, maar ook door passieve aërobic. Je beweegt dan zonder dat je eigenlijk iets doet. Gemakkelijk toch! De chi machine zorgt namelijk voor passieve aerobic: de enkelhouder schud heen en weer terwijl jij rustig op je rug op een matje ligt. Na 15 minuten ben je goed "dooreengeschud" en wanneer de chi vitalizer stopt, voel je het in heel je lichaam: alles zindert, je voelt de stroming van je bloed door heel je lichaam, net alsof je lang en stevig gewandeld of gesport hebt. In die zin wordt de chi machine ook wel de wandelmachine genoemd.

Zuurstof

Om energie op te wekken en een goed functionerende celstofwisseling te creëren is aanvoer van voldoende zuurstof van fundamentele betekenis. Zuurstof is de natuurlijke brandstof dat het menselijk lichaam nodig heeft. Net zoals je een kachel wilt aansteken heeft het hout of de steenkool zuurstof nodig om te kunnen branden. Tekort aan zuurstof betekent tekort aan energie en is volgens actuele wetenschappelijke inzichten een essentiële factor bij versnelde celafbraak. Dit leidt tot vroegtijdige veroudering. Zuurstof is levenselixer en versterkt dan ook op natuurlijke wijze de levensenergie.

Water

Het enigste wat je nu verder dient te doen is water drinken! Waarom? Door toename van zuurstof in de cellen is er nu een veel betere verbranding. Betere verbranding betekent meer afvalstoffen en deze moeten uit het lichaam verwijderd worden. Dit kan je best doen door veel water te drinken. Zonder voldoende water zullen de cellen van je lichaam verstoppen en krijg je een gerimpelde huid en gezichtslijnen. Drink je onvoldoende dan zal je dit merken aan de donkere urine. Weet dat het menselijk lichaam uit 70 % water bestaat...

water, zuurstof en beweging

 

Ziehier de drie basis ingrediënten:
 • Beweging
 • Zuurstof
 • Water
lees meer  
Chi machine Basic
339 €
Chi machine Standaard
359 €
Chi machine met vibratie
390 €
Chi Vitalizer Large
440 €

Wat is een chi machine?

Dr. Shizuo Inoue, de uitvinder van de Sun Ancon

Dr. Shizuo Inoue was de voorzitter van de Oxygen Health Association en de directeur van de Japan Health Association en bracht het grootste deel van zijn leven door met het promoten van de theorie die verband houdt met een goede gezondheid met zuurstof. Dr. Inoue was van mening dat "zuurstoftekorten de oorzaak waren van veel chronische ziekten".

Een legende vertelt dat Dr. Inoue op een dag een goudvis vrij zag zwemmen - maar zelfs niet vooruit - een ontspannen vorm van oxygenatie. Technisch gezien treedt oxygenatie (weefsel van zuurstof voorzien) van vissen op door ritmische spiercontracties te combineren met stimulatie van de autonome zenuwen in de wervelkolom. Deze oxygenatiemethode is zowel van toepassing op viervoetige dieren als op de moderne mens. Bij verder onderzoek ontdekte Dr. Inoue dat een bepaalde oscillatiesnelheid en een goed gedefinieerd bewegingsbereik moeten worden verkregen om een optimale oxygenatie van het menselijk lichaam mogelijk te maken. Dit optimale bewegingsbereik zorgt ook voor ontspanning van de wervelkolom.

Deze ontdekking leidde ertoe dat Dr. Shizuo Inoue samen met andere onderzoekers werkte om een apparaat te ontwikkelen dat deze zachte "8 figuur", een visachtige beweging van een goudvis, kon dupliceren en deze beweging aan mensen kon geven door middel van een zachte massage. De Sun Ancon Chi Machine is ontworpen om te worden gebruikt als een passieve aërobe oefening om het algehele welzijn en maximale oxygenatie te bevorderen. De Sun Ancon Chi-machine biedt maximale oxygenatie met minimale inspanning en is ontworpen om door iedereen gebruikt te worden op basis van hun individuele fitnessniveaus. Dr. Inoue kreeg in Japan een medisch octrooi (of patent) voor zijn theorie en zijn onderzoek.

Dr. Shizuo Inoue, de uitvinder van de Sun Ancon

"Zuurstof is onmisbaar voor gezondheid, schoonheid en het opruimen van de geest"

 

Aerobic Respiration Exercise and Health, Dr. Shizuo Inoue

"Aërobe ademhalingsoefening en gezondheid, Dr. Shizuo Inoue"

Aerobic Respiration Exercise and Health door Dr. Shizuo Inoue

Dr. Inoue publiceerde zijn werk over passieve aerobe oefeningen en oxygenatie in zijn boek Aerobic Respiration Exercise and Healthover (Aërobe ademhalingsoefening en gezondheid). Hij uitte in zijn boek zijn overtuiging dat een persoon onder de voorwaarde van zuurstoftekort pijn, ontsteking, zwelling, tumoren, zweren en een troebele geest kan ervaren. Soms, in ernstige gevallen, stopt het hart met kloppen.

In zijn boek legde hij uit hoe de passieve aërobe oefening individuen hielp bij het verlichten van krampen, ademhalingsmoeilijkheden verbeteren bij personen die lijden aan longontsteking, astma en bronchitis, slapeloosheid, ongerustheid, verlies van eetlust, reuma, snurken, maagzweren, bloedarmoede, hartinsufficiëntie, hartkloppingen, koude handen en voeten, en pijnverlichting. Hij bespreekt ook het belang van het in evenwicht houden van de pH van je lichaam.

Hieronder staan twee citaten uit zijn boek.

"Zuurstof was onmisbaar voor het bestaan van alle wezens en dat het vooral belangrijk was voor de cellen die de hersenen vormen. Een tekort aan zuurstof leidt tot beschadiging van de hersenzenuwen. Het lichaam kan geen zuurstof opslaan en moet het dus verkrijgen door ononderbroken en efficiënte ademhaling."

Dr. Shizuo Inoue, Aerobic Respiration Exercise and Health, VS: Hsin Ten Enterprises, 2000, pagina 58.

"Het gebruik van de Chi Machine is een voldoende manier om elke ochtend en avond een paar minuten aërobe ademhalingsoefening te doen. Een richtlijn is om de oefening te doen op basis van iemands fysieke kracht en niet om het lichaam te belasten".

Dr. Shizuo Inoue, Aerobic Respiration Exercise and Health, VS: Hsin Ten Enterprises, 2000, pagina 61.

 

Hoe werkt de chi machine nu precies?

De techniek is eigenlijk al enkele duizenden jaren oud: kinesisten en massagetherapeuten doen het nogal eens om hun cliënten los te maken, op te warmen…, de enkels vastnemen en de benen schudden. Als ik als massagetherapeut dit doe dan voel ik na enkele minuten de impact die deze techniek heeft op mijn eigen lichaam: ik voelde spanning in mijn armen, mijn buikspieren zijn aangespannen, de ben beginnen zwaar door te wegen,... kortom een weldadige techniek die de beoefenaar slechts enkele minuten kan aanhouden. De chi machine zal dit lastig karweitje voor jou overnemen en wel 15 minuten lang de klant een aangename massage bezorgen! Aan een ritme van +/- 80 tot 140 bewegingen per minuut (het toestel dat ik verkoop kan een tempo van 160 rpm aan) wordt alle stress uit het lichaam geschud. Hij brengt via de enkels de hele ruggengraat in een golfbeweging. Wanneer men helemaal ontspannen is, gaat de beweging door tot en met het hoofd. Je ervaart een zalige gevoel dat door je lichaam gaat wanneer je zachtjes gewiegd wordt van de voeten tot de heup, van de heup tot de borst, van de borst tot de nekwervels en het hoofd. De chi machine stimuleert de twee roterende lichaamsdelen (nek en heup) en veroorzaakt een beweging zoals die van een zwemmende vis. Het is deze beweging die de wervelkolom niet alleen in balans brengt maar ook een optimale doorbloeding en ontspanning van de rugspieren bezorgt.

 

goudvis methode

Wanneer we vissen zien zwemmen, dan stellen we vast dat de links-rechts beweging van hun staart een zachte beweging van iedere wervel teweegbrengt. Uit dit fenomeen haalde Dr. Inoue zijn inspiratie en noemde het "the Goldfish Method of de goudvis methode".

 

Wat zijn nu de resultaten van de chi exerciser?

 • Positieve uitwerking op de ruggengraat of wervelkolom.
 • Meer zuurstof in het bloed.
 • Door beweging beter bloeddoorstroming en bloedcirculatie.
 • Een betere lymfecirculatie.
 • Het zorgt voor een aangename ontspanning en een heel unieke ervaring.
 • Verhoogt metabolisme. Vermindering van vet.
 • Beter slapen, minder vermoeidheid.
 • Balancering van de chakra's en een versterkte verticale energiestroom.

Ik heb het al vele malen mogen horen van klanten en getuigenissen bevestigen dit ook: de chi vitalizer verlicht de pijn aan wervelkolom of ruggengraat. Hoe? Omdat je namelijk op de rug op de grond ligt, is er geen druk van de wervels op elkaar en hoeft de ruggengraat niet het gewicht van je lichaam te dragen. Door het heen en weer bewegen van de enkelhouder worden de voeten en benen bewogen en deze beweging doet een knik ontstaan ter hoogte van de twee scharnierpunten, het bekken en de nek, de plaatsen waar de wervelkolom verbinding mee maakt. Aan een optimale snelheid van 140 bewegingen per minuut gaat de ruggengraat en het hoofd gewiegd worden..

Door dit regelmatig wiegen van de ruggengraat met de chi machine, gaan spierspanningen die eventueel aanwezig zijn rondom de wervels of in de rug verminderen, de tussenwervels ervaren minder druk, worden door de beweging zachtjes losgemaakt en komen terug goed te zitten. Je zult voelen dat de visbeweging die ontstaat door op de chi machine te liggen, de spieren zachtjes gaat losschudden wat ontspanning teweeg brengt in de spieren. Lichte spierpijn is dan ook in principe geen beletsel voor gebruik van de chi energizer. Ook een vroegere hernia is dat niet (wel een acute). Wees wel voorzichtig bij ernstige rugpijnen en bouw de snelheid langzaam op als je niet zeker bent. Er zijn mensen die mij melden dat ze door het gebruik van de chi vitalizer veel minder rugpijn ervaren. Maar uiteraard hangt dit van individu tot individu af en geen enkel fysiek lichaam en klacht is dezelfde. Huren van de chi machine kan dan een optie zijn.

Leerrijke site over de toepassingen van de chi machine op de rug: invloed op de ruggengraat en rugklachten.

Door deze beweging van de chi machine en de daaruit voortkomende betere bloeddoorstroming zorgt de chi machine ook voor meer opname van zuurstof in het lichaam, waardoor cellen, weefsels en organen gevitaliseerd worden. De bloedvaten verwijden en het zenuwstelsel ontspant. Zeker mensen die weinig lichaamsbeweging hebben zullen het voordeel ervaren van deze passieve aerobic!

Je hoeft er geen studies over te maken, maar wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat te weinig lichaamsbeweging één van de belangrijkste factoren is van allerlei aandoeningen en ziekten zoals hartaandoeningen, slechte bloedsomloop en gewichtsproblemen. De chi vitalizer is een massagetoestel dat zorgt dat je lichaam in beweging wordt gebracht zonder dat je actief iets moet doen en zonder buitensporige inspanning op het hart. Dit brengt met zich mee dat je een betere bloeddoorstroming hebt, dus meer beweging in bloedvaten en ook in de lymfeklieren. Naarmate je ouder wordt, stapelt vet en andere onzuiverheden zich op in je lichaam, slibben bloedvaten en slagaders dicht. Hartaanvallen zijn vaak het gevolg van de beperkte bloedtoevoer naar en vanuit het hart. Omdat de chi exerciser circulatie verbetert, profiteren hartslagaders van een verbeterde opname van zuurstof, hetgeen weer resulteert in minder verdichte slagaders. Het toestel wordt gebruikt door patiënten die lijden aan diabetes, lymfoedeem, kanker, hartafwijkingen en diverse andere medische aandoeningen. Omdat de chi machine zachtjes masseert én het lichaam beweegt op een door jouw gekozen snelheid, zonder buitensporige inspanning van het hart is het zeker ook heel goed geschikt voor oudere mensen, mensen die weinig bewegen al of niet wegens fysieke beperkingen, dus in elk ziekenhuis, rusthuis, thuiszorg centrum zou er een chi vitalizer moeten staan!

Het lichaam bevat meer lymfevocht dan bloed en de belangrijkste functie ervan is afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren (lymfeknopen) dikken het lymfevocht in en verwijderen afvalstoffen. In de lymfeklieren zitten ook veel witte bloedcellen. Die maken bacteriën en virussen onschadelijk. Via de lymfe komen de witte bloedcellen in het bloed. Daarmee is het een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijft. Het lymfestelsel bevat echter geen pomp zoals het bloedvatenstelsel dat het hart heeft als motor, en kan dus uitsluitend geactiveerd worden door beweging. De chi vitalizer zal de lichaamsvochten in beweging brengen, waardoor de lymfedrainage gestimuleerd wordt. Dit is interessant voor mensen die weinig beweging hebben. Een tante van mij had in het begin toen ik de chi exerciser verkocht last van vocht in de voeten en onderbenen. Toen ze eens bij mij op bezoek kwam raadde ik haar aan even te gaan liggen aan de chi vitalizer. Na een kwartier was het resultaat opmerkelijk: "je moet nu eens kijken, mijn voeten glijden als boter in mijn schoenen", terwijl ze voordien enorm haar best moest doen om in die knellende schoenen te geraken!
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bij kanker en andere chronische degeneratieve ziektes het lymfatisch systeem geblokkeerd of verstopt is, alsof er gelatine in zit die slecht voortbeweegt, in plaats van vocht dat mooi stroomt. Een gezonde lymfestroom is dan ook van vitaal belang.

Massagetherapeuten erkennen de chi vitalizer als de ideale gezondheidsapparaat, omdat de gebruiker ontspant terwijl er ook een gezonde dosis lichaamsbeweging wordt gegeven. Vele hulpverleners, masseurs en gezondheidswerkers bieden dit massagetoestel in hun praktijkruimte aan cliënten om eerst 5 à 10 minuten een massage therapie te krijgen om zo eerst volledig te ontspannen zodat daarna een diepere massage kan bereikt worden. Nogmaals, de belangrijkste functies van dit toestel zijn het verlichten van rugpijn, toename van zuurstofverkeer en bevordering van volledige relaxatie. Het bereikt deze functies door het stimuleren van de sympathische zenuwstelsel, de wervelkolom en wervels. Het levert meer zuurstof naar de cellen, dat zorgt voor herstelling en verjonging van cellen. Ook door een toename van de bloedcirculatie, verhoogt het algehele energie-niveau. Door de betere circulatie van het bloed ga je dit voelen op het moment dat het toestel plots stopt na 15 minuten: je voelt heel je lichaam dan nog nazinderen alsof je een lange inspanning hebt gedaan. Dit alles zorgt dus voor een heel aangenaam ontspanningsgvoel. Veel mensen gebruike het daarom ook louter als ontspanningstoestel zonder dat ze enig fysieke klacht hebben.

Metabolisme is het chemische proces binnen een levende cel of organisme dat nodig is voor het onderhoud van het leven. Tijdens het metabolisme worden stoffen in de cellen uitgesplitst om energie te scheppen voor vitale processen, zoals de werking van de ademhalingsorganen, bloedsomloop en de algehele energie. Deze verdeling zorgt voor een verbranding van vet. De Chi Vitalizer verhoogt dit metabolisme. Ook al zijn er ervaringen van mensen die melden dat ze wat gewicht zijn verloren, we gaan zelf niet promoten dat dit toestel ook drastisch je gewicht zou doen verliezen zonder beweging te doen...

Ik heb het al een paar keer meegemaakt. Een cliënte komt in therapie omdat ze slaapproblemen heeft. Na een paar sessies laat ik haar op het einde eens kennis te maken met de chi machine. Ze is onder de indruk van de eerste sessie en huurt het apparaat. Na enkele weken belt ze terug om onze volgende therapeutische afspraak af te zeggen: "ik slaap al veel beter!"

Wie ervaring heeft met chi energie, zo merk ik, voelt dit direct aan: alsof er een shift gebeurt in de energetische stroming. Energetische therapeuten vertellen mij dat ze het direct voelen dat de energie balanceert. Zo bijzonder vind ik dat, dat sommige mensen dit kunnen voelen... Door het heen en weer schudden worden de chakra's gestimuleerd in hun stroming.

koop nu  

Hoe kan je de chi machine best gebruiken?

 • Belangrijk is een comfortabele ondergrond: een matje of dunne matras indien dit voor jou mogelijk is. Is dit omwille van fysieke beperking niet mogelijk kan je op een een stevige massagetafel liggen. Heb je dit niet thuis dan is een bed een optie op voorwaarde dat je de chi vitalizer op een stevige ondergrond zet, voor het voeteinde van het bed, bv een blok of stevig laag tafeltje... Dit om wiebelen te voorkomen.
 • Als je op een yoga mat op de grond ligt, dient de chi machine zo te staan dat het niet kan schuiven.
 • Hoe minder je gestoord wordt hoe meer je je kan focussen op de ervaring. Het helpt om in een sfeer van ontspanning en relaxatie te komen als je wat zachte, ontspannen muziek opzet.
 • Tip: neem eerst voldoende vocht in, voor de zuivering: drink een glas water. Zoals hierboven vermeld zorgt de chi exerciser o.a. voor de stimulering van het lymfesysteem. De verbranding gaat optimaliseren en water is dan belangrijk om de afvalstoffen te elimineren uit je lichaam.
 • Indien nodig, b.v. vanwege pijn aan de onderrug of in de knieën, kan je een knierol of kussen onder de knieën leggen. Let daarbij op dat de zijwaartse beweging van de benen er niet door belemmerd wordt. Vermijd ook het gebruik van een hoofdkussen indien mogelijk anders zal ook de beweging van het hoofd tegengewerkt worden.
 • Een eerste keer kan je beginnen met 4-6 minuten. Verhoog geleidelijk aan tot 15 minuten.
 • Ontspan volledig tijdens het schudden. Blijf contact houden met je lichaam. Hoe meer je verbinding hebt met het voelen van de lichaamsensaties, hoe meer, dieper en rijker je ervaring zal zijn bij het stoppen van de chi machine. Het vraagt een beetje focus op het voelen van al je lichaamsdelen. Een techniek die je kan leren bij de bodyscan bijvoorbeeld.
 • Belangrijk: wanneer de chi machine stopt, blijf nog minstens drie minuten liggen. Niet rechtop komen! Het is de tijd van de circulatie van genezende chi energie door het hele lichaam. 40% van het therapeutisch effect treedt op terwijl de machine in beweging is, en 60% wanneer hij stopt. Deze 'rusttijd' stelt je in staat om zoveel mogelijk de chi energie, de cel-oxydatie, genezing en detoxificatie op te vangen en te verwerken.
 • Zet dan de voeten plat op de grond en beweeg de gebogen benen een paar keer heen en weer.
 • Sta dan langzaam op.
 • Drink terug voldoende vocht, liefst water.

In welke houding lig je het best?

 • Je ligt het best met je armen ontspannen langs het lichaam. De handpalmen worden naar boven of beneden gelegd, zoals het voor jou het meest comfortabel is.
 • Je kan ook je handen onder het hoofd leggen, waardoor het accent iets meer dan normaal ter hoogte van de rug ligt bij het schudden.
 • Goed bij spanning in de schouders is de houding met de armen naar achteren strekken, langs het hoofd.
3 posities of houdingen bij het gebruik van chi energizer

Voor wie is dit apparaat geschikt?

Bruikbaar voor iedereen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Het ontbreekt de meeste mensen vaak aan tijd, zin of energie om aan beweging te doen. Rugpijn en hoofdpijn zijn vaak het gevolg van langdurig zittend werk. Chi-massage heft blokkades op en heeft een verzachtende invloed op hoofdpijn, rugklachten, nek- en rugpijn.

Er zijn enkele contra-indicaties:

 • Zwangerschap (de ontgifting en het schudden zijn niet ideaal voor de baby)
 • Zware ontstekingen
 • Epilepsie
 • In de herstelperiode na een operatie of botbreuk de chi machine niet gebruiken.
 • Ernstige hartklachten en acute of ernstige rugproblemen zijn contra-indicaties.
 • Na een heupoperatie wachten tot de heup weer mag bewegen. Dit kan jaren duren totdat de heup weer zijwaartse bewegingen aankan.
 • Houdt rekening met oude blessures. Bij ernstige twijfel: niet doen. Bij lichte twijfel: tien seconden proberen en goed navoelen. Laat het lichaam zelf het antwoord geven. Heb je medische vragen omtrent het gebruik van de chi vitalizer, raadpleeg uw arts.

Gebruik wordt afgeraden binnen de 30 minuten na het eten of langer na een zware maaltijd.
Wanneer bepaalde pijnen optreden tijdens het gebruik, wordt aangeraden deze eerst beter te onderzoeken voor verder gebruik. (De chi vitalizer maakt je alerter voor blokkades door de zuurstoftoevoer en een betere doorbloeding.)
Tijdelijke hoofdpijn of vermoeidheid kunnen optreden. Dit is het gevolg van de gecumuleerde toxiciteit dat ontstaat in de weefsels van je lichaam. De duizeligheid zal snel verdwenen zijn. Zijn deze symptomen te zwaar, begin dan met enkele minuten per dag en drink genoeg zuiver water.
Als je huiduitslag vertoont of pijn voelt rond de oude wonden is dit de ontsmettingsbehandeling door zuurstoftoevoer en de genezing van uw lichaam. Pas je termijn wat lager aan tijdens je volgende sessie.

 

Veel gestelde vragen

 • Kan ik de chi machine gebruiken wanner ik platen in mijn ruggegraat heb?
 • Kan ik de chi vitalizer gebruiken als ik een knie- of heupprothese heb?
 • Kan ik een kussen onder mijn knieën plaatsen voor steun indien nodig?
 • Wat gebeurt er als ik ongemak of pijn ervaar?
 • Ik kan niet meer op de vloer liggen. Kan ik het toestel gebruiken als ik in bed lig?
 • Moet ik op een harde vloer liggen?
 • Welke arm positie moet ik gebruiken?
 • Ik zit in een rolstoel, kan ik gaan zitten met mijn voeten op de enkelhouder en zo de chi vitalizer gebruiken?
 • Kan ik de machine op een tafelblad plaatsen en gewoon mijn polsen stilhouden boven de enkelhouder?

Ja dat kan.

Ja dat kan. Hou er rekening mee dat de heup volledig hersteld is en het zijwaarts bewegen geen belemmering meer heeft.

Bij knieproblemen kan je gerust een knierol of opgerolde handdoeken onder de knieën leggen. Een beetje steun kan voldoende zijn. Zorg er voor dat de knieën niet te veel steunen op het kussen want dan wordt de beweging tegengehouden terwijl dit net de essentie van dit apparaat is.

Je kan dan gewoon de tijd wat verkorten. Elke dag kan je dan enkele minuten toevoegen per sessie. Er is geen haast. Als je 2-4 minuten verhoogd voor enkele weken, dan is dit ook oké.

Bij voorkeur niet. De matras van een bed zorgt er voor dat je heel diep gaat inzakken zodat de beweging van het lichaam serieus verminderd wordt. Indien het voor jou niet anders kan, plaats dan eenvoudig het toestel op een harde en vlakke ondergrond aan het bedeinde voor de stabiliteit.

Je kan liggen op een tapijt, of een yoga matje.

Het maakt niet uit. Gebruik de positie die het meest comfortabel is voor jou. Hierboven heb ik een drietal houdingen aangegeven die je kunnen helpen. Zolang het voor jou maar ontspannen voelt.

Ja, in dit soort gevallen er is nog steeds voordeel als het lichaam beweging ontvangt die het dagelijks nodig heeft om gezond te blijven.

Ja, mensen hebben dit gedaan en ontvangen voordeel voor de handen, armen en schouders. Pas wel de snelheid aan en vertraag!

 

De chi machine bij Levensstroom

In de therapieruimte van mijn praktijk Levensstroom kan de Chi Machine als onderdeel van een massage gebruikt worden. Deze optie wordt bijvoorbeeld gegeven bij een arrangement duo massage. Je kan dan beginnen met een kwartiertje een chi-beurt te nemen, waarna de massage met etherische oliën een diepere werking zal hebben.

Maar je kan het evengoed in losse beurten testen, zonder massage achteraf. Weet dat je in 15 minuten tijd je lichaam met evenveel zuurstof kan verrijken als bij 90 minuten wandelen…
Één losse sessie kost 7 € en duurt op zijn geheel een klein half uur, intake inbegrepen. Maar omdat het pas meer effect heeft als je het in korte tijd meerdere keren gebruikt is een tien beurtenkaartje geschikter. Dan betaal je 60 € voor 10 beurten.

De chi vitalizer kan ook gebruikt worden in combinatie met licht- en muziek therapie voor totale ontspanning. Voor tarieven zie prijslijst.

Prijzen en bestellingen zie bestel chi machine

Bekijk de video

Brigitta Callens stelt de chi machine voor in Life!tv Langer Leven

Elke dinsdag gingen Lifecoach Jerko Bozikovic, trainer, coach, presentator en keynote spreker en Yogi Brigitta Callens, die haar eigen praktijk heeft in La Maison Pure, financieel expert Luc De Koning en presentatrice Alexandra Potvin op zoek naar antwoorden op vragen rond “quality of life”. Hoe kan je werken aan “een gezonde geest in een gezond lichaam”? Hoe kun je in deze hectische maatschappij je leven en je omgeving beter organiseren. We hebben allemaal wel een knelpunt waar we aan kunnen werken. Maar hoe doe je dat dan precies? Life!tv Langer Leven ging op zoek naar antwoorden op de vele levensvragen van de Life!tv-kijkers.

Tijdens één van de uitzendingen stelde Brigitta Callens de chi machine voor. Klik op de video clip om de uitzending te bekijken.