Brain machinesde weg naar ontspanning en onthaasting

Wat is een brainmachine?

Photosonix Nova Pro 100 Light and Sound Therapy

De mindmachine of brainmachine is een toestel dat de frequentie van de hersengolven beïnvloedt door middel van lichtimpulsen en geluid. Men heeft een nogal futuristisch uitziende bril en een koptelefoon op. De lichtsignalen van de lampjes binnen aan de binnenkant van de bril en de geluidspulsen nemen de persoon mee naar verschillende toestanden zoals slaap, meditatie, ontspanning, concentratie, enz. Men kan zelf kiezen via voorgeprogrammeerde sessies naar welke staat hij toe wil.

Hoe werkt een brain machine?

Light-Sound Therapie

De brain machine of ook mind machine genoemd, genereert met geluidspulsen en lichtsignalen bepaalde frequentie patronen, die door de hersenen overgenomen worden. Via de FFR (staat voor frequency following response) gaan de hersenen meevibreren op deze frequentie. Het is dus een licht-geluid-therapie (Light-Sound Therapy). Door gebruik van de brainmachine kan je je hersenen trainen om in een super-relaxte of super-gefocuste toestand te verkeren, evenals tussenliggende toestanden. Je kijkt en luister vanuit een gemakkelijke zit- of lighouding, met gesloten ogen naar het wisselend lichtspel aan de binnenkant van de lichtbril en klanken die links en rechts van de koptelefoon verschillende frequenties van geluiden produceren.

In combinatie met zorgvuldig gekozen / op maat gemaakte muzikale begeleidingen, kan de impact vergroot worden dankzij de zogenaamde audiostrobe cd's.

Photosonix Nova Pro 100

Ik maak gebruik van de Nova Pro 100, één van de betere brain machines. De Nova Pro 100 brainmachine heeft 100 voorgeprogrammeerde sessies die zijn georganiseerd in 8 categorieën: ontspannen, mediteren, slapen, leren, energie geven, visualiseren, entertainen en speciaal. Sessies worden geselecteerd door een categorie te selecteren en vervolgens een sessie binnen de categorie (zodat u niet elke keer 100 sessies hoeft te doorlopen). Daarnaast heb je zelf nog de mogelijkheid 100 sessies te downloaden of te creëren. Dat is meer dan het dubbele van alle andere 'light and sound' brainmachines. De Nova Pro 100 kan je met 2 personen tegelijk gebruiken indien je extra brillen en koptelefoon hebt. Dus ook ideaal om bijvoorbeeld in een wellness, spa, hotel, schoonheidsalon of massagesalon te gebruiken om je klanten een rijke ontspanning en avontuur te bezorgen. Ik doe dit tijdens mijn arrangementen duo massage. Wil je zelf eens de brainmachine uittesten dan je kan samen met je partner, vriend(in),... genieten van een twee uur durende arrangement duo massage.

Compatibel met audiostrobe

De Nova Pro 100 brainmachine werkt ook met audiostrobe muziek-cd's. Signalen worden opgenomen op een audiostrobe muziek-cd met een hoge, onhoorbare frequentie, om de lichten in een licht- / geluidssysteem te regelen. Een AudioStrobe-decoder detecteert deze signalen en gebruikt ze om de lichten van een licht- / geluidssysteem aan te sturen, absoluut synchroon met de muziek. Sluit gewoon uw cd-speler aan op de externe ingang van de Nova Pro 100 en speel de cd af terwijl uw hoofdtelefoon en bril normaal op de Nova Pro 100 zijn aangesloten, voor een geweldige AudioStrobe-ervaring. Voor het beste resultaat doe je dit terwijl er geen sessie actief is op de Nova Pro 100.

Hoe werkt een brain machine op de hersenen?

Het is op basis van veel wetenschappelijk onderzoek dat de licht- en geluidssignalen gekozen zijn om zo de gewenste staat van ontspanning zo snel mogelijk te bereiken. Van zodra je de hoofdtelefoon en relaxbril opgezet hebt zal je je snel ontspannen. In het dagelijks leven pikt het oog diverse kleuren, vormen en indrukken op. Deze input van kleuren en indrukken worden nu gebundeld door de relaxbril. Dit betekent dat het oog minder stimuli ontvangt dan normaal. De technische term daarvoor is 'deprivatie'. De hersenen zijn niet tevreden met de aangeboden stimuli van lichtjes. Ze beginnen zelf beelden te produceren en worden actief. Als resultaat, sluit je jezelf van de buitenwereld af en treedt je in je innerlijke zelf. Vandaar dat je nu fantastische, caleidoscoopachtige beelden, panorama's en kleuren gaat zien. Het kleurpatroon van de relaxbril verandert niet, het is het brain die de kleuren omvormt. Bij diepe ontspanning verdwijnen de kleuren en ga je zelfs het normale 'zwart' zien. Dit komt omdat enerzijds de hersenen verward zijn door stimuli, omdat er talloze kleuren te zien zijn in de relaxbril. Anderzijds knippert het licht erg snel. Het brain is niet in staat om de lichtflitsen met zo een hoge frequentie te volgen en geeft het dus al gauw op. Gevolg... diepe ontspanning en relaxtie kan beginnen.

Bestel hier  

 

Waarvoor kun je een mind machine gebruiken?

 • Bij mensen die onder stress zitten of zeer gespannen zijn, kan een brain machine diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning brengen
 • Voor wie moeite heeft om in te slapen. Er zijn programma's waarbij je een middagdutje kunt doen tot sessies die helpen om je te laten inslapen voor een nachtrust
 • Verbeteren van concentratie en geheugen
 • De mind machine heeft programma's om het studeren te verbeteren: leren van talen, leren logisch denken, geheugentraining, concentratie,...
 • Het geeft energie en kan een inleiding zijn om daarna een uurtje te fitnessen
 • Voor het ontwikkelen van de creativiteit, muziekvaardigheden, vergroten van het visueel vermogen
 • Bij synchronisatie van de hersenhelften, ontwikkeling van de rechter hersenhelft, linker hersenhelft stimulering,...
 • Verbeteren van dyslexie en ADHD
 • Als voorbereiding op therapiesessies
 • Verhoging van het zelfbewustzijn, staten van meditatie bereiken,...
 • Voor fun, er zijn sessies met speciale effecten
 • Bestrijding van verslavingsverschijnselen

 

Voor wie is de mindmachine geschikt?

Het zenuwstelsel is als volgt opgebouwd: tijdens de vorming van het embryo ontwikkelt het zenuwstelsel zich het eerst. Rond het jong ontwikkelende zenuwstelsel vormen zich wervels en tussenwervelschijven die dienen als schokdempers en het zenuwstelsel beschermen. De meest belaste plaats situeert zich aan de onderkant van de wervelkolom. Daar moet het ganse gewicht van het bovenlichaam en hoofd gedragen worden. Daarvoor heeft de natuur besloten dat het beter was om de onderste wervels aan elkaar te laten groeien, zodat ze het volledige gewicht konden dragen. Dit gebied noemt men het sacrum of heiligbeen. Langs boven groeit het ruggenmerg uit tot aan de schedel (cranium) die bescherming biedt aan de hersenen. Beweging is belangrijk t.h.v. de wervelkolom, terwijl bij het sacrum steun belangrijk is en totale bescherming in de schedel.

Het ganse ruggenmerg is omgeven door een vlies: de "Dura Mater" (het buitenste hersenvlies). Deze is waterdicht, zodat daarbinnen een vloeistof (het zogenaamde cranio – sacrale vocht of hersenvocht) circuleert dat niet kan weglekken. De Dura Mater bedekt o.a. de binnenzijde van de schedel en is daar, en tevens op een paar plaatsen in de wervelkolom vastgehecht.

Het is wetenschappelijk aangetoond, dat er in de naden tussen de schedelbeenderen bloedvaten, zenuwuiteinden en bindweefselvezels aanwezig zijn.
Hierdoor is het mogelijk dat de schedelbeenderen met het hersenvlies meebewegen. De schedel bestaat immers uit beweegbare platen. Via een pompsysteem binnenin de hersenen wordt er druk uitgeoefend zodat het hersenvocht op het ritmische manier circuleert (het bestaan van dit ritme werd ook wetenschappelijk bewezen).

Dit ritme uit zich als een uitdeinende en inkrimpende golf die over gans het lichaam voelbaar is. Het cranium zet uit waardoor ook de wervels lichtjes uit elkaar geduwd worden (zodat de tussenwervelschijven even kunnen ontspannen), het sacrum draait naar onder (uitdeinend) en vervolgens draait alles naar binnen. Kortom het is "de ademhaling en regulator" van ons zenuwstelsel en dus ook van ons lichaam.

Sutherland gaf aan dit ritme de naam "The breath of life".

De schedelbeenderen, de wervels en het heiligbeen bewegen (uiteraard minimaal) door deze ritmische in - en uitgaande golfbeweging (eb en vloed). Hierdoor varieert de hoeveelheid vloeistof zodat ook de druk van het hersenvlies op de schedelbeenderen wisselt.
Zowel de hersenvliezen als de ruggenmergvliezen maken deel uit van het bindweefselsysteem waardoor deze beweging dus ook in het bindweefsel waarneembaar is.

Dit ritme is voelbaar voor de ervaren therapeut.

 

FAQ en veelgestelde vragen

 • Werkt het ontspannend?
 • Mag je slapen bij het gebruik van de mindmachine?
 • Waar kan de mind machine gebruikt worden?
 • Kan de brainmachine verkeerd gebruikt worden?
 • Kan de brain machine je manipuleren?
 • De Nova Pro 100 en andere ontspanningstechnieken?
 • Belangrijk om te weten.
 • Hoe zijn de programma's gestructureerd?
 • De mindmachine en wetenschappelijk onderzoek.
 • Wie kan de mindmachine beter niet gebruiken?
 • Kunnen mentaal-systemen verslavend werken?
 • Hoe vaak kan je de mind machine gebruiken?
 • Wat doe je na een sessie?
 • De brain machine en wetenschappelijk onderzoek.

De mindmachine is een toestel dat systematisch ontspanning produceert door het sturen van geluid- en lichtsignalen en op deze manier het mentaal functioneren beïnvloedt.

Nee, het is niet de bedoeling dat je inslaapt. Integendeel, de hersenen moeten wakker en alert zijn. Als ze actief zijn, kunnen ze geluid -en lichtsignalen ontvangen. Wel is het mogelijk dat je in een toestand komt waarbij je lichaam diep ontspannen is maar geestelijk klaar wakker bent, en dat je je heel verfrist voelt.

Ja kan de mind machine in feite oevral gebruiken: thuis in je living, in de slaapkamer, in je meditatieruimte, de tuin, in rustruimtes, maar ook in ontspanningscentra, sportscholen, wellness centra, recreatieoorden, beautycentra, schoonheidsinstituten, op kantoor als je een rustpauze kan nemen, tijdens reizen in de trein of vliegtuig,... Er zijn ook plaatsen waar speciale gelegenheden voor het rusten gemaakt worden zoals in kapsalons, sauna's of op vliegvelden.

Nee, dank zij de voorgeprogrameerde sessies is alles ingesteld zodat de sterkte van het licht en het volume van het geluid perfect zijn. Je kan direct relaxen en genieten.

Nee, er zijn geen sublimaties aanwezig. Zowel de elektronische geluidssignalen die te vergelijken zijn met de monotone geluiden uit gewone muziek als de lichtsignalen die te vergelijken zijn met de reflecties van de zon, veroorzaken geen manipulatie.

Er zijn verschillende ontspanningstechnieken, van massage, yoga en meditatie tot autogene training en spierontspanningsoefeningen (Jakobsen). Deze technieken moeten normaal getraind worden, meestal gedurende enkele weken of maanden. Dit vergt veel tijd, motivatie en discipline.

Het gebruik van de mind machine is eenvoudiger. Je hoeft alleen de koptelefoon en een futuristische relaxbril op te zetten en te genieten. In enkele gevallen heb je na de eerste, maar normaal gezien na de vijfde tot de tiende sessie, al positieve ervaringen.

Vooreerst is het van belang dat je 1 à 2 weken de tijd neemt om aan de brain machine en haar werking te wennen en om je eerste ervaringen met het toestel te voelen.

Sommige mensen vinden het licht veel te sterk, te flitsend en moeten er eerst aan wennen. Zeker mensen die HSP zijn kunnen snel overprikkeld worden door de sterkte en snelheid van de flitslampjes. De lichtsterkte is alvast regelbaar: het licht moet zo zijn dat je er gemakkelijk bij voelt en je in een korte periode kunt ontspannen.

Ook de binaurale geluiden zijn voor sommigen ongewoon. Deze geluiden zijn echter niks gevaarlijk en zijn een resultaat van jaren lang onderzoek. Na een korte tijd van gebruik zal je er comfortabel bij voelen en ontspannen, zodat je zich niets meer zult aantrekken van de geluid -en lichtsignalen, die in het begin zo ongewoon waren.

Elk programma heeft een ander tijdsduur. Dat gaat van 15 minuten tot een klein uur en leidt tot verschillende intensiteiten van ontspanning: matig, gemiddeld en diep ontspannen. Andere programma's zijn speciaal ontwikkeld om energie op te wekken en te stimuleren.

 • stimuleren: door snelle flikkerende lichtflitsen en geluidssignalen
 • ontspannen: door langzame en rustige lichtflitsen en zachte geluidssignalen
De meeste programma's beginnen met snelle flitsen, om dan over te gaan tot langzamere frequenties die je in een toestand van ontspanning brengen. Op het einde worden de signalen weer versneld, om je geleidelijk en comfortabel wakker te maken en terug in het hier en nu te brengen.

De effecten zijn door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Men heeft de positieve resultaten van de mindmachine bevestigd en geschikt bevonden voor vele domeinen van het dagelijks leven: verbeteren van het concentratievermogen, om het leerproces gemakkelijker te laten verlopen, betere prestaties te leveren, maar ook om het lichaam te ontspannen en zo preventief voorbereiden tegen opgespannen spieren die op hun beurt hoofdpijn, migraine, rugklachten, pijn en slapeloosheid veroorzaken. De media en wetenschappers waren aanvankelijk erg sceptisch. Maar de positieve effecten worden op de dag van vandaag overal bevestigd.

Hieronder een paar samenvattingen van gepubliceerde onderzoeken:

 • Audiovisuele training: fysiologische mechanismen en klinische resultaten Hoofdstuk 3
 • Het boek: Rhythmic Stimulation Procedures in Neuromodulation, James R. Evans and Robert P. Turner: lees hier samenvatting.
 • Bij Mind Alive vind je nog meer resultaten.

Iedereen kan de brain machine gebruiken. Uitzonderingen zijn:

 • Mensen die verslaafd zijn aan alcohol
 • Drugsverslaafden
 • Mensen met een psychische of mentale stoornis
 • Wie onder invloed staat van medicatie
 • Psychosen, epileptici, fotosensibelen
 • Zwangere vrouwen.

Eigenlijk is dit advies er omdat de producent risico wil vermijden. Het is nochtans wetenschappelijk bewezen dat er positieve effecten waren bij alcoholisten en zwangere vrouwen.

Nee, dat kan ze niet. Er kunnen geen verslavingen optreden. Je kan er alleen gewend aan geraken. Ontspanning is natuurlijk en noodzakelijk. Dus is het ook normaal dat de dingen die goed voor je zijn, meer gaat gebruiken. Na lange tijd van gebruik is gebleken dat ontspanning nog lang nablijft. De gebruiker is rustiger en meer in balans.

Daar zijn geen voorgeschreven regels voor. Vergelijk het met het beluisteren van muziek. Het geeft niet hoe vaak en wanneer je het gebruikt. De ene zal het een meerdere keren per dag gebruiken, de ander minder.
Voor wetenschappelijk onderzoek werden gebruikers geobserveerd die de brainmachine 12 uur aan een stuk gebruikten, zonder pauze en over een periode van een aantal dagen. Zonder negatieve gevolgen.

Je kan de brainmachine gebruiken op om het even welk tijdstip (bv. elke ochtend of 's avonds voor het slapen gaan). Of je kan het gebruiken wanneer je er zin in hebt.

Het is goed om na de sessie je even uit te strekken. Richt je langzaam op, en geef je hart de kans het bloeddruk te reguleren. Drink veel water, dat zuivert het lichaam. De ontspanning blijft nog een paar uren nawerken.

Een belangrijke tip: sluit de ogen tijdens het gebruik van de mind machine. Het is niet gevaarlijk als je de mind machine met geopende ogen gebruikt, alleen is het resultaat dan niet behaald.

 

De brain machine bij Levensstroom

 

Brainmachine of mindmachine

In mijn praktijk wordt de professionele brain machine de Nova Pro 100 van Photosonix gebruikt:

 • Het is stevig uitgevoerd met een netadaptor.
 • De oplaadbare batterij heeft een autonomie van 5 uur
 • Er zijn 100 voorgeprogrammeerde sessiesverdeeld over verschillende categorieën: relaxatie, meditatie, slaap, leer, energetiserend, creativiteit, fun en entertainment.
 • Er kan ook gewerkt worden met audiostrobe-Cd's
 • Dit toestel is aansluitbaar op de computer en sessies kunnen daardoor uitgebreid worden.

Er zijn verschillende manieren om te experimenteren met dit toestel. Je kan voor 1 sessie komen om het toestel eens uit te testen. Of je kan voor meerdere sessies kiezen.
Één losse sessie duurt op zijn geheel, afhankelijk van het programma dat je kiest, een half uur tot een klein uur. Prijzen bedragen tussen 7 € per half uur tot 14 € per uur.
Maar omdat het pas meer effect heeft als je meerdere keren van de brain machine gebruik maakt, is een tien beurtenkaartje geschikter.
Let wel: een eerste keer nemen we ook een intake gesprek waarbij er even gehoord wordt naar lichamelijke en/of emotionele klachten.

De brain machine kan ook gebruikt worden tijdens een arrangement duo massage. Dus wil je zelf eens de brainmachine uittesten dan kan je samen met je partner, vriend(in),... eens afkomen en genieten van een twee uur durende massage.Voor tarieven zie prijslijst.

nova pro 100

Vraag naar meer informatie over aankoop van de Nova Pro 100 Photosonix brain machine of ga naar de webshop.

koop nu