Wat is Levensstroom?
Wat is Levensstroom?
Levensstroom wil een stroming zijn in het leven van vele mensen die op zoek zijn naar hun wezenskern. Het wil langs verschillende wegen een weg banen voor jouw persoonlijke, lichamelijke, emotionele, spirituele en energetische groei.
- Is er in jouw leven iets gebeurd waardoor je het niet meer goed ziet zitten?
- Ben je in de verkeerde stroom terecht gekomen?
- Heb je een leven van stress en ben je daardoor vaak ziek?
- Je hebt het gevoel dat je partner je niet meer begrijpt? Je hebt steeds ruzie... Jullie wegen stromen uiteen...
- Je weet niet goed wat je eigenlijke levensdoel is, wat wil je echt?
- Je hebt het gevoel dat je niet meer leeft, maar geleefd wordt. Je wil terug genieten van de kleine dagelijkse dingen, genieten van elk nu moment?
- Je wilt leren de kracht van zijn te ervaren, leren leven in het nu moment?
Dan is er misschien hier wel iets waar je je weg weet te vinden...
Een oud Tunesisch sprookje...
Volg de stroom van je leven... Maar daarom moet je het toelaten om te stromen. Weerstand bieden houdt onze persoonlijke ontwikkeling tegen.
Of... hoe een sprookje dit op een eenvoudige manier duidelijk maakt:
De stroom van het leven
Als je een rivier bekijkt dan merk je dat er altijd stroming is. Het water stroomt en stroomt, laat zich leiden zonder enig weerstand. Soms kabbelt de stroom zacht, soms kolkt hij wild. Nu eens bots het tegen rotsblokken, dan weer is er een zee van openheid en vrijheid. De rivier verzet zich niet tegen die natuurlijke beweging.
Het leven van een mens loopt ook niet vast gestructureerd maar is voortdurend in stroming. Waar het echter naar toe loopt hebben we geen zicht op. Echter, mensen laten zich niet zo maar meestromen! Veel mensen ervaren een gebrek aan vertrouwen en zijn bang om zich over te geven aan de stroom. Ze hebben de neiging om zich schrap te zetten. Ze klampen zich vast aan de oevers of aan rotsblokken, ze creëren beschermingsmechanismen tegen materiële en emotionele verwondingen onderweg. Het leven verloopt zo dat op een bepaald moment het samenleven met de partner niet zinvol of menselijk meer is, dat de job dat je al jaren doet, niet echt de job van je leven blijkt te zijn, dat je kinderen een andere weg kiezen dan je zelf had gedroomd of verlangd... Zekerheden waar je zo lang op hebt gebouwd dreigen als een kaartenhuisje in elkaar te zakken.
Het bewust controle op alles willen uitoefenen kan je een gevoel geven van zekerheid en houvast. Wie alles probeert te sturen, wil daarmee vaak een soort buffer creëren tegen negatieve gevoelens, onaangename verrassingen en pijn. Een tijdlang werkt deze methode misschien wel. Maar we hebben niet door dat juist door het weerstand bieden, juist door het vechten tegen de stroom in, het toch anders te willen dan het is, dat de strijd en pijn net groter wordt. We kunnen tot op zekere hoogte kiezen welke koers we varen en hoe we de reis ervaren, maar de stroom duwen of stoppen kunnen we niet. Dan staan we voor de keuze: vechten of toelaten en genieten van de reis. Je overgeven aan de levensstroom, betekent zich niet verzetten tegen de stroom der dingen, maar er spontaan en bewust in mee te gaan. Dat betekent overigens niet dat ze dan maar passief de dingen over zich heen laten komen. Zich bewust overgeven aan het leven is een actieve keuze die moed en vertrouwen vraagt.
Loslaten
Het loslaten van ideaalbeelden, emoties, je huisdier, verwachtingen, geld, een vriend, je jeugd, je gezondheid, een ouder… Er zijn legio lessen in loslaten tijdens een mensenleven en we ervaren ze vaak als harde dobbers. Dat komt doordat we ons in de eerste plaats aan zaken hechten, aldus de traditionele religies. Daardoor zetten we de deur open voor lijden en pijn, want door ons aan iets te hechten wordt toelaten van het andere, het onverwachte, het minder leuke, een zware opdracht. Maar luister een uur naar de radio en we horen vijftien melodieuze varianten op ''Laat dit niet voorbij gaan – Ik wil je nooit meer kwijt – blijf voor altijd bij mij. ''Als we iets als mooi ervaren, willen we het ook graag vasthouden. En hoe menselijk en evident we dat verlangen ook mogen vinden, eigenlijk gaan we, telkens als we ons ergens angstvallig aan vastklampen, lijnrecht tegen de stroom van het leven in.
Klampen of stromen. Mindfulness kan dan een praktische training zijn om te leren loslaten en te accepteren van wat is. Dat heet dan aanwezig zijn in het nu-moment. Meegaan met de stroom. Nu eens is er vreugde, dan weer is er verdriet. Nu eens is er haat, dan is er verzoening. En kan alles oké zijn?
Loslaten van gedachten, emoties, spanningen
Los laten van piekergedachten
Ook piekeren is een inefficiënte energiesloper. Uit onderzoek blijkt dat we slechts in 4% van de gevallen zouden piekeren over dingen waar we iets kunnen aan doen. De andere 96% maken we ons druk over zaken uit het verleden of over mogelijke gebeurtenissen in de toekomst. Zaken waar we op dit moment niets aan kunnen veranderen en die er misschien ook nooit zullen zijn. Zo proppen we ons hoofd vol met mentale ballast, terwijl er eigenlijk alleen dit moment is. Naast mindfulness zijn er ook heel wat andere manieren die kunnen helpen om uit de piekercyclus te stappen, zoals cognitieve therapie, een techniek die je een uitweg biedt uit je pijnlijke gedachtencirkels en je strijd tegen de realiteit. Julia Cameron is dan weer een vurig aanhangster van therapeutisch schrijven om creatieve blokkades in jezelf los te laten. Woord voor woord. Eerlijk en ongecensureerd je gedachten op papier laten stromen kan helend en zeer krachtig werken. Alsof je letterlijk een uitlaatklep maakt waardoor de gedachten uit je hoofd naar buiten kunnen vloeien.
Er zijn heel wat andere therapeutische werkvormen die je kan hanteren om meer inzicht te krijgen in jezelf en te leren omgaan met gedachten. Ze geven niet alleen mentaal inzicht maar helpen daarbij je emoties een plaats te geven of je lichaam opnieuw te voelen en je energetisch weer zuiver en ruim te voelen. Een therapeutisch gesprek kan hierbij wonderen doen.
Vrijlaten van emoties
Dat is nog het moeilijkste stuk waar we onze huidige maatschappij moeilijk mee kunnen omgaan. Ofwel durven of kunnen we bepaalde emoties niet tonen en naar buiten brengen. Iemand kan zijn verdriet inhouden en zich volproppen met de overtuiging dat hij/zij zich sterk moet houden. Wenen hoort niet. Of iemand kan kwaadheid inslikken omdat hij als kind altijd geleerd heeft dat kwaadheid er niet mag zijn. We ontwikkelen bewust of onbewust vluchtmechanismen zodat we de angst, het verdriet of welke emotie dan ook niet meer hoeven te voelen.
Voor de een kan dit zijn: blijven werken en in actie blijven. Iemand anders kan vluchten in het hoofd en veel verstandelijk werk verrichten. Een derde kan overal pijn voelen in het lichaam: hoofdpijn, nekklachten,... Massage kan dan een vorm van loslaten zijn...
Emotioneel werk kan in vele gevallen zinvol werk verrichten. Samen met een therapeut wordt dan stil gestaan bij het verhaal en invalshoeken gecreëerd waar emoties toegelaten kunnen worden. Er kan eventueel gekeken worden hoe de vluchtmechanismen zijn oorsprong gevonden hebben in de kindertijd en welke rol vader en moeder daarbij gespeeld hebben.
Losmaken van fysieke spanning
Wanneer we als kind emoties niet kunen vrij laten stromen, dan zullen deze zich vastzetten op ons lichaam. Door kwetsuren, onaangename ervaringen, negatieve interpretaties,… ervoeren we als kind verdriet, angst, woede en we hebben niet geleerd om met deze elementaire zaken van het leven om te gaan. Emoties werden niet toegelaten, onderdrukt, vergeten,… en dit zette zich ook op het lichaam: spieren spannen zich aan, bepaalde delen van het lichaam worden hard, vast, onbewegelijk, bewegingen verlopen gecontroleerd… Soms is het daarom noodzakelijk om ook via lichaamswerk (massage, dans, beweging, ritme, muziek, ademhalingswerk) dat wat vast zit weer los te laten zodat de energie in ons en de emoties weer vrij kunnen stromen.
Tijdens de dans van de 5 ritmes kan je eens voor jezelf uitmaken hoe vloeiend je in de 'flowing' kunt bewegen. Kan je meedeinen met de zachte vloeiende ritmes van de muziek. Hoe vertaald jouw lichaam dat? En hoe is je adem ondertussen? Ingehouden, gespannen, kort, diep...? De dans kan een uitnodiging zijn om je over te geven in die stroming van beweging, zonder weerstand, alle controle los, alle gedachten los...
Loslaten van energetische spanning
Door vaak lichaamswerk te doen en een groter lichaamsbewustzijn te creëren, word je gevoeliger voor subtiele energetische stromen en voor de straling van de Zijnsgrond, en leer je deze te belichamen.
In meditatie oefen je om aanwezig te zijn bij datgene wat er zich nu aandient. Zonder je te hechten of iets af te wijzen. Met een liefdevolle, verwelkomende houding neem je waar wat verschijnt in jezelf en je omgeving. Technieken dus die je al beoefend hebt tijdens een mindfulness training.
Maar door verdere beoefening van meditatie kan je jouw Zijnsgrond leren ervaren. Wie jij ten diepste bent, met die zielskwaliteiten en wezenseigenschappen zal meer en meer zichtbaar worden, niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Je gaat meer en meer je stralende ik reflecteren naar buiten. Dit gebeurt tijdens de meditatieoefeningen in heartfulness. Daar ga je voornamelijk de aandacht leren leggen op je hart. Verschillende technieken worden aangeleerd om te oefenen, je hart te voelen, vriendelijkheid te beleven, liefde te stralen,...
Vrij als een druppel in de zee
Loslaten is dus een ganse opgave. Maar oefening baart kunst. Voor je het weet, is veranderen een levenswijze geworden. Een stroomversnelling of waterval zal je geen angst meer inboezemen, omdat je je innerlijke rust en focus kunt bewaren. Durven loslaten vraagt om overgave en om een diep vertrouwen dat alles goed is zoals het is. Dat alles om een heel goede reden gebeurt en dat alles wat ons overkomt erop gericht is om ons dichter bij ons ware zelf te brengen. Dat in elke situatie een les schuilt, ook al zien we die misschien niet meteen. We krijgen misschien niet altijd wat we willen, maar wel altijd wat we nodig hebben om te groeien. Loslaten is het overstijgen van je ego-wensen. Het is beseffen dat jij de stroom niet stuurt en dat je hem ook niet hoeft te sturen. Kun je je daar eenmaal mee verzoenen, dan wordt het veel makkelijker om de wensen van je kleine ikje los te laten en te zien dat je deel uitmaakt van een groter geheel.
Gepost door Dirk Vieren
Ik ben psychotherapeut, mindfulness trainer, massagetherapeut, centering practitioner, schrijver en ontwikkelaar van deze website en eveneens zaakvoerder van dit centrum. Mijn hoogste doel is rusten in mijn ware aard die inherent is in elke mens. En als meditator hou ik er van om mijn levenswerk te delen met allen die mijn pad kruisen. Deze website wil een poging zijn om jouw te ondersteunen in jouw zoektocht in het leven. Hopelijk vind je hier ietw waarmee ik jouw groei een stapje verder kan zetten
En als je mij tegenkomt heb je kans in de vriendelijke schattige ogen te kijken van mijn zwarte kat die overal wel ergens in mijn huis rond loopt. Ze luistert naar de naam "Vlokje" en nee ze is niet sneeuwwit maar pikzwart. Maar ik heb haar wel gevonden in de sneeuw...
Gerelateerde post
Als je niet in de mogelijkheid bent om thuis te mediteren dan is een meditatieapp een handige tool? Zowel Nederlandstalige én Engelstalige apps met een grote waaier aan meditaties, ontspannings-oefeningen, yoga, relaxatie oefeningen, visualisaties,...lees meer
Wat is Heartfulness? Een opvolging van mindfulness? De focus ligt alvast op de hart-energie en hart-meditaties. Mildheid vanuit het open hart - jegens jezelf en diegene waarmee je in relatie bent - staat centraal. Het hart wordt in al zijn dimensies bekeken en we maken het open met allerlei meditatieve werkvormen uit verschillende tradities en psychotherapeutische richtingen. lees meer
Mindfulness is voor de meesten geen onbekende term meer. Toch is er nog veel misverstand tussen wat de echte opzet van een mindfulness training is en andere meditatie vormen of ontspannings-oefeningen...lees meer
Diensten
Levensstroom is waar je balans, harmonie en vernieuwde energie kan vinden temidden van de dagelijkse drukte en de hectiek van het werk. Ontspannen en genieten van een massage of je openen in een gesprek onder gepersonaliseerde begeleiding.
You're right, it keeps you fit, calm and healthy at the same time. Thanks for sharing. Will definitely tell my sister about it.