Het hart
heeft een energieveld

dat 5.000 maal groter is
dan dat van de hersenen

lees meer  

Vind evenwicht
en balans

door hartcoherentie
en verandering van hartritme.

lees meer  

De rustplaats van het verstand
is het hart

Laat het hart
je de weg wijzen.

lees meer  

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. Coherent wil eigenlijk zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven. Het is een wetenschappelijke methode om stress, fysieke klachten, angst en depressie te verminderen. Daarbij gebruikt men biofeedback apparatuur. Een coherent hart betekent dat hersenen en hart in harmonie samenwerken. Deze harmonieuze samenwerking is een effectieve manier om gevoelens van stress en angst beheersbaar te maken.

Hartcoherentie is de aanduiding voor de mate waarin er sprake is van een regelmatige afwisseling van versnelling en vertraging van de hartslag (rem- en gaspedaal). De maat is gebaseerd op hartritmevariabiliteit (HRV). Door je ademhaling en gevoel te trainen, kun je leren de interne ritmes, zoals het sympathisch / parasympathisch zenuwstelsel, te balanceren.

Wanneer je gespannen bent neemt de hartcoherentie af. Bij mensen die zeer angstig of gestresseerd zijn, zal de hartcoherentie zelfs geheel afwezig zijn. Een lage hartcoherentie geeft onbalans aan. Een hogere hartcoherentie geeft een hoge flexibiliteit aan op fysieke, emotionele en mentale niveau. Mensen die dit een tijdje hebben geoefend, voelen zich gezonder, minder gestresseerd, dicht bij zichzelf en rustiger.

Hartcoherentie is een begrip, dat de laatste decennia belangstelling begint te krijgen o. a. door psychiater. Dr. David Servan Schreiber, door zijn boek "Uw brein als medicijn" (hij schreef ook "Antikanker") die de heilzame werking van hartcoherentie grote bekendheid heeft gegeven.

 

Het hart is sterker dan het hoofd

Dachten we lange tijd dat alle lichamelijke reacties gestuurd worden vanuit het brein, onze hersenen dus, tegenwoordig komt er steeds meer bewijs dat het hart de centrale factor is. Het hart reageert veel eerder op gebeurtenissen om ons heen, dan onze hersenen. Of, anders gesteld: emoties zijn veel krachtiger en sneller dan gedachten!

Hartbrein

Een Amerikaanse cardioloog, Andrew Armour, ontdekte begin jaren negentig dat het hart over een eigen neuraal zenuwstelsel beschikt: het hartbrein. Weliswaar is dit een klein brein, maar toch bleek dit hartbrein veel meer informatie naar het grote brein te sturen dan andersom.

Dit “Hart-brein” bevat ongeveer 40.000 neuronen die het hart helpen om onafhankelijk te voelen, informatie te zenden, beslissingen te nemen, en het hart heeft zelfs een soort geheugen. Blijkbaar lijkt het hart een werkelijk intelligent systeem te zijn... Onderzoek heeft ook laten zien dat het hart een soort hormonen- en neurotransmitterfabriek is die het lichaam én de geest behoorlijk beïnvloeden. Kortom, in tegenstelling tot wat we vaak denken, namelijk dat onze hersenen alles controleren, ligt de werkelijke basis veel dieper: in ons hart.

Op deze website lees je meer over de werking en hoe je hartcoherentie kunt trainen, individueel of in groep. We beginnen bij het brein.

 

Bekijk onderstaande video van Heartmath:

Enkele mysteries over het hart

 

Wist je dat:

  • ... jouw hart elektromagnetische golven uitzend die je emoties beïnvloeden?
  • ... dat positieve emoties fysiologische voordelen in uw lichaam creëren?
  • ... dat je je immuunsysteem een ​​boost kunt geven door positieve emoties op te roepen?
  • ... bij de ontwikkeling van de foetus vormt het hart zich en begint het te kloppen voordat de hersenen zijn ontwikkeld?
  • ... de hersengolven van een moeder kunnen synchroniseren met de hartslag van haar baby?
  • ... (En daarom het o zou belangrijk kan zijn als zwangere, aanstaande moeder om je te trainen in hartcoherentie. Dit zal het brein, hart, immuunsysteem van je baby enorm positief beînvloeden!!)