Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

Een coherent hart?

One of the secrets of inner peace is the practice of compassion.

 

 

 Dalai LamaDefinitie

Hartcoherentie is een woord dat je wellicht (nog) niet in een woordenboek zult vinden. Het is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. Coherent wil eigenlijk zeggen, samenhangend, in harmonie met andere ritmes in je lichaam zoals hersengolven.

Hartcoherentie is de aanduiding voor de mate waarin er sprake is van een regelmatige afwisseling van versnelling en vertraging van de hartslag (rem- en gaspedaal). De maat is gebaseerd op hartritmevariabiliteit (HRV). Door je ademhaling en gevoel te trainen, kun je leren de interne ritmes, zoals het sympathisch / parasympathisch, en autonoom / willekeurig zenuwstelsel, te balanceren.

Wanneer je gespannen bent neemt de hartcoherentie af. Bij mensen die zeer angstig of gestresseerd zijn, zal de hartcoherentie zelfs geheel afwezig zijn. Een lage hartcoherentie geeft onbalans aan. Een hogere hartcoherentie geeft een hoge flexibiliteit aan op fysieke, emotionele en mentale niveau. Mensen die dit een tijdje hebben geoefend, voelen zich gezonder, minder gestresseerd, dicht bij zichzelf en rustiger.

Hartcoherentie is een begrip, dat de laatste decennia belangstelling begint te krijgen o. a. door psychiater. Dr. David Servan Schreiber, door zijn boek "Uw brein als medicijn" (hij schreef ook "Antikanker") die de heilzame werking van hartcoherentie grote bekendheid heeft gegeven.

Om hartcoherentie te leren heb je enkele sessies nodig gedurende een langere periode (enkele maanden). Het accent ligt op het zelf thuis oefenen. Het gebruik van biofeedback apparatuur zal je daarbij helpen, maar is niet perse nodig.

Het hart is sterker dan het hoofd

Dachten we lange tijd dat alle lichamelijke reacties gestuurd worden vanuit het brein, onze hersenen dus, tegenwoordig komt er steeds meer bewijs dat het hart de centrale factor is. Het hart reageert veel eerder op gebeurtenissen om ons heen, dan onze hersenen. Of, anders gesteld: emoties zijn veel krachtiger en sneller dan gedachten!

hart met 3 handen

Hartbrein

Een Amerikaanse cardioloog, Andrew Armour, ontdekte begin jaren negentig dat het hart over een eigen neuraal zenuwstelsel beschikt: het hartbrein. Weliswaar is dit een klein brein, maar toch bleek dit hartbrein veel meer informatie naar het grote brein te sturen dan andersom.

Dit “Hart-brein” bevat ongeveer 40.000 neuronen die het hart helpen om onafhankelijk te voelen, informatie te zenden, beslissingen te nemen, en het hart heeft zelfs een soort geheugen. Blijkbaar lijkt het hart een werkelijk intelligent systeem te zijn... Onderzoek heeft ook laten zien dat het hart een soort hormonen- en neurotransmitterfabriek is die het lichaam én de geest behoorlijk beïnvloeden. Kortom, in tegenstelling tot wat we vaak denken, namelijk dat onze hersenen alles controleren, ligt de werkelijke basis veel dieper: in ons hart.

Op deze website lees je meer over de werking en hoe je hartcoherentie kunt trainen, individueel of in groep. We beginnen bij het brein.

Bekijk onderstaande video van Heartmath:

Ook getest op mensen

"Ook getest op mensen", een programma van TV 1, onderzoekt of hartcoherentie wel degelijk een invloed heeft op beheersen van stress. Bekijk het programma: hartcoherentie: probaat middel tegen stress

 

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2020 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969