Waar is Levensstroom?In Gullegem (Wevelgem) nabij Kortrijk

Info

Levensstroom bevind zich in het gebouw van Souldance, opleidingscentrum voor langdurige professionele opleidingen en persoonlijke groeitrajecten. Dit is een hoekgebouw, op het kruispunt van de Overheulestraat met het doodlopende straatje naar de manege Zilveren Spoor.
De voordeur met nummer 237 bevind zich in het zijstraatje. Net voorbij het gebouw vind je een privé parking waar je als individuele klant kunt parkeren. Volg je een groepstraining dan parkeer je gratis op de grote parking van de manege Zilveren Spoor dat iets verderop ligt.
Je kan niet parkeren langs de straat.
Omdat veel GPS'en nummer 237 een paar 100 meter te ver aanwijzen (het Zilveren Spoor) kan je misschien beter in je GPS invoeren: "Moorsele Levensstroom". Dan wordt het meestal voor de deur afgezet...
Neem gerust voor alle veiligheid mijn telefoonnummer mee: 056 444 796, zo kan je me opbellen als je het niet zou vinden!

levensstroom Moorsele-Wevelgem (Kortrijk) in het gebouw van Souldance
adres
Overheulestraat 237, 8560 Moorsele
ik ben bereikbaar
10.00-20.00 Maan-Vrij
10.00-19.00 Zaterdag
10.00-18.00 Zondag
Telefoon
+32 (0)56 444 796  
BTW nummer
BE 0878 455 259
Vestigingsnummer
2.150.890.767
SEPA overschrijvingen
IBAN: BE43 7350 4416 5401
BIC: KREDBEBB

Hou er rekening mee dat het niet mogelijk is bij Levensstroom ter plaatse te betalen met bankkaart, Mister-Cash, of kredietkaart. Je kan alleen cash betalen of op voorhand via bankoverschrijving op het rekeningnummer. Wel kan je betalen via internetbankieren op je smartphone of met een betaal app.

Van generatie op generatie wordt het leven doorgegeven en krijg je de kans er een eigen vorm en kleur aan te geven.
Een juiste en eigen plek innemen.
Je eigen paden inslaan in het web van generaties en familie voedt en inspireert.
Op jouw manier je plek innemen en vorm geven.
Vanuit jouw bezieling in het leven staan.
Daarmee geef je kleur en kwaliteit aan je relaties en dat wat je creëert in de wereld.
Volg deze stroom van leven.

Dirk Vierenmeditator

Gullegem en Moorsele, deelgemeenten van Wevelgem (bij Kortrijk)

Gullegem en Moorsele zijn deelgemeenten van Wevelgem. Wevelgem is een verstedelijkte gemeente ten westen van Kortrijk, in het zuiden van West-Vlaanderen. Wevelgem ligt aan het knooppunt van de A17 en de A19, aan de N8 Kortrijk-Menen en aan de Leie. De regionale luchthaven van Wevelgem wordt sinds 1970 gebruikt door de burgerluchtvaart. Men doet er ook aan sportvliegen.

Gullegem is een dorp en is net als Moorsele, sinds 1977 deelgemeente van Wevelgem, dat van deze hoofdgemeente gescheiden wordt door de verkeerswisselaar van Moorsele en het is dus bijna vergroeid met de stad Kortrijk, waarvan het nog door de R8 is gescheiden.

Wevelgem heeft verschillende interessante bezienswaardigheden zoals de Leie als waardevol natuur- en recreatiegebied. In Gullegem kan je genieten van de natuur aan de rand van de Heulebeekvallei waar het Provinciedomein Bergelen ligt, Moorsele heeft veel landelijke wegen waar je gebruik kan maken van prachtige fiets-, wandel- en ruiterroutes..

wapenschild Gullegem    wapenschild Moorsele    wapenschild Wevelgem
Wapenschild Gullegem    Wapenschild Moorsele    Wapenschild Wevelgem
Geschiedenis
Moorsele

Etymologisch zou Moorsele afkomstig zijn van Mortsella, een samenvoeging van het Frankische woord sella en het Keltische mort of maret. Mort betekent hoog, en sella betekent een hut. Met de naam werd dus een hooggelegen verzameling van hutten en andere gebouwen bedoeld.

Al ten tijde van de Romeinen en de Kelten was er in de omgeving van Moorsele een intensieve bewoning. Daarvan getuigen het opgegraven Romeins puin en de resten van de Heirweg nu nog herkenbaar in de straatnaam Heerweg).

De oudste vermelding Mortsella dateert van 1046 en is daarmee de oudste datering van de drie deelgemeentes. Lambertus van Vijve schonk iets meer dan een hectare grond in Mortsella aan het altaar van de Heilige Bertulfus van Harelbeke voor het zielenheil van zijn overleden broer. De kerk moet rond 1050 gesticht zijn, maar werd voor het eerst vermeld in 1165. Het betrof een romaanse zaalkerk. Omstreeks 1500 werd de kerk door een laatgotische hallenkerk vervangen.

In 1214 werd aan de Heulebeek een cisterciënzerabdij gesticht door Margaretha van Guines, burggravin van Kortrijk. Tussen 1242 en 1261 werd de abdij verplaatst naar Wevelgem.

 Tegen het einde van de 18e eeuw had Moorsele een groter bevolkingsaantal dan Gullegem en Wevelgem. Maar de volgende jaren kwam daar verandering in door de bloeiperiode van het vlas in Gullegem en Wevelgem waar sindsdien een bevolkingsaangroei ontstond. Vanaf 1841 begon het weven op industriële schaal plaats maar Moorsele bleef daarin achter.

Gullegem

Gullegem werd voor het eerst vermeld in 1066, als Godelinchehem, de verbinding van een persoonsnaam en de -heim (woning) uitgang. De etymologische betekenis zou neerkomen op: de woning van de lieden van Godilo. Deze vermelding stond in een schenkingsoorkonde waarin Boudewijn V, graaf van Vlaanderen, het bodium (twee derde van de tienden) van de Gullegemse kerk aan het Sint-Pieterskapittel van Rijsel schenkt.

Maar het grondgebied Gullegem werd al bewoond in het neolithicum, de nieuwe steentijd, waar enkele pijlpunten van silex werden gevonden.Er werden ook in 1976 Romeinse waterputten gevonden van de 1e eeuw n.Chr., waar men ook enkele sieraden en munten vond. Gullegem zou gelegen zijn op het spoor van de heerbaan van Tongeren naar Boulogne.

De vlasnijverheid werd vanaf de 15e eeuw van groot belang voor Gullegem. In grote 'hekkens' lag het vlas te 'roten' in het water.
Daarna stond het in 'kapelletjes' op de 'Leiemeerschen' te drogen in de zon. In de Hoogstraat prezen de 'botenkopers' elke maandag dan hun waar aan op de vlasmarkt. Omstreeks 1838 werden in de regio enkele uitvindingen gedaan die het weven van linnen verbeterden. In de 19e eeuw kwam de industrialisatie van de vlas- en linnenindustrie op. Maar na de Tweede Wereldoorlog liep de vlas bedrijvigheid snel terug en er ontstond nieuwe bedrijvigheid. Het bedrijventerrein Gullegem-Moorsele ontwikkelde.

Wevelgem

In tegenstelling tot de deelgemeenten Gullegem en Moorsele zijn in Wevelgem geen sporen van Romeinse bewoning gevonden. Men vermoedt dat Wevelgem gegroeid is uit een Frankische nederzetting. Verschillende families volgden elkaar op als 'Heren van Wevelgem', tot de cisterciënzerinnenabdij van Guldenberg in 1759 de heerlijkheid aankocht en deze titel mocht voeren. De schepenbank van Wevelgem voerde van dan af aan ook het wapen van de abdij. Dankzij de vlasteelt en de linnennijverheid groeide Wevelgem in de late 19de eeuw uit tot het belangrijkste vlascentrum van het land met export naar o.a. Engeland. De teloorgang van deze nijverheid na de Tweede Wereldoorlog maakte een omschakeling noodzakelijk. Tegelijk verdween ook het agrarische karakter van de streek.

Bezienswaardigheden

In Gullegem ligt het provinciaal domein Bergelen. Domein Bergelen of "Bergelenput" in de volksmond, ontstond in de jaren 1970 door de aanleg van de autosnelweg E403. Wat begon als een kunstmatig zandwinningsput van tien hectare groeide uit tot een natuur en recreatiegebied van ongeveer 58 hectare.

Recreatie
In de speelbos zijn er open plekken met speelhutten en een doolhof met levende wilgentakken waar kinderen kunnen spelen. Volwassenen kunnen wandelen, vissen en vogels observeren

De jaarlijkse Carnavalsstoet (sedert 1974) gaat door de zondag voor Aswoensdag. Elk jaar vindt er midden mei het wereldculturenfestival plaats: Kokopelli. Ook is er de kermiskoers Gullegem koerse. Ieder jaar zijn er tal van vedetten aanwezig; in 2009 bijvoorbeeld Tom Boonen. In 2010 kwamen met Devolder, Gilbert en de winnaar Weylandt weer tal van grote namen aan de start.

In Moorsele is er een jaarlijks openluchtfestival Klein Tokyo gedurende het eerste weekend van de maand juli

Provinciedomein Bergelen

Op het grondgebied van de gemeente ligt de industriezone Gullegem-Moorsele. In de deelgemeente ligt ook het provinciaal domein Bergelen. In het begin van de jaren zeventig is het Provinciedomein Bergelen ontstaan rond een zandwinningsput dat werd gegraven tijdens de aanleg van de E403-autosnelweg. Momenteel heeft het domein een omvang van 54 hectare en je vindt er weiden, wildakkers, hooivelden en bos - kortom een prachtige natuurplek waar menig wandelaar en fietser zijn hart kan ophalen. Voor vogelliefhebbers is er ook een observatiehut. Na een aangename wandeling kan je altijd eens binnenspringen in de Brasserie Bergelen voor een hapje en een drankje. Op het zomerterras kan je de kinderen in het oog houden terwijl ze zich uitleven op het speelplein. Voor de kinderen is er trouwens ook een speelbos en de gezinsvriendelijke zoektocht 'Op stap met Blob'. Meer info daarover op www.toerisme-leiestreek.be/blob

Bulskamphoeve
In het Domein Bergelen vinden we de historische Bulskamphoeve. Deze werd voor het eerst vermeld in 1549. Door de jaren heen werd de hoeve meermaals beschadigd door oorlogsgeweld en telkens heropgebouwd. De laatste restauratie uit 2016. De hoeve dient nu als cafetaria, dienstgebouw voor de groendienst en sanitair.

De Meiboom
De Meiboom is sinds 2005 een beschermd monument met een historische alsook sociaal-culturele waarde. De plaatsing ervan was bewust gekozen op het kruispunt tussen twee belangrijke verbindingswegen, de Heerlijkheid Hondschote en de Heerlijkheid Bergelen. Het Meiboomkruis bestaat uit een eenvoudig 19de-eeuws gietijzeren kruis met Christusbeeld dat op een conische bakstenen sokkel staat en omringd wordt door zes lindebomen.

Provinciedomein Bergelen
 
Zilveren Spoor

Levensstroom bevindt zich naast het hippisch centrum Het Zilveren Spoor in Moorsele dat gekend is voor de internationale paarden wedstrijden. In 2017 veranderde het van eigenaar. Het hippisch centrum schrapt sinds dan alle activiteiten, en gaat ondetussen infrastructuurwerken uitvoeren. Tot die klaar zijn gaat de uitbaters door als privémanege. De Zilveren Spoor heet voortaan ook ZS Stables.4

hippisch centrum Zilvren Spoor
 
Het opleidingscentrum Souldance

De praktijk Levensstroom bevindt zich in het opleidingscentrum Souldance. Souldance staat voor het in beweging (dance) brengen van de ziel, de psyche, (Soul). Door beweging maak je verbinding zowel fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch. Souldance biedt in hoofdzaak langdurige professionele opleidingen aan. Maar je kan er ook terecht voor persoonlijke groeitrajecten, een open aanbod workshops, coaching en therapie.

 

  • Overheulestraat 237, 8560 Moorsele (Wevelgem)