Beste appsrond meditatie, relaxatie en ontspanning

De beste en meest bekende apps

Meditatie en ontspanning Sandra Diependaal

Meditatie en ontspanning

Nederlandstalige app met verschillende eenvoudige yoga-, meditatie- mindfulness-, ontspannings- en lichaamsoefeningen om nek en schouders los te maken, de bekkenbodemspieren te trainen...

lees meer
Meditaties voor elk moment

Meditation Moments app

Dit is een Nederlandse app met meditaties ingesproken door Michael Pilarczyk! Met meer dan 100 meditaties, 30 uur aan muziek en de drie luisterboeken van Michael Pilarczyk.

lees meer
7Mind

7Mind

7Mind is ook een volledig Nederlandstalige meditatie app met als doelstelling: 7 minuten per dag mediteren. Je kan verschillende cursussen volgen, maar alleen de eerste basiscursus van 7 sessies is gratis. Na je meditatie kun je meteen een reminder instellen voor je volgende meditatie.

lees meer

 

Buddhify, mindfulness meditation on the go

Buddhify

Voor alle mogelijke momenten doorheen de dag - van het reizen, het nemen van een pauze op het werk of gaan slapen - er is wel een meditatie te vinden die je kan helpen je rust terug te vinden. Buddhify is één van die apps die dankzij de verbeterde techniek een kristalhelder uiterlijk heeft, dat het gebruikersgemak enorm verbetert.

lees meer
Insight Timer

Insight Timer

De nummer 1 gratis meditatie-app. Geleide meditaties en lezingen onder leiding van 's werelds beste experts op het gebied van meditatie en mindfulness, neurowetenschappers, psychologen en docenten. Of je mediteert met de timer en laat je meditatie sessie begeleiden door het geluid van prachtige Tibetaanse klankschalen.

lees meer
Headspace

Headspace

Uitzonderlijk in het rijtje meditatie apps is deze vrolijk ontworpen Headspace, een meditatie-app met sessies van 10 minuten. De eerste 10 dagen zijn gratis. Daarna betaal je een jaarlijkse abonnement. Oprichter van het Headspaceproject is Andy Puddicombe die je op een prettige manier door de bodyscan en meditaties heen praat.

lees meer

 

Calm

Calm

Zoals naam van de app het zegt: je komt er "kalm" van. Elke dag een originele Daily Calm, dit is dagelijks een nieuw oefening van ongeveer 10 minuten om je te helpen de dag ontspannen te beginnen of ontspannen te eindigen. Meer dan 100 slaapverhalen, meditaties om beter de adem te volgen, muziek om je heerlijk door te laten ontspannen,...

lees meer
Smiling Mind

Smiling Mind

De nummer 1 gratis meditatie-app. Geleide meditaties en lezingen onder leiding van 's werelds beste experts op het gebied van meditatie en mindfulness, neurowetenschappers, psychologen en docenten. Of je mediteert met de timer en laat je meditatie sessie begeleiden door het geluid van prachtige Tibetaanse klankschalen.

lees meer
Aura

Aura

Geef je gemoedsinstelling in en kies voor welk doel je wil mediteren en Aura zal je enkele gepaste oefeningen aanwijzen. Met sessies van 3 minuten, die gepersonaliseerd en geoptimaliseerd zijn voor jou, ben je zo op goede weg. Quoteer je ook je ervaring dan zal Aura meer over je stress -en angstenlevels leren en betere keuzes kunnen maken.

lees meer

 

Mandala

The Mandala app

De Mandala app met Boeddhistische wijsheden voor het dagelijks leven brengt Boeddhistische inzichten en meditatietechnieken samen met de bevindingen van de hedendaagse psychologie en neurowetenschappen om het dagelijks leven in deze stressvolle wereld zinvoller aan te pakken.

lees meer
Samsara

Samsara

Voor mensen die de populaire apps voorbij zijn en toe zijn aan een meditatie zonder afleiding, is Samsara een uitstekende keuze. Het is gemaakt door een Vlaming, Bart Jacobs en oogt heel eenvoudig en gebruik is ook heel simpel. De app bestaat uit een timer, keuze uit verschillende start- en stopgeluiden.

lees meer
Simple habit, Wellness & Sleep Therapy

Simple Habit

Met Simple Habit Meditation kan je overal waar het mogelijk is mediteren: in de trein, tijdens het wandelen, eten,... Je kan bv. in slaap komen, op een groot evenement voorbereiden of ontspannen na een dag hard werken. Je hebt keuze uit verschillende leraren die met jou hun instructies geven.

lees meer

 

Meditation & Breathing inspired by Oak

Oak

Meditatie en ademhaling geïnspireerd door Oak is een zeer eenvoudig te gebruiken geleide meditatie-app met verschillende soorten meditaties uitgevoerd door twee professionele instructeurs. Kies je meditatietype, selecteer instructeur, achtergrondmuziek en leer hoe te mediteren.

lees meer
Sway

Sway

Voor mensen die meditatie in beweging doen is dit een unieke app. Terwijl je langzame bewegingen maakt detecteren de sensoren van je GSM deze op en je krijgt eventueel suggesties om trager te bewegen. Langzaam en aandachtig bewegen, waar je ook bent, breng je tot rust.

lees meer

 

Nederlandstalige apps

Ben je niet altijd in de mogelijkheid om thuis op je meditatiekussentje te zitten of kost het omwille van werk, verplaatsing, drukte,... meer moeite om tijd vrij te maken om te mediteren, dan zou je misschien een meditatieapp kunnen uitproberen? Hier vind je talrijke Nederlandstalige én Engelse apps met een grote waaier aan meditaties, yoga oefeningen, ontspanningsoefeningen, visualisatie oefeningen, relaxatie,... De ene app is al rijker dan de andere en de ene heeft meer vernuftige snufjes terwijl een andere dan weer prachtig oogt, handig of eenvoudig is,... Aan jou de keuze om de voor jouw doeleinden best mogelijke app te installeren. Hopelijk kan ik je met dit overzicht wat wegwijs maken? Wat is jouw ervaring met onderstaande apps? Laat het me gerust weten onderaan deze pagina!

Meditatie en ontspanning
Meditatie en ontspanning Sandra Diependaal
BESCHRIJVING

Deze app meditatie en ontspanning is opgesteld door Yogadocent Sandra Diependaal en zoals de naam al doet vernoemen dus Nederlandstalig. De vormgeving is zeer eenvoudig: een lijstje met oefeningen tegen een paarsroze achtergrond. Er zijn in totaal 45 verschillende oefeningen van diverse aard zoals meditatie oefeningen, kleurmeditatie, balansoefeningen, een yogaserie met bijvoorbeeld de zonnegroet, groet aan de maan, de Egyptische zonnegroet, tot adem bij hyperventilatie of oefeningen voor een specifiek lichaamsdeel (rug, schouders, gewrichten,...) en dit al liggend of staand.

Voor meer yoga oefeningen is van haar ook een ander app: "Yoga met je ogen dicht" bestaande uit verschillende yogalessen. Deze lessen zijn ingesproken maar zonder beeld, zodat je de oefeningen met gesloten ogen kunt volgen. Op deze manier kan je je beter concentreren op je houdingen en beter je lichaam gewaarworden. Er zijn lessen met gevarieerde oefeningen (liggend, zittend en staand) en er zijn lessen met alleen zittende of liggende oefeningen.

Je kan beide apps eerst een maand uitproberen, nadien schaf je een abonnement aan voor € 4,49 per maand, of € 39,99 per jaar.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Tientallen begeleide meditaties, sommigen gratis, onderstaande zijn betalend:

  • Aarden
  • Adem en ontspanning

  • Schouder- en nekoefeningen

  • Bekkenbodemtraining

  • Mudraset voor energie
  • Reinigende meditatie

  • Strandmeditatie

  • Gekleurde Berg

  • Groet aan de Maan

 • De meditaties zijn ingesproken, bij de yoga-oefeningen heb je de keuze om een video te bekijken.
 • Gehele yogalessen kan je volgen met de app ‘Yoga met je ogen dicht’.

De app "Meditatie en ontspanning" is beschikbaar voor iPhone, iPod en iPad via de App Store en voor Androïd via Google Play.

Meditation Moments
Meditation Moments
BESCHRIJVING

De Meditation Moments App is samengesteld en ingesproken door Michael Pilarczyk, beter bekend als presentator van Veronica TV tussen 1988 tot 1992. Een meditatie moment om je dag mooi te beginnen, een korte pauze tussendoor of iets om je dag ontspannen af te sluiten, met deze app heb je heel wat meditaties en luisteroefeningen ingesproken door een ervaren radiostem die je met een warme en rustige stem zal begeleiden.

Je kan de app gratis downloaden maar er is ook een betalend abonnement mogelijk welke je maandelijks of jaarlijks kan betalen. Dan heb je toegang tot de probeerversie van onze app met: 4 meditaties voor beginners, 7 Moment Meditaties, 2 Muziek tracks en streamen én offline luisteren. Met de betalende versie krijg je meer dan 100 geleide meditaties en visualisaties, 30 uur relaxte muziek met binaural beats en drie van zijn luisterboeken: "Dansen in de hemel", "Think and Grow Rich", "Master Your Mindset". Eveneens heb je dan de mogelijkheid tot updates met nieuwe meditaties en muziek.

Daarnaast zijn er ook kindermeditaties en luisteroefeningen voor kinderen om beter te slapen. Kindermeditaties zijn geschreven op basis van input van kinderen in verschillende leeftijden. De muziek voor de kindermeditaties is speciaal gecomponeerd door Michael Pilarczyk met het team componisten van Meditation Moments. Beluister hieronder een slaapverhaaltje "de Toverspiegel" om de muziek en de stem van de spreker te ervaren:

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • In de 'Welkom' deel krijg je uitleg over deze app. Je kan ook luisteren naar meditaties voor beginners hier. Eenvoudig meditaties gebruiken om dagelijkse meditatie momenten te starten.
 • Een aantal meditaties en muziekstukken zijn gratis. Als premium gebruiker heb je dan weer toegang tot alle meditaties en muziek.
 • Er zijn ook lange muzieknummers die kunnen worden gebruikt als achtergrondmuziek voor ontspanning, meditatie en yoga. Een unieke functie in deze app is de sectie met Michaels visualisaties.
 • Ben je op zoek naar rust en momenten om te ontspannen? Of wil je meer focus en energie hebben? Met de meditaties en ademhalingsoefeningen in deze app kun je dit vinden.

De Mindfulness App is beschikbaar voor iPhone, iPod en iPad via de App Store en voor Androïd via Google Play.

Bezoek de website van de maker: https://www.meditationmoments.nl/

 

7Mind
7Mind
BESCHRIJVING

Met tips en kleine herinneringen helpt 7Mind je om mediteren tot een gewoonte te maken met oefeningen van slechts 7 minuten per dag. Je hebt keuze uit verschillende meditatiedoelen zoals stress, gezondheid, in slaap vallen, tot rust komen, geluk, potentiëlen (zoals creativiteit) en leiding geven en ook een speciaal deel voor kinderen. Alle 7Mind meditaties zijn ontwikkeld in samenwerking met Prof. Dr. Tobias Esch, een expert op het gebied van body & mind geneeskunde aan de Duitse Universiteit van Witten-Herdecke en voormalig professor aan de Universiteit van Harvard. De Nederlandse meditaties zijn gecreëerd samen met Brigitte Van Baren, coach, auteur, zenleraar en de bezielende kracht achter Inner Sense.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Jouw persoonlijke meditatiegids – met eenvoudige tips en individuele hulp.
 • De gratis beginnerscursus met 7 x 7 minuten eenvoudige meditatieoefeningen.
 • Met een abonnement per maand of per jaar (er is ook een levenslang abonnement voor ongeveer de prijs van 3 jaar!) geniet je van vele uren meditaties.
 • Voor gevorderden: gongmeditaties, zonder begeleiding.
 • De 7Minder stuurt je, indien je dit wenst, herinneringen die je tussen het werk door kort even doet stoppen en je tips geven voor een nu-moment mindfulness.

Download 7Mind gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Engelstalige mindfulness apps

Buddhify
Buddhify: modern mindfulness on the go
BESCHRIJVING

De oprichter van de app Buddhify, Rohan Gunatillake, wou de oorspronkelijke leer van de Boeddha niet op een goedkope manier nabootsen. “Een gedisciplineerde beoefenaar van zen zal 10 tot 20 minuten mediteren waarschijnlijk niet genoeg vinden”, zegt Gunatillake. Maar in de 21ste eeuw redden de meeste mensen dat niet en velen zijn alleen geïnteresseerd in het reduceren van stress, het leren anders omgaan met negatieve emoties, gemakkelijker slapen en gewoon een beetje rustiger worden. In dat geval kunnen die tien minuten zeker effectief zijn.

Of je op zoek bent om stress en angst te verminderen, of een betere nachtrust te verkrijgen, Buddhify heeft gemakkelijk te volgen begeleide meditaties om je te helpen gelukkiger en gezonder te leven. Voor alle mogelijke momenten doorheen de dag - van het reizen, het nemen van een pauze op het werk of gaan slapen - er is wel een meditatie te vinden die je kan helpen je rust terug te vinden. En dat alles voor een lage eenmalige kosten met geen terugkerende abonnement. Op YouTube krijg je er een voorproefje van:

Het heldere ontwerp maakt het mogelijk een begeleide meditatie op maat op te sporen. Je kan kiezen uit 32 verschillende meditaties door jouw activiteit te kiezen (op reis, thuis, wandelen, wakker worden, sporten, gaan slapen), wat je wil bereiken met de meditatie (beter slapen, helderheid, verbinding, stabiliteit, in je lichaam komen) en de duur van de meditatie. Zo is er voor elke situatie een variant mogelijk. Buddhify bevat verder een keur aan extra opties, een timer voor als je geen begeleiding wenst.

Deze app heeft ook heel wat vernuftige snufjes. Zo slaat Buddhify op hoe lang je mediteert per dag, hoeveel dagen je hebt gemediteerd en hoeveel procent van de meditaties je uitgeprobeerd hebt. Je kan de resultaten in een cirkeldiagram bekijken en in een grafiek als je het scherm horizontaal draait. Je kan zelfs je gemoedstoestand bijhouden en zo zien of het mediteren een effect heeft bij jou door ‘mindfulness’, ‘concentration’ en ‘balance’ een cijfer te geven. Als dat geen leuke manier is om het effect van jouw dagelijks mediteren bij te houden.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Meer dan 200 meditaties die je allerlei uitdagingen zoals angst, stress, slaap, pijn en moeilijke emoties helpen te overwinnen.
 • Mindfulness oefeningen die je kunt doen waar je ook bent, in categorieën, zoals reizen, op het werk, wakker worden, bij het eten, en zelfs wanneer je online bent.
 • Sessies voor beginners en mensen met meer ervaring, met een lengte 3-40 minuten.
 • Een solo timer voor meer ervaren mediteerders om zonder instructies te mediteren.
 • Een reeks van ervaren docenten, zodat je de stem en stijl kan kiezen die bij u past.
 • Kids content voor de kleine mensen in je leven.
 • Brand new Buddhify lidmaatschap, als optie in-app aankoop met een scala aan extra functies voor mensen die hun praktijk verder te gaan.

smartphone

Insight Timer
Insight Timer
BESCHRIJVING

De nummer 1 gratis meditatieapp. Het is mijn favoriete app met de meest (duizenden) meditatieoefeningen die je gratis kunt downloaden. Hier wordt mediteren als een spirituele beoefening gezien waar geen geld mee gemoeid is, dat was toch de bedoeling toen Plowman de app in 2014 kocht van Brad Fullmer: hij nam het voornemen om de app gratis te blijven aanbieden. Ook wilde hij een redelijk inkomen verstrekken aan meditatieleraren en muzikanten. Een derde belangrijk voornemen was om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen. Plowman heeft zich aan zijn woord gehouden: de app en alle bestaande functies zijn nog net zo gratis als in het begin. Zo is er de timer om je meditaties in- en uit te luiden met keuze uit verschillende ‘startgongen’. Van Tibetaanse klankschalen tot de Japanse Hanchi-gong.

Geleide meditaties en lezingen onder leiding van 's werelds beste experts op het gebied van meditatie en mindfulness, neurowetenschappers, psychologen en docenten van Stanford, Harvard, de Universiteit van Oxford en meer. Muzieknummers van wereldberoemde artiesten. Miljoenen mensen over de hele wereld leren mediteren op Insight Timer om de geest te kalmeren, angst te verminderen, stress te beheersen, diep te slapen en geluk te verbeteren. Zelf gebruik ik het ook en vind het een geweldige app met ontzettend veel mogelijkheden. Voor zowel beginners als ervaren beoefenaars.

Stel je het geluid voor van de prachtige Tibetaanse klankschalen, die je zacht en rustig begeleiden door je meditatie sessie. Je aandacht wordt naar binnen gericht, zonder zorgen te maken over de klok...

Insight Timer biedt je dit en nog veel meer. Het is eenvoudig genoeg om te beginnen met slechts een paar tikken, maar toch krachtig genoeg om de meest geavanceerde meditatie routines met geavanceerde functies om te gaan, zoals interval klokken, presets en een meditatie dagboek.

Met de Insight Connect gemeenschap, zie je anderen over de hele wereld mediteren samen met jou - met inbegrip van je vrienden. Er zijn meer dan 100 groepen voor verschillende praktijken om je te verbinden met anderen die je spirituele pad delen.

Insight Timer is 's werelds meest populaire meditatie timer app. Insight Timer is te zien in US News & World Report, Forbes Magazine, Men's Journal Magazine, The Washington Post, Los Angeles Times en O, The Oprah Magazine.

Geld verdienen doet Insight Timer aan de interactieve online cursussen, de abonnementen zodat je de meditaties ook offline kunt beluisteren en de donaties aan leraren, waarvan Insight Timer 15 % opstrijkt.

KENMERKEN VAN DEZE APP:

  GRATIS FUNCTIES:

 • 25.000 geleide meditaties
 • Selecteer op tijd voor korte meditaties terwijl u onderweg bent, zodat u een eenvoudige dagelijkse gewoonte kunt opbouwen
 • Duizenden muzieknummers en omgevingsgeluiden om de geest te kalmeren, te focussen, beter te slapen en te ontspannen
 • 'S Werelds meest populaire meditatietimer
 • Volg je favoriete leraren
 • Duizenden discussiegroepen en communityfuncties
 • Statistieken en mijlpalen voor het bijhouden van je eigen meditatie-praktijk en overzicht hoeveel mensen er op dit moment waar dan ook over de wereld aan het mediteren zijn

Blader door populaire onderwerpen, waaronder:

 • Slaap diep
 • Omgaan met angst en stress verminderen
 • Herstel en verslavingen doorstaan
 • Zelfliefde en mededogen
 • Focus en concentratie
 • Leiderschap
 • Betere relaties
 • Liefdevolle vriendelijkheid
 • En nog veel meer..

Sluit je aan bij toonaangevende meditatiedocenten en muzikanten, waaronder:

 • Tara Brach, Ph.D, oprichter van Insight Meditation Community of Washington
 • Mark Williams, emeritus hoogleraar aan de universiteit van Oxford
 • Jack Kornfield, Dartmouth, mede-oprichter van de Insight Meditation Society samen met collega-Insight Timer-leraren Sharon Salzberg en Joseph Goldstein uit Columbia
 • Sam Harris, Stanford; auteur, filosoof, neurowetenschapper en podcast-host
 • Gil Fronsdal, Ph.D. aan Stanford University
 • Ram Das aka Dr. Richard Alpert, doctoraat aan Stanford en docent aan de Universiteit van Harvard
 • Sadhguru, Indiase yogi, oprichter van de non-profit Isha Foundation
 • Mooji, discipel van Papaji, en toegewijde van de meester Ramana Maharshi
 • Moby, internationale opnamekunstenaar, DJ, platenproducent, zanger, songwriter
 • Naast Sarah Blondin, Mary Maddux, Ajahn Achalo, Melissa Ambrosini, Bodhipaksa, Jonathan Lehmann, Jennifer Piercy, Bethany Auriel-Hagan, Kate James en nog veel meer ..

Oefen de volgende meditatietypen:

 • Seculiere mindfulness
 • Boeddhistische mindfulness
 • Zen
 • Inzichtmeditatie
 • Vipassana
 • MBSR
 • Wandelmeditatie
 • Ademhaling meditatie
 • Kundalini Yoga
 • Metta
 • Advaita Vedanta
 • En nog veel meer...

Word lid van communitygroepen voor:

 • Beginners
 • Poëzie
 • Atheïsme
 • Christendom
 • Hindoeïsme
 • Transcendente meditatie
 • En nog veel meer..

BETAALDE FUNCTIE - PREMIUM MEDITATIE INZICHT

 • Mogelijkheid tot optioneel in-app-abonnement, maandelijks of jaarlijks te betalen.
 • Het dagelijkse inzicht
 • Inzichtcursussen
 • Nachtstand
 • Luister offline (download begeleide meditaties naar uw apparaat)
 • Geavanceerde speler (herhaalmodus, snel vooruitsnellen en terugspoelen, verdergaan waar u was gebleven)
 • Audio van hoge kwaliteit

MINDFULNESS MEDITATIE OEFENINGEN VAN DIRK VIEREN OP DE APP

Ook enkele van mijn mindfulness oefeningen vind je op deze app. Laat je inspireren door volgende oefeningen:

Download de Insight Timer app gratis via de App Store of Google Play Store.
Zie ook de website: https://insighttimer.com/

Insight Timer: The best meditation app with the world's largest FREE library of more than 30.000 guided meditations

Headspace
Headspace: Meditation & Sleep
BESCHRIJVING

In 2010 werd deze populaire app Headspace gelanceerd door Andy Puddicombe, een gewezen Tibetaans boeddhistische monnik met een diploma in circuskunsten. Om met rouw om te gaan nadat een ex-vriendin en zijn stiefzuster waren overleden reisde hij op 22 jarige leeftijd naar Azië om een boeddhistische monnik te worden. Hij reisde naar Nepal, India, Birma, Thailand, Australië en Rusland; uiteindelijk werd hij in een Tibetaans klooster in de Himalaya ingewijd als monnik. Nadat hij zich een jaar had teruggetrokken in een klooster in Schotland, ging Puddicombe als monnik naar Rusland om daar meditatieles te geven. In 2004 keerde Puddicombe terug naar het Verenigd Koninkrijk met een belangrijke missie: meditatie en mindfulness aan zoveel mogelijk mensen over de hele wereld aanleren. Met deze app is het hem gelukt. Ondertussen zijn er miljoenen mensen in meer dan 190 (!) landen die Headspace gebruiken.

Aanvankelijk wilde hij zo trouw mogelijk blijven aan de oorspronkelijke mindfulnesstraditie maar dat bleek niet te zijn wat de gebruiker wilde. Headspace is nu uitgegroeid tot je dagelijkse gids voor gezondheid en geluk. Leer de levensveranderende vaardigheden van meditatie en mindfulness in slechts een paar minuten per dag - door honderden begeleide sessies over alles, van het beheer van stress en angst, gemakkelijker slapen, de productiviteit verhogen, wandelen, lichaamsbeweging en lichamelijke gezondheid.

Geen ellenlange meditaties maar er is keuze uit: ‘single meditation’ (3-10 minuten), ‘meditation courses’ (10-20 minuten, een les of tien), ‘mini meditations’ (1-3 minuten) en ‘animations’ (maximaal een minuut). Zo is er altijd wel een meditatie voor elk moment doorheen de dag. En ongelofelijk veel onderwerpen om uit te kiezen: meditaties om je zelfbeeld te verbeteren, je focus te verscherpen, om je op te laden na een dag hard werken of om gemakkelijker in slaap te vallen.

Het bijzondere van de Headspace-app zijn de animaties met uitleg over de werking van de geest en tips hoe je best kan zitten en ademhalen. Er zijn ook talloze video’s. Je hebt eveneens de mogelijkheid je eigen voortgang te monitoren. Kijk hieronder maar even voor een eerste indruk:

Probeer Headspace Plus gratis en krijg toegang tot de gehele bibliotheek - inclusief originele ontspannende geluiden om te ontspannen voor het slapengaan, en on-the-go begeleide wandelingen en runs. Na de gratis proefperiode heb je nog steeds toegang tot alles wat Headspace Plus te bieden heeft door middel van het abonnement. Je betaalt echter niet eenmalig een bedrag, maar moet een prijzig abonnement afsluiten. Niet-abonnees hebben nog een beperkte toegang tot gratis inhoud zoals de basis cursus die je de basistechnieken van meditatie en mindfulness aanleert.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Honderden geleide meditaties over onderwerpen als focus, lichaamsbeweging en slaap
 • "Sleep by Headspace": slaapmuziek, verhaaltjes met slaapgeluiden om je slaap te bevorderen.
 • "Everyday Headspace": dagelijks meditaties met elke dag een nieuw onderwerp
 • “Mindful Moments” om u de hele dag aanwezig te houden in het nu moment
 • 2-3 minute “mini meditaties” voor een snelle mentale reset
 • “SOS” -sessies voor momenten van paniek, angst en stress
 • Headspace animaties om je nieuwe vaardigheden te leren en antwoord te geven op je vragen
 • Houd je voortgang en de tijd bij dat je aan mediteren besteed
 • Voeg vrienden toe die samen met jou mediteren
 • Geleide meditaties en mindfulness oefeningen voor kinderen met sessies over vriendelijkheid, kalm, en Focus
 • De opleiding onder leiding van voormalig monnik en gerenommeerde mindfulness expert Andy Puddicombe

Kosten: €9,99 voor een maandelijks opzegbaar abonnement, €5,99 per maand als je een abonnement voor een jaar afsluit (€71,88 totaal). Maar zoals gezegd kan je een proefabonnement nemen waarmee je een aantal meditaties een maand gratis kunt beluisteren.

Download de Headspace app via de App Store of Google Play Store.
Ga naar de website: Headspace

 

Calm
Calm
BESCHRIJVING

Calm is een toonaangevende app voor meditatie en slaap en is in 2017 door Apple uitgeroepen tot een van de beste apps van 2017. Naast begeleide meditatie en mindfulness sessies (een introductie van 7 dagen bv.), bevat het een groot aantal ontspanningsoefeningen en andere hulpmiddelen om tot rust te komen zoals naar rustgevende geluiden luisteren, slaapverhalen, ademhalingsprogramma's, masterclasses en ontspannende muziek allemaal methodieken die je helpen een meer rustgevende slaap te ervaren. Zoals naam van de app het zegt: je komt er "kalm" van.

Het scherm opent met een bergmeertje en fluitende vogeltjes. Het is heel mooi vormgegeven en met een beetje inlevingsvermogen kan je er wel een relax gevoel van krijgen. Leuk is dat je de achtergrond van het hoofdscherm zelf kunt aanpassen en kiezen uit 25 andere achtergronden en andere achtergrondgeluiden zoals een knapperend haardvuur, bron, een regenbui,...

Dan kun je beginnen mediteren met de ‘Seven Days of Calm’: elke dag een nieuwe meditatie om je rustiger te voelen. Tijdens de eerste oefening krijg je wat uitleg over mindfulness en meditatie. Je kan ook hier weer kiezen om het achtergrondgeluid (de regendruppels, vogeltjes,...) harder of zachter te zetten ten opzichte van de stem. De stem is trouwens vrouwelijk en de app is volledig in het Engels.

Breathe’ is een functie die je ondersteuning biedt bij het ademen. Er is een toongeluid die je begeleid bij het in- (hoge toon) en uitademen (lage toon).

Met de gratis versie heb je een aantal slaapverhaaltjes, de Seven Days of Calm, meerdere achtergrondschermen en -geluiden en de optie Breathe voor ontspannen ademen. Als je meer features wilt, moet je een maandelijks abonnement of jaarabonnement betalen. En niet onbelangrijk: je hebt voor alle oefeningen een werkende internetverbinding nodig... En alles is in het Engels.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Elke dag een originele Daily Calm: dagelijks een nieuw oefening van ongeveer 10 minuten om je te helpen de dag ontspannen te beginnen of ontspannen te eindigen.
 • Meer dan 100 slaapverhalen voor volwassenen die je helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.
 • Programma's van 7 en 21 dagen voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers.
 • Life-changing Calm Masterclasses gegeven door wereldberoemde experts.
 • Met "Breathe" heb je ademhalingsoefeningen om je te helpen ontspannen
 • Exclusieve muziek ontworpen om u te helpen concentreren, ontspannen of slapen
 • Meer dan 30 rustgevende natuurgeluiden en scènes die je kan gebruiken tijdens je meditatie, yoga, slaap,...
 • Net als bij de bovenstaande apps kan je momenten instellen wanneer je wilt mediteren en de app houdt ook bij hoe vaak je gemediteerd hebt.

Download Calm gratis via de App Store of Google Play Store.
Ga naar de website: Calm

 

Smiling Mind
Smiling Mind
BESCHRIJVING

Smiling Mind is een unieke web en app-based programma, ontwikkeld door psychologen en opvoeders om mensen te helpen balans te brengen in het leven. Net zoals we goed en gezond eten om ons lichaam gezond te houden, is mindfulness meditatie er om de geestelijke gezondheid te verzorgen. Smiling Mind is een 100% not-for-profit organisatie die werkt aan de mindfulness meditatie om het voor iedereen toegankelijk te maken en zorgen dat mindfulness onderdeel is van alle Australische studieprogramma’s. Er zijn verschillende programma's: voor het gezin, de klas, kinderen en jongeren, volwassenen, voor op de werkplaats en onderzoeksprojecten. Kies je een van deze programma's bijvoorbeeld kinderen, dan krijg je categorieën zoals slapen voor kinderen, van 3-6 jaar, voor 7-9 jaar, 10-12 jaar, 13-15 jaar, 16-18 jaar, "bite size", volwassenen, sport, slapen, studeren, mindfulness in de Klas en mindfulness op de werkvloer. Al deze categorieën hebben verschillende modules die elks bestaan uit 1 tot 70 of meer sessies. Heel veel mogelijkheden dus, met focus op het ondersteunen van kinderen en jongeren naar een mindfull leven. Smiling Mind richt zich voor een groot gedeelte op scholen en heeft speciale programma’s voor in het klaslokaal. Aan te bevelen voor begeleiders van kinderen, leerkrachten, therapeuten,...

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Biedt grote variatie aan programma’s met vele tientallen sessies.
 • Geschikt voor alle leeftijden, uitstekend voor kinderen en jongeren die willen leren mediteren.
 • Sessies voor beginners en mensen met meer ervaring, met een lengte 3-40 minuten.
 • Vooruitgang wordt bijgehouden.
 • Bij de start van iedere meditatie kun je aangeven hoe je je voelt. Handig om zo bij te houden of mediteren effect heeft op je gemoedstoestand.
 • Leuk voordeel: alles is gratis. Dat kan je van weinig apps zeggen
 • Je kan deze app ook gebruiken online in je browser.

 

Aura
Aura
BESCHRIJVING

In 2017 door Apple als beste app gepromoot. Terwijl vele meditatie apps zijn gemaakt door een coach, is Aura als "Spotify": je hebt direct en onbeperkt toegang tot begeleide meditaties, life coaching met tips op het gebied van persoonlijke groei en geluk, en verhalen van top coaches en therapeuten over de hele wereld. Aura werkt bovendien met je huidige gemoedsgesteldheid en vraagt je telkens hoe je je voelt en voor welke doeleinde je graag nu wilt mediteren. Aan de hand van deze gegevens geeft Aura je betere, gepersonaliseerde aanbevelingen.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Creëer een dagelijkse gewoonte om voor jezelf te zorgen - met slechts 3 minuten per dag!
 • Kies hoe je je voelt: gestrest, angstig, oké, positief en gemotiveerd, of verdrietig en depressief en ontvang op basis daarvan de meest geschikte meditatie voor jou.
 • Slaap rustiger met slaapmeditaties, verhalen, muziek, geluiden tegen slapeloosheid.
 • Deel je ervaring na elke meditatie en Aura zal meer over je heren en de volgende keer betere suggesties aandienen.
 • Neem een bewust break met een korte ademhalingsoefening wanneer je er nood aan hebt.
 • Ontvang dagelijks herinneringen voor aandachtsoefeningen en meditaties.
 • Dankbaarheidsdagboek, lessen, inzichten en reflecties.
 • Diverse ontspanning- en natuurgeluiden zoals regen, donder, bos,...
 • Muziek, hypnose, niet begeleide meditaties met timer.
 • Probeer 7-dagen volledig gratis. Met de gratis versie heb je alle oefeningen in 3 minuten. betaal je dan krijg je ook toegang tot oefeningen van 7 en 10 minuten.

Download Aura gratis via de App Store of Google Play Store.

 

The Mandala app
The Mandala app
BESCHRIJVING

De Mandala app brengt boeddhistische wijsheid en meditatietechnieken met de nieuwste inzichten van de psychologie en neurowetenschappen samen om de uitdagingen en de complexiteit van het moderne leven te aan te kunnen gaan. Het is geproduceerd door de bekende boeddhistische geleerde en auteur Dr. Thupten Jinpa, de vaste vertaler van de dalai lama. De bedoeling van deze app is volgens Jinpa praktisch van aard, zodat je alles gemakkelijk kunt toepassen in je eigen dagelijks leven. Zo leer je bewuster in het leven staan, vind je meer vreugde en maak je gezonde relaties met je dierbaren.

De App biedt een reeks van boeiende lezingen en gesprekken met deskundigen over een breed scala aan onderwerpen, zoals het beheren van stress, het omgaan met tegenslag, het ontwikkelen van grotere veerkracht, het cultiveren van empathie en mededogen, het creëren van gezonde relaties, en nog veel meer. Deze onderwerpen worden onderzocht om te helpen meer vrede en vreugde in je leven te brengen.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • De Mandala app bevat de volgende hoofdfuncties:

  • Een reeks korte video-besprekingen door Dr. Thupten Jinpa over een breed scala van onderwerpen over aspecten van het dagelijks leven (Mindfulness, Stress, Parenting, etc..) en gesprekken met experts zoals (Dr. Daniel Goleman, Richard Davidson, Jack Kornfield) uit specifieke velden.

  • Geleide meditaties over zowel generieke oefeningen als gerichte meditaties voor specifieke doeleinden.

  • Voorgestelde lijst van publicaties met betrekking tot de App-onderwerpen; en een kalender van 3 maanden met grote evenementen over de hele wereld in verband met onze onderwerpen.

 • Om toegang te krijgen tot de interactieve functies zoals My Community, Open Forum, My Intentions, Digital Beads and My Library, moet je je profiel aanmaken na inschrijving.
 • Beschikbaar in vijf talen: Engels, Frans, Spaans, Russisch en Chinees.
 • Dankbaarheidsdagboek, lessen, inzichten en reflecties.
 • Diverse ontspanning- en natuurgeluiden zoals regen, donder, bos,...
 • Muziek, hypnose, niet begeleide meditaties met timer.
 • Probeer 7-dagen volledig gratis. Met de gratis versie heb je alle oefeningen in 3 minuten. Betaal je dan krijg je ook toegang tot oefeningen van 7 en 10 minuten.

Download Aura gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Samsara
Samsara
BESCHRIJVING

Samsara is de perfecte yoga en meditatie timer voor zij die geen begeleiding nodig hebben, ongeacht het type yoga of meditatie dat je beoefent. Het toont je enkel het absoluut noodzakelijke tijdens je meditatie en yoga sessies. Het is eenvoudig, zonder veel toeters en bellen, en minimalistisch. Door timers in te stellen en aan te passen, leid je jezelf door de meditatie. Je kan kiezen uit een een waaier aan klankschalen, bellen en gongen om je te begeleiden tijdens je yoga en meditatie sessies, om het begin en einde aan te geven. Tijdens het verloop (als je toch even met je ogen spiekt en uit je meditatie bent) dan zie je hoeveel tijd er nog te gaan is.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Samsara biedt de mogelijkheid om uw meditatie en yoga-sessies te volgen, en geeft je een gedetailleerd overzicht van je meditatiepraktijk. Op de iPhone, kun je optioneel Samsara integreren met Apple's HealthKit.
 • Beschikbaar in volgende talen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Japans, Spaans, Traditioneel Chinees, Vereenvoudigd Chinees
 • De app is beschikbaar in iTunes en is betalend te downloaden.

Download Samsara voor 7,99 € via de App Store.

 

Simple Habit
Simple Habit
BESCHRIJVING

Deze app is ontwikkeld door Yuna Kim. Omdat deze jonge vrouw in haar vorige job veel stress ervoer, was ze begonnen met mediteren, elke dag vijf minuutjes. Ook al waren deze sessies kort, ze vond toch dat het haar enorm veel bijbracht heeft. Die goede ervaringen wou ze met anderen delen, en zo ontstond het idee om een meditatie-app te ontwikkelen.

Simple Habit bestaat uit 4 grote delen: vooreerst heb je de mogelijkheid om zelf je thema te kiezen. Heb je bijvoorbeeld last van angst, hoofdpijn, stress of angstgevoelens? Er is voor (bijna) ieder ‘probleem’ een optie beschikbaar. je kan ook zelf een tijd instellen endan krijg je een melding wanneer het tijd is om te starten.

Er zijn ook informele oefeningen, on the go meditaties: dit zijn sessies die je doet wanneer je niet thuis bent. Je kan dus mediteren terwijl je boodschappen doet of wanneer je aan het wandelen bent.

Ten derde heb je jouw profiel! Hier kun je bekijken of je progressie maakt, en hoe vaak je daadwerkelijk mediteert.

Tenslotte is er de community. Als je het fijn vind kan je jouw ervaringen met andere mediterenden delen via sociale media.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Ontdek meer dan 100 gratis sessies en een premium bibliotheek van meer dan 2000 sessies over alle situaties en onderwerpen.
 • Breng kleine rust momenten tijdens je dag door korte oefeningen.
 • Iedere sessie heeft een andere spreker en dus ook een andere stem.
 • 2018 Google Play Best Well-Being App.
 • Winnaar Google Material Design Awards 2018.
 • Google Play beste apps van het jaar 2017.
 • In het Engels en met abonnement.

Download Simple Habit gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Oak
Oak - Meditation & Breathing
BESCHRIJVING

Meditatie en ademhaling geïnspireerd door Oak is een handig geleide meditatie-app met keuze uit verschillende soorten thema's: meditaties, ademhaling, slaap en achtergrondmuziek, alles uitgevoerd door 2 professionele instructeurs. Kies je meditatietype, stel je tijd in, selecteer een instructeur, je voorkeur achtergrondmuziek en begin te mediteren.

Onder het thema meditatie vind je mindfulness meditaties, liefdevolle vriendelijkheid en niet begeleide meditaties. Onder ademhaling vind je 'Deep Calm', Box-ademhaling en Awake. En onder het thema slapen kan je kiezen uit relaxerende geluiden of begeleide ademhaling.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Begeleide mindfulness en liefdevolle vriendelijkheidsmeditaties met mannelijke en vrouwelijke instructeurs.
 • Kies een begeleide sessieduur, variërend van 5 tot 30 minuten.
 • Kies een niet begeleide meditatiesessie, variërend van 5 minuten tot 24 uur.
 • Zit in stilte of kies kalmerende achtergrond tracks (klokken, blokken, schalen, beken en andere zachte geluiden) dat ontspanning aanmoedigt.
 • Eenvoudige yoga ademhalingsoefeningen met opties als Box Breathing, Deep Kalm en Awake sessies.
 • Begeleide ademhalingsoefeningen die je geest helpen te ontspannen terwijl je in slaap valt. Kies stilte of zachte achtergrond geluiden.
 • Voor niet begeleide meditaties, stel je jouw aangepaste tijdsduur in, achtergrond geluiden (of stilte), en interval klokkenspel.
 • Oak houdt het aantal minuten / uren bij die je hebt gemediteerd, mindfulle ademhalingen die je hebt gemaakt, en het aantal meditatie / ademhaling sessies die je hebt bereikt. Krijg badges telkens je ademt en mediteert. Laat je steunen door de gemeenschap: bekijk het aantal Oak leden die ook ademen en mediteren in real time.

Download Oak gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Sway
Sway
BESCHRIJVING

Soms is het beter, als je net thuis van je werk komt en de stress en drukte nog in je huid zit, om niet direct op je meditatiekussentje te gaan zitten. De geest is dan nog te druk en het zou wel eens kunnen dat je tijdens je meditatie je hoofd helemaal niet stil kunt maken. Door de aandacht nu op het lichaam te focussen terwijl je langzaam beweegt, meditatie in beweging dus, zal de drukke geest uitgenodigd worden om telkens de aandacht te verplaatsen naar het nu-moment, namelijk je beweging en de gewaarwordingen in je lichaam. Met Sway heb je een handig instrument om je te laten ondersteunen in het bewegend mediteren.

De sensoren op je smartphone detecteren de bewegingen van je lichaam. Als je dan te snel beweegt, zal de app je dit laten zien en horen. Op het beeldscherm zie je ondertussen dromerige beelden waar je niet echt hoeft naar kijken. Het mag wel. Maar de rustgevende muziek op de achtergrond zal je eerder uitnodigen om de ogen te sluiten en je focus bij je beweging te houden. Originele app niet?

Door gewoon je telefoon te bewegen in de hand tijdens het zitten of liggen in bed, of je lichaam zachtjes wiegen tijdens het wachten op de bus of zelfs langzaam wandelen in het kantoor - Sway is ontworpen om je te helpen de focus in het dagelijks leven te vinden met behulp van 'interactieve meditatie'.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Met zes unieke levels, zul je nieuwe technieken leren om bewust in het dagelijks leven aanwezig te zijn.
 • Generatieve achtergrondsgeluiden uit de natuur ondersteunen je ervaring zonder enige interactie met uw scherm.
 • Ontdek nieuwe technieken die je in het dagelijks leven bewust leren zijn.
 • Gebruik Sway 20 minuten per dag voor het maximale effect.

Je kunt Sway voor €2,99 downloaden in de App Store. Helaas is er op dit moment geen versie voor Androïd.

 

Heb je iets aan dit overzicht gehad? Welke meditatie-app gebruik jij en waarom? Waar hou jij het meest van? Laat het mij gerust weten hieronder.

Gepost door Dirk Vieren
Dirk Vieren

Ik ben psychotherapeut, mindfulness trainer, massagetherapeut, centering practitioner, schrijver en ontwikkelaar van deze website en eveneens zaakvoerder van dit centrum. Mijn hoogste doel is rusten in mijn ware aard die inherent is in elke mens. En als meditator hou ik er van om mijn levenswerk te delen met allen die mijn pad kruisen. Deze website wil een poging zijn om jouw te ondersteunen in jouw zoektocht in het leven. Hopelijk vind je hier ietw waarmee ik jouw groei een stapje verder kan zetten

En als je mij tegenkomt heb je kans in de vriendelijke schattige ogen te kijken van mijn zwarte kat die overal wel ergens in mijn huis rond loopt. Ze luistert naar de naam "Vlokje" en nee ze is niet sneeuwwit maar pikzwart. Maar ik heb haar wel gevonden in de sneeuw...

Gerelateerde post

Heartfulness
Wat is Heartfulness?

Wat is Heartfulness? Een opvolging van mindfulness? De focus ligt alvast op de hart-energie en hart-meditaties. Mildheid vanuit het open hart - jegens jezelf en diegene waarmee je in relatie bent - staat centraal. Het hart wordt in al zijn dimensies bekeken en we maken het open met allerlei meditatieve werkvormen uit verschillende tradities en psychotherapeutische richtingen. lees meer

2 comments

You're right, it keeps you fit, calm and healthy at the same time. Thanks for sharing. Will definitely tell my sister about it.

It's great to practise yoga during all the pregnancy period.

Laat een commentaar achter

Diensten

Levensstroom is waar je balans, harmonie en vernieuwde energie kan vinden temidden van de dagelijkse drukte en de hectiek van het werk. Ontspannen en genieten van een massage of je openen in een gesprek onder gepersonaliseerde begeleiding.