Interessante appsvoor mindfulness meditatie

De beste en meest bekende mindfulness apps

Mindfulness app mediteren voor iedereen

De Mindfulness App

Met een breed scala aan opties om niveaus en meditators te kiezen. De Mindfulness App is de perfecte tool voor iedereen die op zoek is naar geestelijke gezondheid en het algemeen welzijn te verbeteren.

lees meer
Mindfulness app

Mindfulness App

De eerste app in het Nederlands. Prima app die sterk aansluit bij een acht-weekse mindfulness training. Een uitstekend hulpmiddel om te blijven oefenen met mindfulness, je te laten begeleiden door Frits Koster of als kennismaking.

lees meer
VGZ Mindfulness coach

VGZ Mindfulness coach

VGZ staat voor Volksgezondheidszorg Zuid Nederland en is een Nederlandse ziekenfonds. Gratis ook als je niet bij VGZ verzekerd bent.

lees meer

 

Plum village van Thich Nhat Hanh

Plum Village

Plum Village is een plek in Frankrijk waar je mindfulness retraites kunt volgen. Deze app kan je ondersteunen om mindfulness, mededogen en vreugde te cultiveren door geleide meditaties, diepe ontspanning, gedichten, mindfulness bellen en vele andere praktijken.

lees meer
Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn

Een app van de grondlegger van mindfulness himself! Er zijn 3 series die je elk als aparte app kunt installeren. De meditaties die er op vermeld staan zijn dezelfde als die welke voordien op zijn tapes en cd's stonden en vormen de kern van de mindfulness-based stress reductie (MBSR) praktijk.

lees meer
Stop-Breathe-Think

Stop, breathe & think

Deze gratis app is heel eenvoudig en gemakkelijk te bedienen. Mediteren en oefenen met mindfulness en (zelf)compassie wordt ook leuk en werkt motiverend omdat je beloond wordt met stickers. De mooiste eigenschap van deze app is een ‘check-in’ scherm die je naar je stemming vraagt, waarna...

lees meer

 

MindFi: Be Mindful Anytime

MindFi

MindFi is voor mensen met een drukke agenda die weinig tijd heeft om formele meditatie oefeningen van 20 minuten of meer te doen. Met deze app kan je mindfulness ervaren tijdens je dagelijkse bezigheden zonder een activiteit of bezigheid te moeten schrappen: geen veranderingen of onderbrekingen in je dagelijkse schema dus. Geef je geest de zorg die het verdient. Blijf kalm en gefocust te midden van de dagelijkse drukte.

lees meer
Smiling Mind

Smiling Mind

Smiling Mind is ontwikkeld door psychologen en opvoeders, een 100% not-for-profit organisatie die werkt aan de mindfulness meditatie om het voor iedereen en in het bijzonder kinderen en jongeren, toegankelijk te maken. Hier kan je kind leren in klas of in het gezin mindfulness toe te passen...

lees meer
MindBell

MindBell

VGZ staat voor Volksgezondheidszorg Zuid Nederland en is een Nederlandse ziekenfonds. Gratis ook als je niet bij VGZ verzekerd bent.

lees meer

Nederlandstalige apps

De applicaties op deze pagina kunnen worden gebruikt als eerste kennismaking met mindfulness meditatie, maar ook als aanvulling voor wie de training al heeft gevolgd. In dat geval is een app een handig middel om de vaardigheden vast te houden. Hieronder vind je eerst enkele nederlandstalige apps die daarbij gratis te downloaden zijn. Alle applicaties gaan enkel over mindfulness meditatie. Er zijn ook apps die een breder waaier van verschillende meditatievormen en technieken presenteren alsook relaxatie oefeningen, visualisaties, ontspanningsoefeningen... Deze zijn elders in een blog besproken: apps rond meditatie.

mindfulness app
De Mindfulness App mediteren voor iedereen
BESCHRIJVING

Deze app is uit Zweden afkomstig en nu ook in het Nederlands beschikbaar... De ingesproken tekst komt van Helma Ton, voorzitter van de Vereniging van Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN). In de nieuwste engelse versie zijn er ook meditaties verkrijgbaar van internationaal vooraanstaande leraren, zoals Jon Kabat-Zinn, Sharon Salzberg, Jack Kornfield, Rick Hanson, Joseph Goldstein, Kristin Neff,…

Aandacht! Wens je de Nederlandse versie, dan dien je eerst de Engelstalige app te download. Daarna ga je naar: settings > language settings > Dutch.
Op deze manier kan je switchen naar de Nederlandstalige versie.

Je kunt in de mindfulness app zelf een eigen programma samenstellen met jouw keuze van meditaties. Je bepaalt dus zelf de duur van een mindfulness sessie, of er al of niet begeleide intro moet aan vooraf gaan, of er wel of niet klankschaal geluid aan het begin, het einde of tussendoor moet afgespeeld worden, enzovoort. Je kan ook keuzes maken uit de aanwezige begeleide meditaties met de duur van 3, 5, 15 of 30 min. Of je kiest voor een stille meditatie met klankschaal aan het begin en het einde, een bodyscan van 15 minuten of een 5-daagse introductie in mindfulnessmeditatie. Net als de andere apps kun je je eigen voortgang bijhouden. Reminders dienen als geheugensteuntje om je meditatiedoelen te behalen. Een must voor Nederlandse gebruikers.
Deze app is geschikt voor beginners en voor wie al langer mediteert.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Warming Up: een 5-daagse reeks geleide meditatieoefeningen als introductie op mindfulness.
 • 4 Geleide meditaties met een verschillende duur van 3, 5, 15 of 30 minuten.
 • 1 Bodyscan van 15 minuten.
 • 4 Stille meditaties met een klankschaal aan het begin en aan het eind.
 • Je kan op maat een ‘menu’ samenstellen, zolang je wil … met een klankschaal aan het begin en aan het eind, eventueel at random tussendoor, en al dan niet een geleide intro vooraf.
 • Je kan jezelf ‘reminders’ sturen: korte mindfulness-berichten die op je scherm verschijnen. Dat kan op een van te voren bepaalde tijd of plaats, of at random. Bijvoorbeeld het bericht: ‘tijd om te mediteren?’.
 • Het is mogelijk reminders te sturen zodat er een een kort bericht verschijnt op je smartphone of tablet wanneer je een mindfulness meditatie dient te doen.
 • Je kan je voortgang bijhouden van je eigen meditatie-praktijk.
 • Premium Sectie met meer dan 200 Engelstalige begeleide meditaties en cursussen van een aantal van de meest invloedrijke meditatieleraren (verkrijgbaar via abonnement of losse aankoop).
 • De app is gratis. Mogelijkheid om losse aankopen te doen of een abonnement te nemen van 5 euro per maand. Daarmee krijg je toegang tot meer dan 250 voornamelijk Engelstalige meditaties, waaronder een groot aantal cursussen op thema.

De Mindfulness App is beschikbaar voor iPhone, iPod en iPad via de App Store en voor Android via Google Play.

mindfulness app pro
De Mindfulness App
BESCHRIJVING

De Mindfulness App is samengesteld en ingesproken (mannelijke en vrouwelijke stemmen) door een team van Nederlandse psychologen die allen erkende mindfulness trainers zijn. De gratis versie geeft je toegang tot 8 mindfulness oefeningen, een online training onder begeleiding van Frits Koster, veel info over het trainen van mindfulness, een meditatie timer, Mindful Moment, inspirerende quotes en meer. Besluit je om de pro versie van de app aan te kopen dan krijg je toegang tot alle 26 geleide mindfulness oefeningen (meer dan 500 min oefenmateriaal) en een 10-stappen training ingesproken door Eline Snel. Er zijn regelmatig updates met nieuwe oefeningen en opties. Deze app helpt je met het trainen en oefenen van mindfulness waar je ook bent. Mindfulness App was in 2010 de eerste in het Nederlands.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Na downloaden van de app en de oefeningen werkt de app offline, dus geen bijkomende telecomkosten of problemen met bereik.
 • 25 begeleide mindfulness meditaties meer dan 8 uur audio met onder andere:
  • Ademruimte 3 min.

  • Zitmeditaties in verschillende duur: 3, 5, 10, 20, 30, 45 min.

  • Bodyscan kort en lang: 20 en 40 min.

  • Staande Yoga oefeningen: 40 min.

  • Liggende Yoga oefeningen: 40 min.

  • Wandelmeditatie: 10 min.

  • Berg- en Meermeditatie: elks 20 min.

  • Compassie meditatie 20 en 30 min.

  • Ontspanningsoefeningen 10 en 15 min.

  • 4 Stilte meditaties met belletjes 5, 10, 20 en 30 min.

  • Meditatie-timer

 • Tips en inspirerende quotes om mindfulness in je dagelijks leven te integreren
 • Links die verwijzen naar korte filmpjes van Jon Kabat-Zinn waarin hij meer uitleg geeft over mindfulness
 • Achtergrond informatie en oefenschema voor zowel beginners als gevorderden

smartphone

De Mindfulness App is beschikbaar voor iPhone, iPod en iPad via de App Store en voor Android via Google Play.

De app is geschikt voor beginners en voor wie al langer mediteert.

 

VGZ mindfulness coach
VGZ Mindfulness coach-app
BESCHRIJVING

Dit is een app van een Nederlandse ziekenzorg: VGZ, Volksgezondheidszorg Zuid Nederland. Je hoeft niet bij hen aangesloten te zijn om deze app te kunnen gebruiken. Wil je beter leren omgaan met stress en spanning? Meer in het hier en nu leven? Dan is de app mindfulness coach van VGZ iets voor jou. Deze gratis app bevat oefeningen waarmee je kunt leren mediteren.

Je bepaalt zelf hoe je de mindfulness coach gebruikt. Met behulp van een speciaal programma dat opgebouwd is voor 5 weken kan je je laten leiden in de voorgestelde meditatie oefeningen. Maar je kan ook zelf je favoriete oefeningen kiezen. Geef aan waar je bent en hoeveel tijd je hebt en de app kiest dan een geschikte oefening voor jou uit. Het is ook mogelijk om oefeningen direct in je agenda te zetten.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Je kan je laten leiden door een speciaal voor jou op maat samengesteld programma van vijf weken.
 • Of je kan zelf kiezen uit meer dan 40 meditaties, je kan favorieten aanduiden en deze op een later tijdstip opnieuw beluisteren.
 • Alle meditaties en oefeningen zijn Nederlandstalig ingesproken door een mannen- én vrouwenstem.
 • Je kan zelf meldingen aanzetten zodat je de oefeningen niet vergeet.
 • Kies een oefening die aansluit op jouw behoeftes door gebruik te maken van verschillende filters. Je kan selecteren op:
  • Type stem (man/vrouw)

  • Duur (2 tot 40 minuten)

  • Houding (zitten/liggen/staan)

  • Doel (mindfulness/ontspanning/visualisatie)

Download de VGZ Mindfulness coach gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Engelstalige mindfulness apps

Hieronder vind je enkel Engelstalige apps met hoofdzakelijk mindfulness meditaties. Voor andere meditatie vormen en strekkingen verwijs ik je graag naar volgende blog: Engelstalige apps rond meditatie, relaxatie, ontspanning, yoga,....

Plum Village: Zen Buddhism Meditations
Plum Village: Zen Buddhism Meditations
BESCHRIJVING

De Plum Village App is met veel liefde gemaakt door vele uren vrijwillig werk om zo Plum Village met je mee te nemen waar je ook bent. Vaak als je achter je computer of smartphones zit, wordt je helemaal in beslag genomen door het werk en ben je volledig losgekoppeld van je lichaam in het hier en nu.

Door het gebruik van een mindfulness bel op je computer of smartphone kan je elk kwartier (of zo vaak als je wilt) een bel laten klinken, zodat je een kans hebt om even te stoppen, te ademen en te focussen in het nu-moment. In- en uitademen drie keer is genoeg om de spanning in het lichaam te voelen en een glimlach op je gezicht los te maken om daarna weer je werk voort te zetten. Als je in het midden van een gesprek, de mindfulness bel hoort, kan het een nuttig herinnering zijn om aandachtig en medelevend het gesprek te voeren.

Er zijn ook virtuele Sanghas, geleide meditaties en andere mindfulness hulpmiddelen online beschikbaar. Van stilte meditaties met timer en geleide meditaties voor kinderen tot een meditatie om mindful af te wassen. Onder de rubriek ‘Meditation’ vind je ook geluiden uit de natuur, zoals wind en regen. Er zitten zelfs fragmenten bij met geluiden van de veranda van Thich Nhat Hanh.

In de vorm van audiofragmenten geeft Thich Nhat Hanh antwoord op meer dan 100 (!) vragen over mindfulness, Plum Village en het boeddhisme. Zo vertelt hij hoe je snel in slaap valt en kunt stoppen met piekeren. Er zitten ook hele specifieke en meer diepzinnige vragen tussen, zoals of het mogelijk is om weer gelukkig te zijn als je dochter is overleden.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • De Plum Village-app is helemaal gratis en zal dat ook altijd blijven!
 • Meer dan 50 begeleide meditaties in 10 categorieën
 • 12 mindful practices voor het dagelijks leven, van woede verzorgen tot wandelmeditaties
 • Meditaties van slechts een paar minuten tot een paar uur
 • Geniet van korte, eenvoudige meditaties of diepe ontspanningssessies
 • Leer nieuwe gezangen, gedichten en trainingen
 • Gebruik de mindfulness bel om aandacht naar je ademhaling en lichaam te brengen
 • Leer van Thich Nhat Hanh met meer dan 100 vragen over een breed scala aan onderwerpen
 • Download elke meditatie, oefening of middelen om altijd en overal offline te gebruiken!

Download de Plum Village app gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Jon Kabat-Zinn 1
Jon Kabat-Zinn apps
BESCHRIJVING

Door de oprichter van mindfulness himself: Jon Kabat-Zinn app. Er zijn drie series die als 3 verschillende apps kunnen geïnstalleerd worden. Serie 1 mindfulness meditatie app vormt de kern praktijk van mindfulness-based stress reductie (MBSR) in de Stress Reduction Clinic aan de Universiteit van Massachusetts Medical School, USA. Honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen hebben deze meditaties gebruikt voor het ontwikkelen en in stand houden van een meditatie op basis van mindfulness. Door regelmatige praktijk kunnen de effecten zoals die door wetenschappelijke studies worden aangetoond, gerealisseerd worden welke zijn: meer focus, beter slapen, minder stress, betere relaties en een beter immuunsysteem. Na in de begintijd in de jaren 70 de meditaties eerst op geluidsbanden en dan cd's te hebben gezet, is het nu tijd om de begeleide mindfulness meditaties met een app mee te geven aan de werled. De inhoud van de app is identiek aan die van de tapes / cd. De meditaties kunnen worden gebruikt in combinatie met Dr. Kabat-Zinn's boek "Meditatief ontspannen".

Helaas staat niet alles op 1 app maar dien je er drie te installeren (en dus te betalen...) om het volledige pakket te willen. Een overzicht van de apps:

JKZ Series 1 - Geavanceerde praktijk. Inclusief 4 lange oefeningen (40-45 min).
 • 1. Bodyscan Meditatie (45 minuten): De body scan is een goed begeleide reis door je lichaam waar je van moment tot moment aanwezig blijft bij alle regio's van het lichaam.
 • 2. Mindful Yoga 1 (45 minuten): Een zachte opeenvolging van aandachtige hatha yoga houdingen, die helpen kracht, balans en flexibiliteit op te bouwen in zowel lichaam als geest.
 • 3. zitmeditatie (40 minuten): Gedetailleerde begeleiding en instructie voor de beoefening van mindfulness meditatie in een formele zithouding. Zitmeditatie is de traditionele formele kern beoefening van mindfulness meditatie.
 • 4. Mindful Yoga 2 (45 minuten): Een andere volgorde aandachtige hatha yogahoudingen, waaronder veel rechtstaande oefeningen.
 • De totale looptijd van serie 1 app: 2 uur en 55 min. De app bevat ook ongeveer 100 citaten van Jon Kabat-Zinn's bestseller “Full Catastrophe Living”, in het Nederlands vertaald onder de titel "Meditatief ontspannen".

Jon Kabat-Zinn 2
JKZ Series 2 - Zeer geschikt voor beginners! Het Jon Kabat-Zinn Series 2 app bestaat uit 8 meditaties van verschillende lengten (10-30 min).

De meditaties in de Serie 2 app zijn ontworpen voor mensen die een reeks kortere geleide meditaties willen om hun persoonlijke meditatie op basis van mindfulness te verdiepen. De meditaties hebben een verschillende lengte zodat je het kan gebruiken op verschillende dagen, afhankelijk van hoeveel tijd je kan vrijmaken voor formele praktijk. De meditaties zijn ontwikkeld en opgenomen door Dr. Jon Kabat-Zinn in zijn bestseller "Waar je ook gaat, daar ben je: Mindfulness Meditatie in het dagelijks leven".

 • Track 1-3. Zittende meditaties (10, 20 en 30 minuten)

 • Track 4-6. Liggen meditaties (10, 20 en 30 minuten)

 • Track 7. Bergmeditatie (20 minuten)

 • Track 8. Meermeditatie (20 minuten)

 • De totale looptijd van serie 2 app: 2 uur en 40 min.

Jon Kabat-Zinn 3
JKZ Series 3 - Verdiep uw praktijk. Deze serie bestaat uit 10 meditaties (10-47 min).

De meditaties in de serie 3 app zijn ontwikkeld en opgenomen door Dr. Jon Kabat-Zinn als begeleiding bij zijn boek Coming to Our Senses: Het helen onszelf en de wereld door Mindfulness. Na bijna 10 jaar in de vorm van cd's, zijn deze meditaties nu verkrijgbaar als app.

 • 1. Breathscape Meditatie (20 min)

 • 2. Bodyscape Meditatie (20 min)

 • 3. Breathscape en Bodyscape - Meer Silence (20 min)

 • 4. Soundscape Meditatie (27 min)

 • 5. Mindscape Meditatie (20 min)

 • 6. Dying Before You Die (30 min)

 • 7. Nowscape (keuzeloos Awareness) Meditatie (30 min)

 • 8. loopmeditatie (10 min)

 • 9. Heartscape (Lovingkindness) Meditatie (47 min)

 • 10. Lifescape (het dagelijkse leven) Meditatie (12 min)

 • De totale looptijd van serie 3 app: bijna 4 uur.

Download de Jon Kabat-Zinn app via de App Store: JKZ serie 1 | JKZ serie 2 | JKZ serie 3

Of via Google Play Store: JKZ serie 1 | JKZ serie 2 | JKZ serie 3

 

Stop, Breathe & Think
Stop, Breathe & Think
BESCHRIJVING

Een eenvoudige en gemakkelijk te gebruiken app is Stop, Breathe & Think. Bij het opstarten krijg je 3 tabbladen te zien: ‘Check In’, ‘Explore’ en ‘My Progress’. Bij 'check in' duid je aan hoe je je lichamelijk én geestelijk voelt door uit een lijst met verschillende categorieên maximaal vijf emoties te kiezen. Op basis daarvan krijg je minstens drie meditatie oefeningen te zien met een daarbijhorende korte beschrijving, zodat je deze mindfulness meditatie kunt kiezen die op dit moment het beste bij je behoefte en stemming aansluit. De meditaties duren zo'n drie tot tien minuten, waarin een Engelstalige stem je begeleidt.

Als je niet veel zin hebt om iedere keer je stemming in te vullen kan je onmiddelijk naar het tabblad ‘Explore’ kijken en een meditatie kiezen uit de lijst met alle audiooefeningen

Op het tabblad ‘My Progress’ krijg je een dashboard te zien met alle mogelijke statistieken: het aantal uren dat je hebt gemediteerd, welke emoties je voor en na het mediteren ervoer, wat jouw top 3 emoties zijn, welke je meest favoriete meditatie is,... Ook zie je hier je verdiende stickers.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Meer dan 55 meditaties

 • Timer met keuzes van bellen en klankschalen

 • Aanpasbare ademhalingstimer om zich te concentreren en rust te vinden

 • Meditatie om de dag te beginnen en te eindigen

 • Begeleide meditaties en yoga met video's als ondersteuning bij stress, angst, depressie, slaap, focus, compassie,...

 • Statistieken van meditatieproces

 • Mogelijkheid om je emoties een score te geven en je evolutie te zien

 • Stickers belonen je onderweg!

Download de Stop, Breathe & Think app gratis via de App Store of Google Play Store.

 

MindFi: Be Mindful Anytime
MindFi: Be Mindful Anytime
BESCHRIJVING

De MindFi app werkt anders dan andere meditatie en mindfulness apps, omdat je hier met je ogen open mediteert. Uiterst geschikt voor mensen met een drukke agenda wiens dagschema het niet toelaat om elke dag nog eens 20 minuten of meer vrij te maken om op een meditatiekussen te zitten of een stoel om te mediteren. Deze app leert je mindful aanwezig te zijn doorheen de ganse dag, terwijl je bezig bent met je activiteiten! Dus je hoeft geen extra tijd vrij te maken! Blijf gewoon je tanden poetsen bv. en de app begeleid jou in het aandachtig doen van je bezigheid. Deze niet formele oefeningen zullen een welkome aanvulling zijn voor mensen die op zoek zijn doorheen de dag naar mindfulle momenten. Probeer de mindfulness-sessies van 3 minuten (SHORTS) en meditatiesessies van 10 minuten (LONGS) die speciaal voor jou zijn samengesteld. Ervaar mindfulness in verschillende omgevingen. Mix en match ze om bij jouw levensstijl te passen, ondersteund door muziek en rustgevende beelden.

MindFi zal er voor zorgen dat je meerdere keren per dag een aantal minuten gaat mediteren, waardoor je stress verminderd en je tot rust komt, en je dag een stuk productiever wordt. Wanneer je de app opstart fluiten de vogeltjes je tegemoet en om het beste effect te hebben van de geluiden raden de makers aan om een koptelefoon te gebruiken. Je ziet een tijdlijn van een hele week met daarop jouw dagelijkse routines, zoals eten, pauze nemen, wandelen,... Je geeft aan welk rust en stop moment je wilt nemen en klikt dan op de afspeelknop. Alle sessies worden begeleid door een rustgevende stem, van een voormalige monnik.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Mediteren met je ogen open. Luister naar korte sessies tijdens uw maaltijden, pendelen of pauzes. Maak optimaal gebruik van deze 'down-time' om jezelf te ontstressen en te verjongen.

 • Alle sessies staan op een tijdlijn

 • Sessies duren 3 tot 5 minuten

 • Mediteren in verschillende omgevingen en met gebruik van dagelijkse voorwerpen, zoals je laptop, stoel, zelfs sociale media!

 • Leun achterover en ontspan met achtergrondgeluiden, zelfs als u niet mediteert.

 • Train je vermogen om je te concentreren op je werk of studie en beheer afleiding van de telefoon met de focustimer. Blijf op het goede spoor met afleidingswaarschuwingen. Sluit je Deep Work af met een mindfulness-sessie om te ontspannen en op te laden.

 • Steunt op de Pomodorotechniek: een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. Bij deze techniek ga je steeds 25 minuten geconcentreerd werken aan een taaken daarna drie minuten pauze nemen. Daarna is er weer een periode van 25 minuten die dan gevolgd wordt door een nieuwe pauze. Na een vierde keer mag er een langere pauze genomen worden.

Download de Stop, Breathe & Think app gratis via de App Store of Google Play Store.

 

Smiling Mind
Smiling Mind
BESCHRIJVING

Smiling Mind is een unieke web en app-based programma, ontwikkeld door psychologen en opvoeders om mensen te helpen balans te brengen in het leven. Net zoals we goed en gezond eten om ons lichaam gezond te houden, is mindfulness meditatie er om de geestelijke gezondheid te verzorgen. Smiling Mind is een 100% not-for-profit organisatie die werkt aan de mindfulness meditatie om het voor iedereen toegankelijk te maken en zorgen dat mindfulness onderdeel is van alle Australische studieprogramma’s. Er zijn verschillende programma's: voor het gezin, de klas, kinderen en jongeren, volwassenen, voor op de werkplaats en onderzoeksprojecten. Kies je een van deze programma's bijvoorbeeld kinderen, dan krijg je categorieën zoals slapen voor kinderen, van 3-6 jaar, voor 7-9 jaar, 10-12 jaar, 13-15 jaar, 16-18 jaar, "bite size", volwassenen, sport, slapen, studeren, mindfulness in de Klas en mindfulness op de werkvloer. Al deze categorieën hebben verschillende modules die elks bestaan uit 1 tot 70 of meer sessies. Heel veel mogelijkheden dus, met focus op het ondersteunen van kinderen en jongeren naar een mindfull leven. Smiling Mind richt zich voor een groot gedeelte op scholen en heeft speciale programma’s voor in het klaslokaal. Aan te bevelen voor begeleiders van kinderen, leerkrachten, therapeuten,...

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Biedt grote variatie aan programma’s met vele tientallen sessies.
 • Geschikt voor alle leeftijden, uitstekend voor kinderen en jongeren die willen leren mediteren.
 • Sessies voor beginners en mensen met meer ervaring, met een lengte 3-40 minuten.
 • Vooruitgang wordt bijgehouden.
 • Bij de start van iedere meditatie kun je aangeven hoe je je voelt. Handig om zo bij te houden of mediteren effect heeft op je gemoedstoestand.
 • Leuk voordeel: alles is gratis. Dat kan je van weinig apps zeggen
 • Je kan deze app ook gebruiken online in je browser.

MindBell
MindBell (Mindfulness Bell & Meditation Timer)
BESCHRIJVING

MindBell is een uitstekende hulpmiddel om aan de hand van je smartphone de automatische piloot even stop te zetten en terug in het nu-moment te verwijlen. Op een door jou ingestelde tijd gaat er een bel of klankschaal die je oproept even halt te houden en weer contact maakt met de handeling waarmee je bezig bent, je lichaam te voelen of je ademhaling te volgen. Je kan de app precies instellen zoals jij wilt; om de zoveel minuten een reminder en op de door jou gezette tijden klinkt dan de bel of klankschaal. Deze techniek is gelijkaardig met wat ik in sessie 4 van een mindfulness training geef aan de deelnemers: ieder krijgt elk een viertal gekleurde klevers of stickers die ze dan thuis of op het werk op een voorwerp of plaats dienen te kleven. Telkens als ze er langs passeren, het voorwerp gebruiken of tegenkomen werkt dit als een reminder, een uitnodiging om even te stoppen en terug te keren naar de lichaamssensaties en/of de handeling te vertragen en met aandacht uit te voeren.

Volgens de Zen boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh, is dit een effectief manier om mindfulness te ontwikkelen. Daarnaast kan MindBell gebruikt worden als een meditatie timer. Een heel geschikte app voor mensen die weinig tijd hebben om vele minuten zitmeditaties of bodyscan of yoga te doen maar toch doorheen de dag informele, mindfulness momenten willen inlassen.

KENMERKEN VAN DEZE APP:
 • Gratis te installeren en eenvoudig in gebruik.
 • Er is ook een browser versie voor Windows, Mac en Linuc besturingssystemen: Bell of Mindfulness
Gepost door Dirk Vieren
Dirk Vieren

Ik ben psychotherapeut, mindfulness trainer, massagetherapeut, centering practitioner, schrijver en ontwikkelaar van deze website en eveneens zaakvoerder van dit centrum. Mijn hoogste doel is rusten in mijn ware aard die inherent is in elke mens. En als meditator hou ik er van om mijn levenswerk te delen met allen die mijn pad kruisen. Deze website wil een poging zijn om jouw te ondersteunen in jouw zoektocht in het leven. Hopelijk vind je hier ietw waarmee ik jouw groei een stapje verder kan zetten

En als je mij tegenkomt heb je kans in de vriendelijke schattige ogen te kijken van mijn zwarte kat die overal wel ergens in mijn huis rond loopt. Ze luistert naar de naam "Vlokje" en nee ze is niet sneeuwwit maar pikzwart. Maar ik heb haar wel gevonden in de sneeuw...

Gerelateerde post

Heartfulness
Wat is Heartfulness?

Wat is Heartfulness? Een opvolging van mindfulness? De focus ligt alvast op de hart-energie en hart-meditaties. Mildheid vanuit het open hart - jegens jezelf en diegene waarmee je in relatie bent - staat centraal. Het hart wordt in al zijn dimensies bekeken en we maken het open met allerlei meditatieve werkvormen uit verschillende tradities en psychotherapeutische richtingen. lees meer

2 comments

You're right, it keeps you fit, calm and healthy at the same time. Thanks for sharing. Will definitely tell my sister about it.

It's great to practise yoga during all the pregnancy period.

Laat een commentaar achter

Diensten

Levensstroom is waar je balans, harmonie en vernieuwde energie kan vinden temidden van de dagelijkse drukte en de hectiek van het werk. Ontspannen en genieten van een massage of je openen in een gesprek onder gepersonaliseerde begeleiding.