Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

vipassana meditatie

Wat is vipassana meditatie?

Ontstaan en betekenis

Boeddha kreeg de volgende vraag voorgelegd:
"Welke meditatie beoefenen u en uw leerlingen?
Hij antwoordde: "we zitten, we lopen en we eten."
De vraagsteller merkte op:
"Maar mijnheer, iedereen zit, loopt en eet."
Boeddha vertelde hem:
"Als we zitten, wéten we dat we zitten.
Als we lopen, weten we dat we lopen.
Als we eten, weten we dat we eten."

Boeddha

Vipassana meditatie

Het is een meditatietechniek die zowat 2500 jaar geleden werd onderwezen door Gautama de Boeddha. Het woord ‘vipassana’ bestaat uit twee samengevoegde begrippen. Vi en passana.
‘Passana’ betekent ‘zien’ en verwijst naar een intuïtief begrijpen van de werkelijkheid; Vi-passana is een speciale vorm van zien: het observeren van de werkelijkheid binnen in onszelf.

De meest gangbare Nederlandse vertaling voor vipassana meditatie is ‘inzichtmeditatie’. Het is een eenvoudige, praktische techniek die een universele remedie voor universele problemen biedt. De techniek wordt vooral in de zuidelijke landen van Azië beoefend en is vooral in Myanmar (vroegere Birma) in zijn oorspronkelijke en pure vorm bewaard gebleven. Het is gebaseerd op de geschriften van het Pali Canon van het Theravada boeddhisme.

Doel

Vipassana is een proces van zelfobservatie en onderscheidt zich van concentratiemeditatie. Doel is om op een aangepaste manier te leren omgaan met gevoelens als woede, haat, hebzucht en angst, gehechtheid, verlangen,... Door training komen positieve eigenschappen zoals liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid tot ontwikkeling. Her en der worden trainingen aangeleerd in een 10 daagse of 5 daagse cursus. Het vraagt wat tijd en oefening om de techniek volledig onder de knie te krijgen.

kaarsen rond Boeddha beeld

Goenka

 

S. N. Goenka

Tegenwoordig wordt Vipassana meditatie over de gehele wereld aangeleerd. Vooral de meditatie-technieken van S. N. Goenka en Mahasi Sayadaw zijn wijd verspreid. Er bestaan hiernaast echter ook verschillende andere meditatie-technieken of methodes, die soms niet bekend zijn in het westen. In België worden cursussen georganiseerd in het Vipassana centrum Dhamma Pajjota in Dilsen

Over het algemeen noemen alle leraren in Myanmar hun meditatie-techniek 'vipassana meditatie'. Een uitzondering hierop vormt Pa-Auk Sayadaw, die jhana-meditatie benadrukt, gebruik makend van de 40 traditionele meditatie-technieken uit het Visuddhimagga.

Een bekende aanhanger van deze vorm van bewustzijnsverruiming is Satya Narayan Goenka. De voormalige zakenman uit Myanmar merkte dat materiële voorspoed hem slechts migraine bezorgde en leerde ‘de dingen zien zoals zij werkelijk zijn’.
Deze eeuwenoude meditatietechniek verspreidt hij nu wereldwijd. S. N. Goenka is leraar Vipassana meditatie in de traditie van Sayagyi U Ba Khin. Na 14 jaar studie bij zijn leraar Sayagyi U Ba Khin, vestigde hij zich in India en begon hij met het geven van cursussen. De cursussen bleken een grote aantrekkingskracht te hebben op zowel mensen uit India als uit andere landen. Inzichtmeditatie heeft zich in India en daar buiten snel verspreid. Het wordt nu, onder leiding van door S. N. Goenka benoemde assistenten, in een groot aantal landen onderwezen.

Lees verder hoe vipassana zich naar het Westen heeft verspreid.

Voorpagina | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2022 Levensstroom | Routebeschrijving |

Overheulestraat 237, 8560 Moorsele | 056 444796