Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

Wat is gezonde voeding?

Wat is gezonde voeding?

Of hoe komt het dat we ziek worden?

'De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.'

Thomas Edison


Gezondheid in onze Westerse maatschappij

Je zou er van uit kunnen gaan dat we in de huidige Westerse samenleving, met de ontwikkeling van de geneeskunde, de ultra moderne medische apparatuur, wetenschappelijke kennis van het menselijk lichaam,... wat gezondheid betreft, er beter op zouden moeten vooruitgaan dan vroeger. En ook al worden we misschien wel enkele jaren ouder dan onze grootouders, we kunnen er niet om heen dat er veel "welvaarts"ziekten en aandoeningen ontstaan waar vroeger weinig of geen sprake van was. We leven blijkbaar niet in zo'n gezonde wereld als we graag verhoopten. Cijfers bevestigen dit overduidelijk:

  • Op basis van gegevens uit de ziekteverzekering (geneesmiddelenverbruik) en de Belgische Gezondheidsenquête kan er duidelijk worden besloten dat het aantal mensen met diabetes in de afgelopen decennia meer dan verdubbeld is. Het gaat vooral om een stijging in het aantal mensen met type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm (meer dan 9 op 10) van diabetes. Oorzaken zijn te zoeken in de vergrijzing van de bevolking en onze ongezonde leefstijl. Type 2 diabetes komt frequenter voor in bepaalde bevolkingsgroepen: men ziet een 2- tot 6-voudige stijging bij personen van Turkse en Marokkaanse origine (bron: diabetes Liga: https://www.diabetes.be/diabetes-cijfers).
  • Volgens de gegevens van Stichting tegen kanker (http://www.kanker.be/alles-over-kanker/kanker-cijfers) heeft in 2011 1 man op de 3 en 1 vrouw op de 4 kanker voor zijn/haar 75e verjaardag. De meest frequente kankers in België zijn:
    • voor de mannen: prostaatkanker, gevolgd door longkanker en dikke darmkanker
    • voor de vrouwen: borstkanker (meer dan een derde van alle kankers bij vrouwen), gevolgd door dikke darmkanker en longkanker.
    Dit zijn cijfers die niet alleen voor België gelden maar voor het hele Westen. Kanker, een van de grootste doodsoorzaken in het Westen, komt veel minder voor in bepaalde delen van Azië. Vijf tot tien maal minder! Dit zijn medisch gezien enorme verschillen. In Japan waar nog een ander voedingspatroon bestaat dan in het Westen, komt prostaatkanker 10 maal minder voor dan in het Westen. Dit enorme verschil ligt niet aan genetische verschillen want Japanners die naar de VS emigreren en daar een Westerse voedingspatroon op na houden, hebben evenveel kans op prostaatkanker als de gemiddelde Amerikaan. Blijkbaar zit het ergens in de voeding... Tot deze conclusie komt toch de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) in een rapport dat de inzichten samen bundelde van duizenden gepubliceerde onderzoeken. Het rapport bevat aanbevelingen van 10 wereld experts in samenwerking met 234 oncologen en wetenschappers. Als je niet rookt, zo constateert men, dan bepalen onze voedingsgewoonten voor 50% het risico op kanker. De overige 50% van risico factoren voor kanker omvat tal van andere en diverse oorzaken, zoals genetische aanleg, blootstelling aan de zon, vervuiling, beroep,... Er bestaat geen enkel geneesmiddel die prostaatkanker kan verminderen. Gezonde voeding echter wel.
  • Ernstige aandoeningen zoals overgewicht, een verstoort cholesterolgehalte, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en kanker zijn één voor één het gevolg van onze slechte eet- en leefgewoonten. Als onderzoeken aantonen dat stoffen in voedsel als broccoli en kruiden over sterke kankerwerende eigenschappen beschikken dan weten we dat de beste dokter is een gezonde levensstijl.
  • Het aantal nieuwe gevallen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in de westerse wereld, ziektes die pas vorige eeuw aan het licht kwamen, is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw sterk gestegen, waarna een plateaufase werd bereikt van ongeveer 7 respectievelijk 12 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners per jaar (Bron). Beide chronische inflammatoire darmziekten openbaren zich met name op jonge leeftijd, tussen de 15 en 30 jaar. Na reumatoïde artritis is inflammatoire darmziekten (IBD) momenteel de meest voorkomende chronische ontstekingsziekte in de westerse wereld. De wetenschap tast in het duister rond de juiste oorzaak.
  • Het is opmerkelijk dat in bepaalde delen van de wereld (de 5 Blauwe Zones), vijf plaatsen op de wereld o.a. Okinawa in Japan, de bevolking gemiddeld 95-100 jaar oud worden. Deze veelal eilandengroepen hebben procentueel gezien ook de meest 110 jarigen en oudere bewoners. Uit onderzoek blijkt dat hun leefgewoontes en voedingsstijl hierin cruciaal zijn... De voedingsgewoonten van deze gebieden steken ver af van onze Westerse geraffineerde voeding en verklaart waarom er in deze gebieden veel minder kankers en welvaartsziektes zijn, ouderdomsklachten enz.
    In het verre Oosten zien we bv. op televisie hoe de mensen jong, vitaal en gezond blijven op oudere chronologische leeftijd. Oude mannen van negentig jaar maken nog lange bergwandelingen in het hooggebergte. In India zien je nog honderdjarigen die hun beide benen nog in de nek kunnen leggen, een beeld dat volledig tegenovergesteld is als het beeld hier in het Westen waar mensen aftakelen naarmate de chronologische leeftijd vordert. Is dit het doel van het leven: langzame aftakeling? Terwijl het duidelijk anders kan...

Wat is gezondheid nu?

Bovenstaande licht enkele tipjes van een grote sluier op, een sluier die al te lang een zeer belangrijk inzicht aan het oog onttrekt, namelijk dat de juiste voeding tal van chronische ziekten uitstelt of voorkomt. Ziekten die de moderne geneeskunde maar met moeite kan behandelen wanneer we er door getroffen worden en wanneer het in feite al te laat is. We zouden dus ons geld minder moeten uitgeven aan de geneeskunde en meer investeren in gezonde levensstijl...

Velen associëren gezondheid met “gezond eten”. Hoewel “gezond leven” van veel meer factoren afhangt. Gezonde lucht, gezond water, gezonde energie rondom ons, sport en beweging, geestelijke gezondheid, meditatie en relaxatie,... allemaal elementen die naast gezonde voeding een grote invloed hebben op onze gezondheid. Niet alleen wat we eten, maar ook hoe, wanneer, waarom,…

En wat is gezonde voeding?

Vraag stelt zich nu: wat is gezonde voeding? Het is lastig om uit een veelheid van gezondheidsadviezen via populaire magazines, tv documentaires, internet, kranten en bladen, gezondheids- en diëetboeken, pseudowetenschappelijke artikelen, het bos door de bomen te zien. Heel wat wetenschappelijk onderzoek wordt niet correct uitgevoerd, foutief geïnterpreteerd of worden opgesteld vanuit commerciële eigenbelang. Belangrijk is te kijken naar grote, degelijk uitgevoerde studies die verschijnen in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften. En door beroep te doen op degelijke kennis van de biochemie en de werking van het menselijk lichaam.
Op mijn website ga ik mij laten leiden door het uitstekend voorbereid werk van Kris Verburgh en zijn boek: "De voedselzandloper", ondertussen door velen reeds gekend, gelezen en toegepast.

Het is veel om op te noemen en niet zomaar in één, twee, drie hier neer te schrijven. Daarom zijn er af en toe infoavonden rond gezonde voeding bij Levensstroom. Thema's als gezondheid en gezonde voeding, combinatie dieet, vetzuren, koolhydraten, brood, melk, en zo veel meer zijn onderwerpen die aan bod zullen komen. Je vind daarom regelmatig nieuwe data wanneer er lezingen doorgaan. Kijk in de agenda voor een overzicht van lezingen en workshops. Al deze lezingen gaan door bij Levensstroom.
Inkom: 12 €.
Wens je er graag bij te zijn of heb je interesse, laat dit dan weten via e-mail.

Hoe is het met jouw gezondheid?

Hoe is het met jouw gezondheid? Wil je zien hoe het met jouw gezondheid is gesteld dan kan je de Klant Nutritionele Evaluatie Vragenlijst (KNEV) invullen. Dit is een online vragenlijst bestaande uit iets meer dan 200 vragen die een beeld geven van enerzijds de belangrijkste symptomen en anderzijds de onderliggende oorzaken. Eenvoudige vragen die gaan rond je gezondheid, eetgewoontes, klachten, pijnen,... Verschillende parameters zullen berekeningen maken en een beeld geven over de gesteldheid van al jouw organen, het immuunsysteem, de nood die jouw lichaam heeft aan vitaminen, mineralen en je krijgt een beeld over wat nu eerst de aandacht moet krijgen om je gezondheid te verbeteren en tips hoe je dit kunt aanpakken. Geïnteresseerd? Lees dan volgende praktische informatie:

Praktisch

  • Stuur mij een e-mail met je naam en adres gegevens:
  • Ik stuur jou een mail vanuit het GPS-systeem waarmee je een link krijgt. Klik op de link om je e-mail te verifiëren. Daarna krijg je een mail met de uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Vul alle vragen in. Anders werkt het niet!
  • Van zodra je de lijst volledig hebt ingevuld en doorgestuurd, krijg ik een bevestiging.
  • Indien je wenst maak ik dan een afspraak met jou en overloop ik de resultaten en kijken we samen hoe we uw gezondheidsproblemen kunnen verbeteren. Prijs per sessie is 40 € per uur. Meer info over de prijzen en algemene voorwaarden vind je bij therapiegesprekken.

 

Voorpagina | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2022 Levensstroom | Routebeschrijving |

Overheulestraat 237, 8560 Moorsele | 056 444796