Wat is cognitieve psychotherapie?
Dit is een vorm van psychotherapie die ontwikkeld is door de Amerikaanse psychiater Aaron T. Beck in de jaren 1960. Het gaat er van uit dat psychische klachten of problemen voortkomen uit de wijze waarop we met gedachten omgaan en verwerken. Het zijn niet de gebeurtenissen zelf die ons negatieve gevoelens bezorgen en waardoor we ons gedragen, maar de gekleurde bril waardoor we de dingen zien. Door deze 'disfunctionele' gedachten om te veranderen en gebeurtenissen anders te leren interpreteren, ontstaat er een objectievere kijk op de eigen gevoelens en waarnemingen, en kunnen negatieve gevoelens verdwijnen waardoor ook het gedrag verandert. Beck heeft een hele lijst van denkfouten samengesteld, die een depressie zouden kunnen veroorzaken en in stand houden.
Gedachten leiden tot gevoelens. Dat is de kern van de cognitieve therapie. Veel van de emoties die je ervaart, worden voorafgegaan en veroorzaakt door een gedachte, hoe klein, vluchtig of onopgemerkt deze ook moge zijn.
M.a.w., gebeurtenissen hebben op zichzelf geen emotionele lading. Het is jouw interpretatie ervan die een emotie doet ontstaan. Dat wordt voorgesteld als het ABC-systeem van emoties:
A gebeurtenis --> B gedachte --> gevoel