Zweedse massage

Zweedse massages

Zweedse massage

Geschiedenis

De Zweedse massage is de meest bekende massagevorm in onze westerse wereld. Deze vorm van massage met de welgekende technieken wordt Zweeds genoemd omdat het verwant is met wat de Zweedse gymnastiekleraar Peter Henrik Ling had uitgevonden: de Swedish Movement System of Zweeds Bewegingen Systeem. Het is echter de Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) die de Franse termen heeft gebruikt om deze massagevorm te beschrijven. Zweedse massage is in het westen de bekendste vorm van massage. Deze massagevorm is gebaseerd op de studie van gymnastiek en fysiologie en op technieken ontleend aan China, Egypte, Griekenland en Rome. Het was een standaardmethode voor verpleegsters en fysiotherapeuten; de technieken werden tevens bij medische behandelingen toegepast.Deze Westerse massagevorm is duidelijk anders dan de eeuwenoude Oosterse massagetechnieken...

De Oosterse massagetechniek steunt op het meridianenstelsel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er wordt gewerkt op energiebanen –of meridianen. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan. Heb je bijvoorbeeld last van je lever, dan zal men werken op de levermeridiaan, en dit voornamelijk door gebruik te maken van drukpunten. Met vingers en handpalmen wordt er druk uitgeoefend op bepaalde plekken op het lichaam. Dit heet acupressuur.
Bij een Thaïse massage staat stretching weer centraal en zal meer met yogatechnieken werken.

Gebruikte technieken

Er wordt een heel arsenaal van massagetechnieken gebruikt: van langzaam, glijdende bewegingen, huiddrukkingen, knedingen en wrijvingen tot vibreren en tapoteren. De vijf gekende handgrepen bij een zweedse massage zijn: effleureren, petrisseren, frictioneren, vibreren en tapoteren. Meer informatie vind je bij massagetechnieken.

  • Effleurage: daarmee begint de masseur/masseuse, met strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, met behulp van een massageolie. Hierbij worden er korte en langere strijkingen gemaakt, gevolgd door een lichte retourstreek. De (steviger) opstreek gaat in de richting van het hart, met de bloedstroom mee. Deze heen-en-weer strijkingen worden gewoonlijk enkele keren herhaald om het lichaamsdeel op te warmen, de huid in te oliën en om de klant al te helpen ontspannen.
  • Petrissage: Dit is het kneden van spieren, beetje zoals het kneden van brooddeeg. Bedoeling is de spieren soepeler te maken, en verklevingen van de huid met de spieren los te maken. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen.
  • Fricties: dit zijn cirkelvormige, druk- of wrijfbewegingen. Hierdoor beweegt de huid ten opzichte van de spierlaag eronder waardoor dieptewerking tot in het onderliggende weefsel mogelijk is. Fricties worden met de volle hand gedaan ofwel met één of beide duimtoppen. Soms ook met de knokkels om nog meer druk te kunnen geven.
  • Tapotage: dit zijn snelle – ritmische slagen met de muis dan wel met de pinkzijde of rug van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten en die afwisselend met beide handen worden toegepast. Het stimuleert het behandelde gebied zoals dijbeen of kuit, rug of billen, het activeert de huid en verbetert de bloedsomloop.
  • Vibratie: snelle bewegingen of trillingen met de vlakke hand of de vingertoppen van de weefsels. Deze beweging kan ofwel plaatselijk worden toegediend ofwel aan een compleet lichaamsdeel door bijvoorbeeld een voet vast te pakken en te schudden waardoor het hele been mee vibreert, tot en met de heup.

Effecten

  • Een verbetering van de bloeddoorstroming door de stimulering van de bloedvaten.
  • De afvalstoffen worden sneller verwijderd.
  • Door de mechanische technieken en aanrakingen van de huid en spieren krijg je een ontspanning van de spier, gecombineerd met het tot rust brengen van lichaam & geest.
  • Door het masseren van de gewrichten wordt de bloedsomloop gestimuleerd, ontstaat er ontspanning en de bewegingsvrijheid wordt vergroot.
  • Verbetering van het emotioneel welzijn doordat er vermindering van spanning en stress optreedt.
  • Masseren helpt de dode cellen op de huid te evacueren, stimuleert de zweetklieren,... Daarbij wordt door het gebruik van aangepaste etherische oliën de huid gevoed en de elasticiteit verhoogd.

(Zweedse) massage verlaagt stresshormoon cortisol

Volgens een weliswaar kleinschalig onderzoek zou de Zweedse massage het niveau van het stresshormoon cortisol in het lichaam verlagen. Dat staat te lezen in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Drieënvijftig volwassenen tussen 18 jaar en 45 jaar namen deel aan het onderzoek. 29 onder hen kregen een Zweedse massage van drie kwartier. De 24 anderen kregen een zachte (Californische) massage in de plaats. Er werden telkens bloedstalen afgenomen voor en tot een uur na de massage.

Wat bleek?

Na bloedanalyse bleek dat wie genoot van de Zweedse massage significant minder het stresshormoon cortisol en vasopressine in het bloed had. Deze groep had ook een beetje meer witte bloedcellen, die het immuumsysteem versterken en ziektes afweren.

En wat met de groep die de zachte, lichte, Californische massage ontving?
Wie van de lichte (Californische) massage genoot, kreeg ook bepaalde voordelen: bij hen steeg het niveau oxytocine ('knuffelhormoon') in het bloed. Het niveau corticotropine daalde ook méér na een lichte massage dan na een Zweedse massage: dat is het hormoon dat de bijnieren stimuleert om cortisol vrij te laten komen.

Besluit:

Massage heeft duidelijk een ontspannende effect maar dat wisten jullie waarschijnlijk al...

boek nu