Hot Stone massage

Wat is Hot Stone massage?

hot stone massage

 

Definitie

Hot stone massage is een massagevorm, waarbij platte, gladde, afgeronde, warme stenen wordt gebruikt. Met de stenen wordt er gemasseerd welke helpend is om de spieren te ontspannen. De verwarmde stenen worden dan op bepaalde posities op het lichaam gelegd zodat de warmte dieper in de spieren of chakra punten kan inwerken.

 

Werkwijze

Hot stone massage of hete stenen massage kan onder vele vormen en mogelijkheden toegepast worden.
Hot stones zijn warme basalt stenen, opgewarmd tot ca. 52° à 54° C. Basalt is een hard, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. Dit maakt dat de stenen goed warmte kunnen vasthouden. Bij gebruik hebben de stenen nog een temperatuur van 45° C en nadat het lichaam eerst met de handen ingeoliëd wordt met een basisolie al of niet gemengd met etherische olie, vervolgt daarop een massage met de stenen. Tenslotte worden de warme stenen dan op specifieke plekken op het lichaam gelegd, zodat het zijn diepere inwerking kan doen en de spieren verder kan doen ontspannen.

 

Over het ontstaan en geschiedenis

Hot stone massage kent al een lange geschiedenis en is eigenlijk een eeuwenoud gebruik. De Grieken en Romeinen gebruikten in hun badhuizen al warme stenen om elkaar mee te masseren. En ook bij de indianen, medicijnmannen in Hawaï, Inca's, Maöries en vele andere culturen zijn warme stenen gekend. In de oosterse cultuur werden warme stenen gebruikt ter voorkoming en behandeling van ziekten en aandoeningen. Hier werden de stenen onder andere geplaatst op de acupunctuurpunten en gestreken over de meridianen.

India

Het vroegste gebruik van hete stenen om de gezondheid en ontspanning te verbeteren, vond plaats in India. De praktijk begon ongeveer 5000 jaar geleden onder de hindoes in India en heette Ayurveda. Dit omvatte het plaatsen van stenen op het lichaam om gespannen spieren te ontspannen en gerelateerde pijn te verlichten. De gladde stenen waren afkomstig uit de rivierbedding en werden opgewarmd of afgekoeld om ze te gebruiken in de genezingsrituelen en massages.

Azië

Ongeveer 3.000 jaar later gebruikten de Chinezen gevormde stenen genaamd Bian terwijl ze bijvoet verbrandden om ziekten te behandelen. Ze plaatsten ook stenen op de buik om de spijsvertering te verbeteren. De warme stenen zouden ook de energiestroom in het lichaam stimuleren. Zelfs in de anmo massages, de oudste vorm van massage in Azië dat aan de grondslag van de Traditionele Chinese Geneeskunde ligt, werden al warme stenen gebruikt.

Indianen

De indianen gebruikten al honderden jaren geleden warme stenen tijdens rituelen en in zweethutten (vergelijkbaar met moderne sauna's). Tijdens ceremonies werden hete stenen verwarmd met behulp van de vier elementen - water, vuur, lucht en aarde, en vervolgens rondgeleid om met kwalen tegen het lichaam te wrijven. De stenen werden ook op de onderbuik gebruikt om krampen te verlichten (Hahana Stone Massage). De stenen werden gebruikt voor massages om pijnlijke spieren te verlichten, de balans tussen lichaam en geest te herstellen en het lichaam te ontgiften.

Hawaïaanse en inheemse invloeden

Jarenlang hebben medicijnmannen in Hawaï, de zogenaamde Kahuna´s, verwarmde lavastenen ingepakt in bladeren om pijn te verlichten en het genezingsproces van lichaam, geest en spirit te bevorderen. Zo werden bij de traditionele lomi lomi massages warme lavastenen op het lichaam geplaatst om de bloedcirculatie te bevorderen. De lavastenen werden oorspronkelijk ook gebruikt om de huid schoon te scrubben en te peelen. Binnen de Zuid-Amerikaanse genezingstradities werden de warme stenen zowel bij genezingsrituelen als op de belangrijkste momenten van het leven gebruikt. Bijvoorbeeld na de bevalling werd een zachte massage gegeven, zowel moeder als baby als een rite om het leven te vieren.

 

Gebruik van koude stenen

Sommige therapeuten gebruiken ook koude stenen in plaats van hete stenen. Deze marmeren stenen zijn met de hand geslepen voor gebruik bij koudesteentherapie, wat vooral nuttig is bij verwondingen en ontstekingen. Door het gebruik van koude stenen wordt het lichaam versterkt en krijgt het lichaam een verkoelend effect op warme dagen of bij opvliegers.

Een andere steentherapie is om als alternatief warme en koude stenen te gebruiken, een techniek die contrasttherapie wordt genoemd en die profiteert van de voordelen van zowel warmte als kou. De contrasterende temperaturen zetten uit en vernauwen de bloedvaten, wat de doorbloeding en lymfedrainage stimuleert.

 

Voor wie is het geschikt?

Het is belangrijk dat voordat je gebruik maakt van hotstone-massage, ik volledig door je wordt geïnformeerd over al je medische aandoeningen en hoe je lichaam reageert op externe stimuli. Aandoeningen zoals zwangerschap, hypertensie, hartproblemen, diabetes of enige andere medische aandoening waarvoor je door een zorgverlener wordt verzorgd, moeten aan mij worden gemeld, zodat ik uw toestand kan beoordelen met betrekking tot de geschiktheid van hotstone-massage.

Sommige huidaandoeningen zoals eczeem, huiduitslag en psoriasis kunnen door hitte erger worden. Bovendien kunt u warmte het beste vermijden als u medicijnen gebruikt die overgevoeligheid van de huid veroorzaken, zoals antibiotica of Acutane voor acne. Er mag geen warmte worden aangebracht op spataderen, open wonden, geïnfecteerde huidaandoeningen of ontstekingen en u moet voorzichtig zijn met gevoelloze gebieden.

In het geval van massage met koude stenen, moet u dit vermijden als u lijdt aan hoge bloeddruk, hartaandoeningen, problemen met de bloedsomloop, verminderd gevoel of zenuwbeschadiging. Als u last heeft van buikpijn als gevolg van ongemak, pijn, opgeblazen gevoel, gas, krampen, obstipatie of diarree, moet u koude stenen vermijden. Deze symptomen kunnen echter worden verlicht door warme stenen met de klok mee te draaien.

NB. Bij een buitentemperatuur vanaf 25 graden Celsius wordt geen Hot-Stone massage gegeven omdat het lichaam de warmte van de stenen na afloop van de massage niet kwijt kan.

Voor wie is het dan wel geschikt?

  • mensen met spier- of zenuwpijn

  • spanning/stress

  • gewrichtsproblemen zoals artrose/reuma (mits niet ontstoken!)

  • rug/nekklachten

  • bij een slechte doorbloeding

  • en natuurlijk voor iedereen die eens lekker willen genieten van de weldaad van een Hot-Stone massage

Lees verder voor prijzen voor deze en alle andere technieken en behandelingen.

boek nu