Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem
effleureren

Zweedse massage

Wat, geschiedenis en effecten

Het lichaam is op zichzelf al georganiseerd om zich te herstellen,
dus als je helpt om de bloedsomloop te normaliseren
en als je je gevoeligheid herstelt door je huid te stimuleren,
dan zal het lichaam beginnen
om zich op zijn eigen wijze te herstellen.
De hersenen hebben stimulatie nodig van het lichaam.

Gerda Alexander

Keer terug

Geschiedenis

Over het algemeen wordt de Zweedse schermer en gymnastiekleraar Pehr Henrik Ling (1776-1839) gezien als grondlegger van de Zweedse massage. Recente onderzoek wijst er op dat dit waarschijnlijk onterecht is. Het systeem van Ling heette Swedish Movement System (Zweedse gymnastiek). De naam Swedish Movement System werd gedurende tweede helft van de 19e eeuw wel verbasterd tot Swedish Massage System (Zweedse massagesysteem). Mogelijk is hierdoor Ling zo lang geassocieerd met Zweedse massage.

Het is echter de Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) die de aan het Frans ontleende termen heeft ge�ntroduceerd om deze massagevorm te beschrijven.

Het is in het westen de bekendste vorm van massage. Deze massagevorm is gebaseerd op de studie van gymnastiek en fysiologie en op technieken ontleend aan China, Egypte, Griekenland en Rome. Dit was een standaardmethode voor verpleegsters en fysiotherapeuten; de technieken werden tevens bij medische behandelingen toegepast.

Gebruikte technieken

Er wordt een heel arsenaal van massagetechnieken gebruikt: van langzaam, glijdende bewegingen, huiddrukkingen, knedingen en wrijvingen tot vibreren en tapoteren.

Effecten

  • Door de stimulering van de bloedvaten kan de bloeddoorstroming met 10 tot 15% toenemen. Op deze manier worden ook de afvalstoffen verwijderd.
  • Door de mechanische prikkels krijg je een ontspanning van de spier, gecombineerd met het tot rust brengen van lichaam & geest.
  • Door het masseren van de gewrichten wordt de bloedsomloop gestimuleerd, ontstaat er ontspanning en de bewegingsvrijheid wordt vergroot.
  • Er treedt vermindering van spanning en stress op. Ideaal voor studenten in examenperiode, ambtenaren met stresserende job of ouders met kinderen.
  • Masseren beïnvloedt de huid en helpt de dode cellen te evacueren, de zweetklieren te stimuleren,... Door het gebruik van aangepaste oliën wordt de huid gevoed en kan ze haar elasticiteit verhogen.

zweedse massage

 

stresshormoon cortisol verminderd door je eens te laten verwennen

(Zweedse) massage verlaagt stresshormoon cortisol

Massages lijken niet alleen goed tegen stress, volgens een kleinschalig onderzoek zou de Zweedse variant ook echt het niveau van het stresshormoon cortisol in het lichaam verlagen. Dat meldde het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

53 Volwassenen tussen 18 en 45 jaar namen deel aan het onderzoek. 29 onder hen kregen een Zweedse massagebehandeling van 45 minuten. De 24 anderen kregen een zachte massage in de plaats. Bij de proefpersonen werden bloedstalen afgenomen voor en tot een uur na de massage.

Wat bleek?
Na bloedanalyse bleek dat wie de Zweedse massage kreeg significant minder stresshormoon cortisol en vasopressine in het bloed had.

Deze groep had ook een beetje meer witte bloedcellen, die het immuumsysteem versterken en ziektes afweren.

Voordelen van de lichte massage
Wie de lichte (Californische) massage kreeg, had ook bepaalde voordelen: bij hen steeg het niveau oxytocine ('knuffelhormoon') in het bloed. Het niveau corticotropine daalde ook meer na een lichte massage dan na een Zweedse massage: dat hormoon stimuleert de bijnieren om cortisol vrij te laten.

Kortom: het ontspannende effect van een massage is allesinds duidelijk.

Klik hier om terug te keren. Of ga verder naar Californische massages