Chakra massageMet etherische oliën

Wat is chakra therapie of chakramassage?

Chakra massage

Chakra's

Wat zijn chakra's?

Wanneer we reageren door emoties, gedragingen, gebeurtenissen,... dan zullen bepaalde delen van het menselijk lichaam meer energie mobiliseren dan andere lichaamsdelen. Als iemand bv. reageert vanuit angst dan voelt hij dat het meest in de onderste regionen van zijn lichaam ('hij doet het in zijn broek' en 'de grond onder je voeten voelen wegschuiven').

  • Bij boosheid gaat vooral de maagstreek het sterkst gemobiliseerd worden en gaat het lichaam spierspanning hier concentreren. Men reageert dan vanuit kracht en macht.
  • De laag van het hart is de kern, de aanwezigheid, de plaats van het maken van contact, zowel met jezelf als met anderen. Iedereen voelt deze plaats aan als de plaats van liefde gevene en ontvangen.
  • Wanneer iemand met een analytisch vraagstuk bezig is, dan functioneert hij voornamelijk vanuit zijn denkvermogen.

Zo merken we, puur vanuit fysische ervaring, dat ons lichaam bepaalde centrale plaatsen heeft waarbij bepaalde gedragingen en emoties behoren. Deze centra's zijn al langer gekend in andere filosofische stelsels zoals uit India en ze worden Chakra's genoemd. Het woord chakra komt uit het klassieke taal van India "Sanskriet" en het betekent rad, schijf of wiel. Chakra's zijn geen stoffelijke entiteiten. Net zoals gedachten en gevoelens kan je ze niet vasthouden. Maar net zoals emoties onze ademhaling doen veranderen, onze hartslag en stofwisseling door emoties worden beïnvloed, zo beïnvloeden de energieën in de chakra's onze gezondheid, fysiek en emotioneel, onze gedachten, gedragingen,... Door nu yoga-, ademhalings-, lichaams- en energetische oefeningen te doen, meditatie en visualisatie kunnen we de chakra's, en bijgevolg ons leven en onze gezondheid beïnvloeden.

Deze technieken hebben echter geen zin als ze niet geïntegreerd worden in het geheel van een therapeutische context waarbij men werkt aan bewustwording en zelfverwerkelijking. Inzicht in de karakterstructuren kan bv. daarbij helpen. Als holistische massagetherapeut zal ik altijd het geheel van je probleem bekijken. Wat is een holistische massagetherapeut? Een holistische massagetherapeut ziet het lichaam, emoties, gedachten en gedrag als één samenhangend geheel. Eke energie beïnvloed elkaar. Wanneer dus iemand bij mij komt met klachten zoals buikpijn zal ik je klachten en symptomen gebruiken als ingangspoort voor de therapie. Het kan zijn dat ik je help met gewone therapie en met jou een aantal gesprekken en/of oefeningen doe om het onderliggend emotioneel probleem van je buikpijn te onderzoeken. Of ik geef je een gewone klassieke massage om je lichaam te helpen ontspannen en je darmen stimuleren om los te laten. Maar ik zou ook kunnen naar aanleiding van je klachten en symptomen voor een andere vorm van massage kiezen, bijvoorbeeld voetreflexmassage of chakra massage.

Chakra's bestaan uit een vrouwelijk en een mannelijk deel. De chakra's aan de voorkant zijn vrouwelijk. Deze aan de achterkant zijn mannelijk. Ze zijn de energiepunten in ons fysieke lichaam die verbonden zijn met de wervelkolom. En elk staan ze in contact met diverse lichaamsfuncties, zij corresponderen met zenuwpunten, organen, spieren, endocriene klieren... En elke chakra maakt ook een verbinding met een emotioneel en een mentaal aspect

Geschiedenis

Het chakrasysteem ontstond meer dan vierduizend jaar geleden in India. In de oude Veda's werd er al over geschreven. Maar het meest gedetailleerd beschreven vinden we terug toen in de 16e eeuw een Indiase Yogi zijn Sat-Chakra-Nirupana schreef, een gedetailleerde verhandeling van de chakra kennis die toen bekend was. In de jaren twintig bracht Arthur Avalon de chakra leer over naar het westen door zijn boek The secret power.  Nu wordt de leer zeer veel geïntegreerd bij Yoga, meditatie, Reiki, acupunctuur en acupressuur, stoelmassage, Tai Chi, enz.

Bespreking van de verschillende chakra's

Op volgende pagina's beschrijven we één voor één de verschillende chakra's. Voor een beter begrip van de chakra's en hun invloed op lichaam en psyche is het van belang eerst kennis te maken met de karakterstructuren. De 7 chakra's zijn:

wortelchakra Het eerste chakra is ons Wortel chakra of Perineum. Dit chakra is verbonden met de onderkant van de ruggegraat en wijst tussen de benen omlaag naar de grond. Het vormt een verbinding tussen het fijnstoffelijke energiesysteem en de aarde. De energie heeft betrekking op de behoeften aan eten en onderdak, fundamentele levensbehoeften.
Chakra 1.
seksuele chakra Het tweede chakra is ons Sacraal chakra of seksueel chakra. Deze heeft verbinding met de onderbuik, genita-liën, onderrug en heupen.  De energie is op voortplanting, seksualiteit, emotionele identiteit, lichamelijk genot en aantrekkingskracht bij relaties gericht.
Chakra 2.
zonnevlechtchakra Het derde chakra is onze zonnevlecht of Plexus Solaris. Het zit tussen de onderribben en de navel, of wat we de zonnevlecht noemen. Hiermee wordt energie in het lichaam gebracht en uitgestraald die nodig is voor zelfexpressie. Omdat de wil zich door middel van dit centrum uit, wordt het ook wel het machtscentrum genoemd. Dit is de plek van het zelfvertrouwen en doelgericht, maar ook voor angst en woede. 
Chakra 3.
hartchakra Het vierde chakra is ons Hart chakra. Vanzelfsprekend bevindt het zich rond het hart en is verbonden met sociale identiteit. Het staat in verbinding met alle aspecten van de liefde en heeft ook te maken met vreugde, achting en overgave, mededogen, je hart laten spreken. 
Chakra 4.
keelchakra Het vijfde chakra is de Keel chakra. Het zit bij de keel en is verbonden met zelfexpressie en creativiteit door middel van spraak en schrift. Je uiten, communicatie, mening laten horen zijn de trefwoorden.
Chakra 5.
voorhoofdchakra Het zesde chakra is onze derde oog. Het zit tussen beide wenkbrauwen (iets hoger). Het heeft met zelfbewustzijn, wijsheid, hoger bewustzijn, helderziendheid, inzicht, visualisatie en praktisch denken te maken.
Chakra 6.
kruinchakra Het zevende chakra is onze kruin chakra. Deze chakra zit enkele centimeters boven onze kruin en is verbonden met onze universele identiteit. Wijsheid, kennis en spiritualiteit zijn de trefwoorden.
Chakra 7.

Chakramassage

De chakra massage is een fysieke massage. Dit wil dus zeggen dat er op het lichaam gewerkt wordt met behulp van etherische oliën. Je komt tot innerlijke rust zowel in jouw energetisch systeem als op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. 
Doel van chakramassage is de 7 hoofdcentra van het lichaam te stimuleren, vrij te maken, energie te geven. Hun energie wordt gestimuleerd via intentie en lichaamsmassage. We verbinden de chakra’s met elkaar. Zo brengen we het lichaam op subtiele wijze in harmonie.
Tijdens de reis doorheen de 7 chakra’s worden verschillende zintuigen aangesproken door gebruik te maken van geur, klanken en olie. De geuren van de oliën zijn zo gekozen dat ze voor elke chakra zijn eigen werking heeft. Op de achtergrond hoort je de tonen van de behandelde levenswielen.

Werkwijze:

Je kan kiezen om ofwel alleen de voorzijde of ook de achterzijde van het lichaam te behandelen. Elke chakra wordt op zachte manier gemasseerd door cirkelende bewegingen.

Bij het behandelen van beide zijden starten we met de eerste chakra op de rugzijde. Als plaats wordt hier onderaan de rug, op de stuit gekozen. Aan de massageolie wordt een etherische olie toegevoegd bv. een aardende geur zoals ceder, kaneel, basilicum,... De klanken die je hoort op de achtergrond begeleiden je bij elke chakra, terwijl de geur inwerkt op jouw systeem. De stuit wordt zo gedurende een vijftal minuten gemasseerd.

De muziek op de achtergrond verandert van toon en de reis wordt verder gezet met de tweede chakra. Deze bevindt zich op het heiligbeen en aan de voorzijde op de onderbuik. Wederom wordt er gebruik gemaakt van een welbepaalde etherische olie die de werking van deze chakra in kwestie ondersteunt bv. met een zoete geur van bergamot, mandarijnschil en de geur patchouli . Trage, cirkelvormige bewegingen openen dit energetisch veld en je geniet van de zalige inwerking op lichaam en geest.

En de reis gaat verder tot de 7de chakra is bereikt. Naarmate we hoger gaan in de energievelden gaan de klanken op de achtergrond en de geur van de oliën mee veranderen.

Kies je om ook de voorzijde te behandelen draai je je op de rug en er wordt begonnen met een korte gronding of aarding. Daarna herbegint de reis van chakra 1 tot chakra 7.

Deze hele reis doorheen de verschillende chakra's duurt 2u en kost 90 €Alleen de voorzijde van het lichaam met een chakra massage behandelen duurt ongeveer 1u en kost 45 €.

chakramassage

Chakra-therapie of healing & reiki

Chakra healing heeft als doel de energieblokkades die in je levensloop ter hoogte van de chakra's zijn ontstaan, op te heffen. Emotioneel gebeurtenissen blijven niet alleen in ons fysiek lichaam achter maar zorgen er ook voor dat de energiedoorstroming ontregeld raakt. Een chakra-therapeut zal door het intuïtief invoelen van de chakra's bepaalde blokkades kunnen aanvoelen en de doorstroming beïnvloeden.

Een nog andere manier om de chakra's te healen is Reiki. Reiki is een universele helingswijze waarbij de behandelaar als kanaal fungeert voor de immer aanwezige universele energie. Deze stroomt door zijn handen heen en heeft een krachtige helende werking op de persoon die de behandeling ondergaat. In tegenstelling tot de vorige behandelingen wordt bij deze vorm specifieke handposities nabij de chakra's gehanteerd zonder het lichaam aan te raken.

Chakra meditatie

Een chakra meditatie vraagt weinig kennis en meestal gaat zo'n meditatie samen met een visualisatie van de desbetreffende kleuren van de te behandelen chakra. Je kunt verschillende meditatievormen gebruiken. Na oefening en ervaring merk je wel welke techniek jou het beste past.

Bij deze meditatie behandel je elke chakra door er specifiek aandacht aan te geven. Je duikt als het ware in die chakra en merkt hoe het aanvoelt. Door het gevoel te accepteren en aandacht, liefde en licht te geven, herstel je het energetische evenwicht. Zo kan je bv. vanuit het centrum van de aarde elke kleur door je energiekoord langs de voeten, benen naar de betreffende chakra laten stromen en groter worden. Je voelt de uitwerking...

 

boek nu