Hapto dynamische massage

Hapto dynamische massage

Hapto dynamische massage

 

Betekenis

In Hapto dynamische massage zitten drie woorden:

Haptonomie”: is een samenvoeging van twee Oud Griekse woorden: hapsis en nomos. Hapto betekent "ik raak aan, ik vestig een relatie, ik hecht mij aan..." en Nomos betekent wet, regel, norm. Haptonomie houdt zich bezig met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact. Dit tactiele contact heeft als kenmerk het helend, ontmoetend aanraken om de ander in zijn wezen te bevestigen.

Dynamisch”: het voortdurend in beweging houden van de cliënt in een vloeiende aaneenschakeling van gevarieerde handgrepen. Technieken die gebruikt worden zijn: wiegen, schudden, slingeren, veren, rollen, stretchen, afgewisseld met knedingen, strijkingen en fricties.

Met Haptonomie of hapto dynamische massage staat het aanraken, voelen, en het direct lichamelijk contact centraal, met de ontwikkeling van het gevoelsleven. Vooral aan de gevoelsmatige betekenis van aanraken en voelen wordt veel aandacht besteed.

 

Ontstaan

In de Haptonomie speelt de emotionele aanraking dus een grote rol. het is door de fysiotherapeut Frans Veldman (1921-2010) ontwikkelt en hij noemt de Haptonomie 'de wetenschap van de affectiviteit'. Hij paste zijn technieken toe in zijn fysiotherapeutische behandelingen. In de fysiotherapie is het altijd een medisch klacht, waar hulp voor wordt gezocht. Binnen de Haptotherapeutische hulpverlening is de klacht eerder emotioneel, het niet tevreden zijn met je bestaan, of het gevoel hebben dat je niet kan bestaan.
De filosofie over het lichaam en ruimtelijke beleving van de Franse filosoof Maurice Merleau Ponty ligt aan de basis voor de theoretische achtergrond van de Haptonomie. Merleau Ponty beschrijft het verschijnsel van de 'miraculeuze verlenging' van het lichaam. Daarmee wil hij zeggen dat wanneer je met een stok in de hand iets betast, je het voorwerp voelt aan het einde van de stok, terwijl je nochtans aan het einde van de stok geen tastorgaan hebt. In je dagelijks leven kan je dit herkennen bijvoorbeeld als je autorijdt: je weet automatisch de afmeting van de auto, zodat je ‘weet’ of je met je auto ergens tussen kan parkeren of niet. We noemen dit ook proprioceptie.

Haptonomie is niet alleen een massage, maar ook een therapie, en het wordt daarom ook wel Haptotherapie genoemd.

 

Werkwijze

Bij haptomassage is de ontwikkeling van gevoel belangrijk en daarom wordt de huid als tastzintuig gebruikt en het masseren als manier van aanraken. Een belangrijk aspect bij een Haptomassage is dat er vertrouwen is in de behandeling en in de masseur, en dat er een wederzijds respect is.

Bij de Hapto dynamische massage wordt er gebruik gemaakt van rustige schuddingen en bewegingen, je hoofd en nek worden voortdurend in beweging gehouden. In combinatie met andere massagetechnieken zoals palpaties en periodieke drukkingen, lichte en zwaardere effleurages. De effleurages beginnen oppervlakkig en worden geleidelijk aan steeds intenser, ze kunnen met of zonder massage-olie uitgevoerd worden. De manier van aanraken in deze massagevorm zal je helpen te beseffen dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook een lichaam bent. Naarmate je bewustzijn hierin ontwikkelt, ga je ook meer ontdekken over (grond)patronen en de klachten die hieruit (kunnen) ontstaan. In onze huidige maatschappij valt het namelijk op dat de affectiviteit niet veel aandacht krijgt in ons relationeel leven. Het mentale overheerst het voelen. Dit kan leiden tot disbalans in o.a. ons zenuwstelsel en allerlei klachten die daarmee verband houden.

Voor wie is het geschikt?

Het is geschikt voor mensen die zich willen laten "raken" door aanraking. Als je lichaam en geest een moment wil gunnen van aandacht, respect en acceptatie, met alles wat er is dan is dit voor jou een welkome geschenk.
Deze techniek verbetert indirect je lichaamsbeeld, je zelfrespect en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn.

Lees verder voor prijzen voor deze en alle andere technieken en behandelingen.

boek nu