Californische massage

Californische massages

Californische massage

 

Over het ontstaan en de techniek: eenheid voelen met je lichaam

Eind de jaren 60 van vorige eeuw begon men in het Esalen Instituut, een bekend psychologisch centrum in Big Sur (Californië), eigentijdser vormen van westerse massage te ontwikkelen. In de plaats van de Zweedse methode groeide men naar een meer persoonlijk afgestemde, zintuiglijke en holistische benadering. Het had minder een medische en dienstverlenende doelstelling, dan wel het invullen van een andere behoefte: je gevoelens uitdrukken, persoonlijke evenwicht zoeken en het ervaren van puur genot om koesterend aangeraakt te worden. Er wordt veel meer op creativiteit gewerkt en er wordt geen strikt omlijnd technisch parcours gevolgd.

De Californische massage is een vederlichte en zeer zachte manier van masseren en bestaat vooral uit lange, met aandacht uitgevoerde strijkbewegingen. Het is een teder, zacht en liefdevol aanraken. Elke beweging is traag, prikkelend, rechtlijnig maar ook cirkelvormig, dan weer iets sneller en steviger en zo altijd verrassend en nieuw. Hierdoor verfijnt je gevoelsbeleving en tastzin. Daarom heeft elk gebaar van deze massagetechniek ook een sterk therapeutische werking. Ze is intens helend, zowel lichamelijk, emotioneel als energetisch en mentaal kom je tot rust. Het is ook een ultieme verwennerij! Met deze massagevorm beoogt men het gefragmenteerde lichaam weer een gevoel van eenheid en totaliteit te schenken.

In de ontspanningsmassage volgens de Esalen-methode maakt men gebruik van Zweedse strijkbewegingen, maar legt men toch de nadruk op de zachtheid van de langgerekte, vloeiende, glijdende bewegingen vanwege de kalmerende effecten ervan. Deze Californische massage kan bij sommige mensen psychische en emotionele herinneringen wakker maken die diep begraven liggen in het fysieke of psychische geheugen van het lichaam.

Werkwijze

Zoals bij elke massagetechniek dat je reserveert beginnen we met een kennismaking. Ik luister even naar je wensen, klachten en verwachtingen. Hierbij kan je aangeven waar ik rekening dien mee te houden, pijnpunten, spanning, gevoelige plaatsen op je lichaam, eventuele letsels enz...

Vervolgens mag je jezelf uitkleden en in buiklig installeren op de massagetafel. Je kan kiezen of je je helemaal wilt uitkleden of je slipje aanhouden. De behandeling begint met een gewoon aanraken van het lichaam, al of niet intermitterend drukken. Daarna wordt de handdoek weggenomen, en wordt gans de achterzijde van het lichaam met een heerlijk geurend, aromatische olie ingesmeerd. Samen met de etherische oliën die erbij worden gebruikt, zorgt dit er voor dat er vloeiende bewegingen kunnen gemaakt worden en mijn handen soepel en zacht over het lichaam glijden. Gebruik makend van lange, glijdende strijkbewegingen, fijne prikkelingen door lichtere aanrakingen, wordt gans het lichaam traag, zacht, uitgebreid, teder en liefdevol gemasseerd.

Na een uur, indien je voor een volledige lichaamsmassage zou kiezen, draai je je op je rug en wordt op dezelfde manier de voorzijde van het lichaam gemasseerd. Door de fijne en zachte aanrakingen van de handen van de masseur die heel langzaam over je huidoppervlak beweegt ervaar je elk deel van je lichaam als bijzonder. Het prikkelt de zintuigen, ontspant, stimuleert de zenuwuiteinden van het lichaam en zorgt dat vooral het parasympathisch zenuwstelsel actief is waardoor je hele systeem ontspannen en relax wordt.

Voor wie is het geschikt?

Het is geschikt voor mensen die zich willen laten "raken" door aanraking. Als je lichaam en geest een moment wil gunnen van aandacht, respect en acceptatie, met alles wat er is dan is dit voor jou een welkome geschenk.
Deze techniek verbetert indirect je lichaamsbeeld, je zelfrespect en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn.
De californische massage behoort tot de zogeheten psycholichamelijke massage en kan deel uitmaken van een therapie. Desgewenst kan dit ook op de kleding gedaan worden mits deze wat aangepast is.

Deze ontspanningsmassage is niet aangewezen voor het genezen van sportblesures of het verlichten van bepaal

de stoornissen, maar beoogt alleen een toestand van rust en kalmte te bewerkstelligen die op zijn beurt wel een therapeutisch effect kan hebben. Doordat angstgevoelens en stresshormonen afnemen, kan uw lichaam efficiënter functioneren en kan pijn wegebben.

Lees verder voor prijzen voor deze en alle andere technieken en behandelingen.

boek nu