Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chakra 5

Vijfde chakra: keel chakra

Vishuddhi: reinheid

Mijn geluid is
wonderbaarlijk.
Mijn tong als een
zwaard.
Alles regelt zich hier.

© Spirituals. Deze e-cards zijn speciaal voor Spirituals ontworpen door de kunstenares Goverina.

Chakra 5: keelchakra

Hoe hoger we gaan hoe subtieler de chakra's worden. De eerste vier chakra's hadden te maken met gemakkelijk waarneembare zaken: vormen, beweging, activiteit en relaties. Nu betreden we de regio's van het subtiele waarnemen.

Voor een beter begrip van de chakra's en hun invloed op lichaam en psyche is het van belang ook kennis te maken met de karakterstructuren.

De waarheid door communicatie en expressie

De ontwikkeling van het keelchakra


Evenwichtige kenmerken

Een goed ontwikkelde keelchakra uit zich door een klare volle stem. Zo iemand is tot echte communicatie in staat en kan zijn innerlijke wereld ook tonen naar de buitenwereld. Hij kan goed luisteren en is creatief in zijn mogelijkheden om zich uit te drukken.

Er zijn verschillende oefeningen die het helingsproces van het vijfde chakra kunnen bevorderen. Therapeutische oefeningen als stemoefeningen, nek en schouders losmaken, verhalen vertellen, symbooldrama, communicatieve vaardigheden aanleren,... kunnen helpen de keel en de energie er rond te laten stromen.

Etherische oliën

Een verzachtend mengsel voor het keelchakra en voor een betere communicatie bestaat o.a. uit lavendel, kamille, en gember.

De diepblauwe kleur van echte kamille heeft men altijd geassocieerd met de keelchakra. Ze geeft kalme kracht en stelt iemand in staat tot communicatie en tot het uitspreken van de waarheid zonder kwaadheid. Roomse kamille heeft een zeer delicate licht blauwe kleur en resoneert met de keelchakra in een zeer hoog octaaf; ze geeft iemand de kracht spirituele waarheden tot uitdrukking te brengen. Blauw is in het algemeen een kalmerende kleur en kamille kan dan ook goed gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

Eucalyptus is een olie dat gebruikt wordt voor allerlei klachten op de luchtwegen: astma, bronchitis, slijmvliesontsteking, hoesten, sinusitis, keelinfecties.

Op het subtiele niveau kan eucalyptus voor verdamping worden gebruikt voor de reiniging van plaatsen waar conflicten hebben plaatsgevonden zoals ruzies en twistgesprekken

Lavendel is rustgevend, reinigend, harmoniserend, opbouwend, zuiverend, stimulerend, kalmerend. Ze is ook ontsmettende bij verkoudheid, griep en keelontsteking.
Ze brengt tot evenwicht en dat is vooral te zien in het chakra-systeem, waar lavendel de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in evenwicht brengt. Lavendel een positieve uitwerking op alle chakra’s en heeft zowel een kalmerend als een energetisch effect.

Gember droogt overmatig vocht op bij slijmvliesontsteking en loopneuzen en verzacht een zere keel, heesheid en ontstoken voorhoofdsholte.