Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chakra 6

Zesde chakra: derde oog of voorhoofd chakra

Anja: weten

Alles is helder
en zichtbaar.
Ook het onzichtbare
is mij vizier.

 

© Spirituals. Deze e-cards zijn speciaal voor Spirituals ontworpen door de kunstenares Goverina

Chakra 6: voorhoofdchakra

Voor een beter begrip van de chakra's en hun invloed op lichaam en psyche is het van belang eerst kennis te maken met de karakterstructuren.

Zien en weten

De ontwikkeling van het voorhoofdchakra

Het werken met chakra 6 zal vooral heilzaam zijn voor mensen met een warrige geest en voor degenen die grote verstandelijke inspanningen moeten leveren. Er zijn verschillende oefeningen die het helingsproces van het voorhoofdchakra kunnen bevorderen. Therapeutische oefeningen zoals droomwerk, creatieve visualisatie, meditatie,...

Etherische oliën

Het mengsel dat het voorhoofdchakra stimuleert kan bvb. bestaan uit o.a. laurier, mirte en citroen.

Laurier schept helderheid van geest en versterkt het vermogen tot waarnemen. Volgens de occulte traditie is laurierolie de olie van de droom en het voorschouwen. Deze olie schenkt bescherming en warmte tegenover de buitenwereld en heeft een zuiverende, genezende en koesterende werking. Laurieressence hoort bij helderzienden of gevoelige mensen.

Wil je opheldering van een probleem dan kan mirte olie helpen. Zij schept een atmosfeer waarin wij objectief de voors en tegens kunnen afwegen en, zonder door emoties bedolven te gaan, onze beslissing kunnen meedelen. Zij verheldert en verruimt onze blik op de wereld.

Pepermuntolie geeft verlichting bij hoofdverkoudheid en sommige soorten migraine. Ze heeft een opwekkende, activerende werking bij concentratieproblemen. Pepermunt werkt op het ego en verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk.

Citroenolie verfrist de geest en zuivert het van opgehoopte herinneringen in het verleden. Citroen leidt onmiddellijk in het hier en nu. Bij geestelijke zwaarte en vastheid geeft citroenolie verlichting en frisheid. Bij geheugenverlies stimuleert ze het korte termijngeheugen. Citroen wordt gebruikt bij geestelijke uitputting, oververmoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan initiatiefneming en onverschilligheid. Citroen versterkt de concentratie, ondersteunt de opmerkzaamheid en ondernemingslust, krikt het denkvermogen op en helpt tegen besluitloosheid. Het heeft een positieve invloed op de geestelijke creativiteit en flexibiliteit. Kan ook ingezet worden bij slapeloosheid, nachtmerries, traagheid (versterkend).

Naast het feit dat Rozemarijn ook kan gebruikt worden voor de derde chakra, is het een olie die stimulerend werkt op de hersenen en op mentale activiteit. Rozemarijn versterkt het bewustzijn en het vermogen om helder te kunnen denken, zeker tijdens momenten waar men het emotioneel moeilijk heeft. Op fijnstoffelijk niveau wordt rozemarijn in verband gebracht met helderziendheid.