Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chakra 4

Vierde chakra: hart chakra

Anahata: ongebroken, ongeschonden

Omarm mij.
Verwarm mij.
Straal naar mij
met liefde en licht.

 

© Spirituals. Deze e-cards zijn speciaal voor Spirituals ontworpen door de kunstenares Goverina

Chakra 4: hartchakra

Het vierde levensgebied of chakra is het hartchakra. In het Sanskriet "anahata" genoemd, hetgeen betekent: onkwetsbaar, onvermoeibaar. Het chakra bevindt zich op het borstbeen, bij de hartstreek.
Voor een beter begrip van de wisselwerking tussen chakra's karakter en hun invloed op lichaam en psyche is het van belang eerst kennis te maken met de karakterstructuren.

Voor een beter begrip van de verschillende schema's hieronder: lees schema's.

Evenwicht, liefde en relaties

De ontwikkeling van het hartchakra

Evenwichtige kenmerken

Om te kunnen liefhebben, moet er innerlijk iemand thuis zijn. Zelfaanvaarding is een eerste stap. Pas hierdoor kunnen de antennen van weer opgestoken worden om gevoelens te ervaren in het lichaam. Wanneer de tweede chakra, het rijk der emoties, voldoende open is, dan kan de energiestroom zich door het lichaam verder bewegen. Bij het hartchakra krijgen we via de ademhaling toegang tot deze gevoelens.

Healing van het hart houdt in dat we aandacht geven aan onze kwetsbaarste en heiligste innerlijke aspecten. Slechts door aandacht te geven aan hun waarheid kunnen we het beschermende pantser laten vallen. Als het derde chakra zijn werk goed heeft gedaan, is de opening gemaakt voor het hartchakra om gewoonweg te zijn. Zijn i.p.v. doen.

Het gaat veel te ver om een helingsproces te beschrijven van het hartchakra. Therapeutische oefeningen als ademhaling, hartmeditaties, werken rond vergeving, armoefeningen, dialoog met het innerlijk kind , kunnen zowel een deficiënte als een excessieve chakra behandelen.

Etherische oliën

Het hartchakra is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Liefde van het hart wordt gekenmerkt door vreugdevolle acceptatie van de eigen persoon en van het leven zoals het is. Mogelijke oliën die daartoe kunnen bijdragen:

De roos is in de eerste plaats de bloem van de liefde, zowel van de menselijke als van de goddelijke liefde. Ze kan uitstekend gebruikt worden bij een hartmeditatie waarbij je je hart voorstelt als een roos dat opengaat. Roos brengt genezing voor een verdrietig hart en helpt deze chakra zich te openen. Als het hartchakra al open is, versterkt deze olie de energie ervan en laat ze de liefdesenergie naar buiten uitstralen.
Roos brengt alles in evenwicht wat uit balans geraakt is; speciaal als dit met het energiecentrum van het hart in verbinding staat. Zo schenkt ze troost bij zorgen en leed, geneest psychische pijnen, laaft een treurend hart en stelt open voor liefde, vriendelijkheid en mededogen.
Wie een bemind iemand verloren heeft kan jarenlang met een gekwetst hart blijven rondlopen. Depressie, psychische klachten, fysische pijnen kunnen daar een blijvende herinnering van zijn. Hier kan roos een pijnlijk en treurend hart troost brengen, blokkades behoedzaam aanpakken en mildheid en evenwicht brengen.

Rozenhoutolie brengt harmonie en evenwicht waar disharmonie is. Of men nu in lusteloosheid blijft hangen of in opperbeste stemming is, zij herstelt het emotionele evenwicht. Zij verdrijft negatieve gedachten en instellingen en laat een reinigende, vriendelijke en uitnodigende sfeer ontstaan. Rozenhoutolie ondermijnt psychische blokkades en depressies.
Ze is ook een spirituele olie en werkt op de kruinchakra. Ze is dus uitstekend geschikt op momenten van meditatie.

Neroli, of oranjebloesem zoals ze in de volksmond wordt genoemd, versterkt het hart en stimuleert de bloedcirculatie. De zoete geur dringt diep in de ziel, stabiliseert en bouwt op.
Neroli brengt ons bij onze hogere zelf en heeft een diep kalmerende en ontspannende uitwerking.

Bergamot is een grote steun als de hartchakra door verdriet gesloten is. Het is een zonnige olie; ze maakt verdriet draaglijk en brengt licht in de donkerste situaties. Vaak wordt ze beschreven als een opbeurende olie.
Het verloren geraakte zelfbewustzijn wordt hersteld, de ziel opgefrist en vanuit donkere diepte komt het plezier in het leven weer aan het oppervlak.

Op fysisch vlak werkt kaneel stimulerend voor de bloedsomloop, het hart en de ademhaling.
Op psychisch gebied wordt ze bij gevoelsarmoede, neiging tot afzondering, gespannenheid en angsten gebruikt. Ze stelt de zintuigen open en bevordert de creativiteit. Ze versterkt zenuwen en hart. Kaneelolie schenkt emotionele warmte en geborgenheid.