Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chakra 3

Derde chakra: zonnevlecht chakra of Plexus solarius

Manipura: de gouden juweel

Ik ontvang alle goeds.
Sta open voor alles.
Het kanaal in mij
is dankbaar.

© Spirituals. Deze e-cards zijn speciaal voor Spirituals ontworpen door de kunstenares Goverina

Chakra 3: zonnevlechtchakra of Manipura

Het derde levensgebied of chakra is het navelchakra, ook wel de "zonnevlecht" genoemd. In het Sanskriet heet dit chakra "manipura", hetgeen "fonkelend juweel" betekent. Dit chakra heeft te maken met kracht, wil, macht, drijfkracht en onze grote emoties, zoals blijdschap en woede. Het is onze motor, onze energiecentrale waaruit we de kracht en energie putten om ons leven vorm te geven. In die zin heeft het chakra ook met onze identiteit te maken. Onze identiteit is immers vooral af te lezen aan wat we in het leven doen, wat we presteren en vormgeven. Voor een beter begrip van dit chakra en zijn invloed op lichaam en psyche is het van belang ook kennis te maken met de karakterstructuren.

Voor een beter begrip van de verschillende schema's hieronder: lees schema's.

Energie en activiteit

De ontwikkeling van de derde chakra

Evenwichtige kenmerken

Als het chakra voornamelijk deficiënt is, moet er langzaam energie opgebouwd worden. Enkel wanneer het vuur in ons brandt zijn we in staat nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden en moeilijkheden te lijf te gaan.

Excessieve derde chakra's hebben meer energie dan het systeem aankan; deze energie moet worden ontladen. Veelal bestaat de strategie er in de werking van de andere chakra's te verbeteren waardoor het teveel aan energie in de derde chakra gekanaliseerd wordt. Misschien moeten er emoties geuit worden, of het hart zachter gemaakt worden, of de aarding verstevigd...

Het gaat veel te ver om een helingsproces te beschrijven voor een te zwak dan wel te sterk ontwikkeld chakra. Therapeutische oefeningen kunnen zowel een deficiënte als een excessieve chakra behandelen.

Etherische oliën

Het zonnevlechtchakra representeert ons handelen, onze kracht, wil en vitaliteit en de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnige, versterkende en rustgevende mengsel voor het zonnevlechtchakra bestaat bvb. uit rozemarijn, citroen en salie. Mogelijke oliën:

Citroen is een olie dat uitstekend inwerkt op de maag, darm, lever, lichaamsdelen die met het derde chakra verbonden is. Het activeert witte bloedlichaampjes, is koorts-verdrijvend, versterkend voor de bloedvaten, weerstandverhogend. Kan zo ingezet worden bij artritis, bloedarmoede, reuma, gebrek aan eetlust, keelpijnen, infectieziekten, lever- en galklachten, spijsverteringsklachten, spataderen, koorts.

Bij geestelijke zwaarte en onbeweeglijkheid, bij een gevoel van onvrij zijn, geeft citroenolie iets van het oorspronkelijke licht en frisse terug. Citroen werkt bij geestelijke uitputting, oververmoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan initiatiefneming en onverschilligheid.

Net als bij Citroen is limoenolie bevorderlijk voor de eetlust en de spijsvertering en helpt ook bij spijsverteringsstoornissen. De ontsmettende, anti-virale, anti-bacteriële en koortsverlagende eigenschappen, maken het een goed middel tegen verkoudheid, griep, koorts, en aandoeningen aan de luchtwegen en de keel; versterkt tevens het immuunsysteem.
Ze werkt zeer verfrissend en is opbeurend bij moeilijke momenten

Hoewel geen citrusvrucht zoals bovenstaande maar een kruid, toch ook maagversterkend, spijsverteringsbevorderend, eetlustopwekkend.
Het is een uiterst geschikt olie om weer kracht en moed bij elkaar te verzamelen.

Rozemarijnolie is bij uitstek een stimulerende en versterkende olie. Telkens wanneer de ik-krachten te zwak zijn, enthousiasme en plezier weg is, pept zij op, schudt je door elkaar, montert je op, versterkt de wil en de bereidheid iets te doen. Iedereen die uit traagheid tot gewoonten vervalt, vindt hulp bij rozemarijnolie om de eigen slapheid te overwinnen. Zij geeft de helderheid (zie chakra 6) en kracht om problemen aan te pakken en uit de weg te ruimen.
Tegen overwerktheid en aanvaarden van problemen, werkt op de wilskracht en vreugde.
Rozemarijnolie is steungevend wanneer men zwak, traag en geestelijk vermoeid is en de eigen grenzen uit het oog verloren heeft. Het geeft je de kracht om de schouders er weer onder te zetten.

Kan gebruikt worden bij maagkrampen, spijsverteringsstoornissen, gasvorming, gebrek aan eetlust en maagslijk. Salie is sterk reinigend, vitaliserend, bevordert vaardig handelen en helderheid. Het wordt veel gebruikt voor “aurareiniging” en het reinigen van woonruimtes. Het brengt kracht, wijsheid en helderheid, is rustgevend en helend.

Wanneer men agressief en overmatig geprikkeld op andere mensen reageert, is het tijd voor sandelhout. Dan treedt er ontspanning en bevrijding op. Sandelhout is langzaam en machtig; ze mag daarom niet gebruikt worden bij mensen die traag reageren of erg flegmatiek zijn. Hier horen eerder oliën bij met een hogere trilling zoals ijzerhard of melisse.

Gember is energiegevend, zowel fysisch als psychisch. Het lost zeer direct verhardingen en verstarringen op. En is geschikt voor hen die vasthouden aan emotionele trauma's uit het ver verleden. Zij helpt onze energie de bestaande blokkades te overwinnen, zodat alles weer vrij kan stromen. Voor hen die te streng met zichzelf en anderen omgaan, die te gedisciplineerd leven. Zij mobiliseert zeer sterk de wilskracht en het vermogen beslissingen te nemen.