Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chakra 7

Zevende chakra: kruin chakra

Sahasrara: duizendvoudig

Ik wil naar boven
waar alle licht is.
Boven duisternis.
Ik ben de
gelijkenis van God.

© Spirituals. Deze e-cards zijn speciaal voor Spirituals ontworpen door de kunstenares Goverina

Chakra 7: kruinchakra

Voor een beter begrip van de chakra's en hun invloed op lichaam en psyche is het van belang eerst kennis te maken met de karakterstructuren.

Bewustzijn

De ontwikkeling van de zevende chakra

Een evenwichtig zevende chakra

Bij een goed functionerende kruinchakra heeft men de openheid om informatie waar te nemen, te analyseren en te assimuleren. Men is intelligent, opmerkzaam, bewust en onbevooroordeeld, niet niet alles klakkeloos aan maar is in staat iets in twijfel te trekken. Men heeft een gevoel van spirituele verbondenheid. getuigt van wijsheid en rijpheid. Herstel van chakra 7 kan bvb. door meditatie, aandachttraining of Mindfulness, of therapeutische oefeningen als gesprek met je Hogere Zelf, eigen overtuigingen kritisch bekijken,...

Etherische oliën

Een mengsel voor dit chakra dat zuiverend werkt, verhelderend en rustgevend, bestaat o.a. uit mirre, sandelhout en wierook.

Sinds mensenheugenis wordt wierook gebrand bij allerlei ceremoniële gelegenheden en rituelen. Wierook heeft een kalmerende invloed op de geest. Het is rustgevend én energiegevend bij mentaal vermoeidheid zijn en burn out. Wierook heeft de mogelijkheid om de ademhaling te vertragen en te verdiepen... wat zeer bevorderlijk is voor gebed en meditatie, om zo het denken tot rust laten komen. Het vergroot de helderheid van geest, het in balans brengen van de chakra energie en het openen van de hogere chakra’s. Ze is ook goed voor zwevers omdat ze een aardend effect heeft.

Ook sandelhout wordt gebruikt als wierook en als steun bij meditatie. Ze brengt het ‘mentale gebabbel’ tot zwijgen.
Sandelhout beïnvloedt de chakra energie op zoveel verschillende manieren, omdat het een zeer ingewikkelde olie is met veel verschillende effecten op subtiel niveau. Ze legt verbinding tot stand tussen de wortel en de kruinchakra.
Bij meditatie maakt Sandelhout rustig en open. Het helpt een mens over zijn teleurstellingen heen kijken en weer contact op te nemen met de mensen en de wereld om hem heen. Deze olie is vooral goed voor mensen die uit hun evenwicht zijn geraakt of voor diegenen bij wie de energiecentra ongelijkmatig worden belast of aangesproken. Ze helpt contrasterende hogere niveaus te verbinden en ondersteunt de fijne uitwisseling tussen de afzonderlijke chakra’s.

Meer dan welke andere olie dan ook zegt jasmijn ons iets over het samengaan van schijnbare tegenstellingen. Hoewel al duizenden jaren befaamd als een krachtig afrodisiacum, vormt jasmijn een zeker zo krachtig hulpmiddel bij spirituele ontwikkeling. Wanneer Scott Cunningham schrijft: 'Indien gebruikt in combinatie met de juiste visualisatie, leidt ze tot een staat van verhoogd spiritueel bewustzijn', wijst hij op de belangrijke rol die iemands gedachten of intenties spelen bij de afstemming op de spirituele energiën van de oliën. Hij beschouwd jasmijn als een Yin-olie, terwijl Robbert Tisserand haar aanduidt als een Yang-olie, waaruit nogmaals de paradoxale aard van jasmijn blijkt.
De voor-de-hand-liggende conclusie luidt dat ze noch het een, noch het ander is - of allebei. Jasmijn verenigt in zich de kracht en het vurig dynamisme dat wij met Yang-energie plegen te associëren, en de weke passiviteit van Yin. En zoals zo vaak is het de levende plant zelf die ons tot deze conclusie leidt.
Dit feit vormt wellicht een aanwijzing voor de belangrijkste toepassing van jasmijn in de spirituele aromatherapie : het spiritueel maken van de seksualiteit
Net zoals roos en neroli (zie chakra 4) doet jasmijn ons begrijpen dat er geen onderscheid bestaat tussen lichamelijke en goddelijke liefde. Om het met de woorden van Marcel Lavabre te zeggen: 'Jasmijn bezit de macht de lichamelijke liefde boven zichzelf te doen uitstijgen.'

Door haar kalmerende, ontspannende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken. Ook op energetisch niveau werkt lavendel kalmerend, reinigend en evenwichtscheppend dat in het chakra-systeem duidelijk wordt. Lavendel brengt de hogere en de lagere chakra’s met elkaar in evenwicht. Net zoals Vetiver heeft lavendel een positieve uitwerking op alle chakra’s en heeft ze zowel een kalmerend als een energetisch effect.

Ook mirre olie opent de deuren naar het spirituele en is een hulp bij meditatie. Zeer geschikt voor iedereen die te zeer aan het materiële, zintuiglijke is gebonden. Zij is als een brug naar de ‘fijnstoffelijke’ wereld maar dan zonder het ‘grofstoffelijke’ te verloochenen.
Van mirre wordt aangenomen dat ze de spiritualiteit bevordert en versterkt.

Ook rozenhout wordt geassocieerd met de kruinchakra en kan helpen om de kruinchkra open te maken. Ze is zeer waardevol tijdens het mediteren. De olie heeft ook een kalmerende invloed zonder sufheid te veroorzaken of de concentratie te verliezen, iets wat natuurlijk ook belangrijk is tijdens het mediteren!