Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

waardering, respect en liefde leiden tot een

Hartcoherentie training

Hoe gaat het in zijn werk?

 

De weg ligt niet in de hemel,
de weg ligt in het hart.

- de Boeddha -

 Het hart-brein-systeem

Je hebt nu iets gelezen over de samenwerking tussen het hart en het brein, hoe het hart elektromagnetische golven genereert die van invloed zijn op jouw communicatie met je hersenen én je communicatie met de buitenwereld. Misschien heb je herkenning gevonden in jouw manier van functioneren, het leven, al is het maar af en toe, vanuit angst, of stress, depressie. Je bent slapeloos en weet niet hoe in te slapen, je emoties hebben m.a.w. geen controle meer over je verstand... Misschien ben je na dit alles gelezen te hebben over hartcoherentie geïnteresseerd geraakt om er iets meer mee te doen? Je kan je geestelijke en lichamelijke gezondheid onder handen nemen, iets wat discipline en vertrouwen vraagt. Er zijn verschillende manieren.

Individuele training

Het traject bestaat minimum uit 5 sessies:

  1. Inschrijving: voel je er iets voor dan schrijf je je in met het inschrijvingsformulier.
  2. Sessie 1: intake met bespreking van de 4 Dimensionale Klachtenlijst en infosessie: theorie over hartcoherentie. Hoe werkt het zenuwstelsel? Wat doet stress met mij? Wat is de invloed van ademhaling? En een eerste thuisopdracht (3 x 3 minuten / dag een oefening).
  3. Sessie 2: ongeveer één week verder. Evaluatie thuisoefening, ademen in F6, kennismaking met adembegeleiders.
  4. Sessie 3: ongeveer twee weken verder. Evaluatie thuisoefening, ademen vanuit het hart, hoe kan ik thuis zelfstandig meten of het zenuwstelsel in balans is?
  5. Sessie 4: ongeveer twee weken verder. Evaluatie gebruik biofeedback, bijkomende uitleg rond hormonen en emoties: Hoe kan ik een betere emotionele beheersing bekomen en veerkracht opbouwen?. Coaching ademhaling.
  6. Sessie 5: maximum 1 maand verder. Evaluatie gebruik biofeedback, hartcoherentie in je dagdagelijkse leven: tips en tricks bij acute en toekomstige stress, faalangst, conflicten,…. Werken aan een emotionele huishouding. Evaluatie hartcoherentie oefening.
  7. Na 6 maanden wordt er een check up gedaan, aan de hand van de 4 Dimensionale Klachtenlijst. Hoeft niet in een aparte sessie...

Het eerste wat je doet als je hartcoherentie wilt trainen is je inschrijven. Dit kan via het inschrijvingsformulier. Na je inschrijving ontvang je van mij een e-mail met de nodige uitleg en praktische regelingen.

In een eerste sessie houden we een intake. Om jouw probleem in kaart te brengen is het belangrijk een overzicht te krijgen van jouw specifieke klachten. Dit gebeurt aan de hand van de 4 dimensionale klachtenlijst (4DKL), een vragenlijst om (mogelijk) psychische klachten in kaart te brengen, bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • je geeft (eventueel na gesprek met hulpverlener) aan dat er psychische klachten zijn
  • je hebt lichamelijke klachten zonder duidelijke medische verklaring, terwijl psychische factoren een rol kunnen spelen

Deze klachtenlijst komt halverwege én aan het einde van de behandeling terug. Zo kan het effect van de behandeling en je klachten goed geëvalueerd worden.

Verder zal in deze eerste sessie aan de hand van een presentatie jou verteld worden wat hartcoherentie precies inhoudt. Wat achtergrondinformatie is uiterst belangrijk om een beeld te scheppen van wat er fysiek gebeurd als je de oefeningen gaat doen.
Je zal ook al een eerste oefening meekrijgen die je thuis elke dag kan doen. Weet dat de verandering van je klacht zal afhangen van de mate waarin je oefent. Troost: het is maar 3 x 3 minuutjes per dag…

coherent en incoherent hart op biofeedbackapparatuur
Vanaf sessie 2 en verder gaan we telkens kijken hoe het momenteel met je gaat, je kan je verhaal vertellen, je huiswerk opdrachten worden besproken, moeilijkheden bekeken,... Telkens wordt er opnieuw info gegeven en zo bouwen we inzicht en oefeningen langzaam verder op.
Je zal ook handige tools meekrijgen waarmee je thuis kunt oefenen zoals de StressEraser. Met de StressEraser is het mogelijk om de hartritmevariabiliteit zichtbaar te maken.

Is het hartritme incoherent dan ziet de tekening op het display van de StressEraser er onregelmatig uit met veel pieken en dalen.
Is het hartritme coherent dan ziet het patroon op de StressEraser eruit als een vloeiend, regelmatig golfpatroon:

Na enkele sessies, dat zal afhangen van persoon tot persoon en de mate waarin je thuis voldoende geoefend hebt, zal je merken dat je leven er wat anders zal uitzien. Bedoeling is dat je weer gelukkiger en gezonder verder kunt leven.

Kan je een bepaalde afspraak niet na komen dan laat je dit best zo snel mogelijk weten. Telefonisch via het nummer 056 / 444 796 of via e-mail. Het verzetten van een afspraak is kosteloos als dit gebeurd 24 uur voor de aanvang van de sessie. Als je een afspraak binnen de 24 afzegt of gewoon niet afkomt worden de kosten van de sessie in rekening gebracht.

Groepstraining

Je kan hartcoherentie ook volgen in een groep. Bij Levensstroom is dit mooi geïntegreerd in de eerste module van de heartfulness training. Stap voor stap zal je in een kleine groep de hierboven beschreven stappen volgen. Het leuke er aan is dat je dit samen doet! Inschrijven doe je via deze inschrijvingsformulier.

Maar naast hartcoherentie wordt er tijdens deze training verder gewerkt met het openen van het hart. Immers het hart tot rust brengen, coherent blijven is niet iets dat je in enkele weken traint en dan er mee stopt. Focus houden op je hart is een levensweg. Door allerlei oefeningen leer je je hart open maken: door beweging, ademhaling, focus,... Je leert je hartkwaliteiten kennen, vriendelijkheid ontwikkelen, mededogen en zachtheid. Net zoals in mindfulness zal heartfulness je verder op weg zetten om met vriendelijkheid in het nu te leven, minder vanuit de automatische piloot te reageren.

Heeft de eerste module jou geboeid, dan kan je de reis verder zetten in volgende modules (meestal 10 sessies). Via hartmeditaties en visualisatie's, bewegen en ademen, open je meer en meer je essentie. Je leert beseffen dat het beeld dat je hebt niet jij bent, maar dat er dieper in jou een diepere essentie zit, vrij en stralend... Lees meer over de workshops heartfulness.

 

Doe de oefening

Voorpagina | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2022 Levensstroom | Routebeschrijving |

Overheulestraat 237, 8560 Moorsele | 056 444796