Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

elektromagnetisch veld van het hart

Het elektromagnetisch veld van het hart

Over de werking van het hart

We zijn ongelukkig wanneer we in onze mind leven.
De mind zoekt namelijk altijd naar problemen want zijn functie is om te zorgen voor overleven.
We zijn alleen gelukkig als we uit de mind zijn
d.w.z. in het hart.’”

Lester Levenson, Grondlegger van de Release Technique


Enkele weetjes over het hart

Cogito ergo sum (Ik denk, dus ik ben) zei Descartes en eeuwen na hem (en reeds ook voor hem) was het denken en het brein het centraal gegeven in de evolutie van de laatste paar duizend jaar. Alles speelt zich af tussen de twee oren. Filosofie, wetenschap, politiek,... alles werd verklaart en ontstaan vanuit het denkend brein. Is dat wel zo?

Of was het veeleer zoals Einstein schreef:

Albert Einstein

Ondertussen onderzocht men doorheen die eeuwen ook wel het andere lichaamsdeel, het hart, en zag men er een vernuftige pompsysteem die klaarblijkelijk zodanig werkte dat er geen enkele menselijke wilsinspanning voor nodig was. Het hart deed het helemaal vanzelf, als een spier, maar dan ene die het bloed door het lichaam pompt. That's it.

Cijfers en feiten over het hart

Volume van het hart: 280 ml
Gewicht: 300 gr
Aantal slagen: 70 per minuut (in rust)
Per jaar: 70 slagen x 60 minuten x 24 uur x 365 dagen = 40 miljoen slagen...

Slagvolume: 70 ml bloed per hartslag
Per minuut: 5 l door 40.230 km vaatsysteem (slagaders en haarvaten); dat is meer dan de omtrek van de aarde!
Per dag: 7000 l bloed
Per jaar: 2,5 miljoen liter bloed
Per mensenleven (70 jaar): 180 miljoen liter bloed

Terwijl de Westerse wetenschap meer en meer het brein gingen uitspitten en de neurologie meer en meer verbazingwekkende zaken ontdekten over de grijze massa, werd er de laatste jaren in stilte op ontdekkingsreis gegaan naar de wereld van het onbekend hart. Vanuit een geloof en sterk vertrouwen dat het hart meer is dan een pompkamer, konden de wetenschappers met enige bescheidenheid aantonen dat het hart minstens even belangrijk is als de hersenen. Sterker nog, deze 2 organen werken harmonisch en onlosmakelijk samen.

Het hart en elektromagnetisme

 • Het hart is autogeen. D.w.z. dat het dus geen continu signaal van de hersenen nodig heeft om te blijven kloppen. Het hart blijft vanzelf kloppen. Hoe dit kan? De hartslag ontstaat in de sinusknoop, een groep hartcellen in de wand van de rechterboezem, Daar zitten van de 10 miljard cellen van het hart zo een 10.000 "pacemakercellen" die de samentrekkingen van het hart regelen door periodiek elektrische impulsen af te geven aan andere hartcellen.
  Het regelmatige samentrekken van deze spiercellen genereert een elektrisch veld; elke hartslag produceert zo’n 2,5 watt. Het patroon van deze elektrische activiteit kan gemeten worden met behulp van een elektrocardiogram (ECG). Het elektrische veld van het hart is 40 tot 60 keer sterker dan dat van de hersenen.
 • Maar het hart genereert ook een magnetisch veld, en dit kan gemeten worden met een magnetocardiogram. Het elektromagnetisch veld van het hart zendt 50.000 femtotesla uit, 5000 keer groter dan die van de hersenen (10 femtotesla). Lees meer over het elektrisch veld en magnetisch veld in het algemeen.
 • Door dit veld stemt het zenuwstelsel zich af en reageert het op de magnetische velden die worden geproduceerd door het hart van andere mensen.
 • Het hart is in staat tot bepaalde hersenachtige functies.
 • 60 Tot 65% van de hartcellen worden gevormd door neurale cellen. Dat is net zoveel als in de hersenen.
 • Bovendien kan het hart gezien worden als één van de belangrijkste endocriene klieren van ons lichaam en produceert ten minste 5 belangrijke hormonen die hun invloed hebben op de hersenen en gans het lichaam.
 • De hartslag verandert naarmate we verschillende emoties ervaren. Negatieve emoties zoals angst, woede of frustratie verstoren het hartritme. Positieve emoties zoals liefde en waardering versterken het hartritme. Zie verder Hartcoherentie.
 • De meeste onderzoeken laten zien dat het hart het meest intuïtieve orgaan is en dat het zelfs reageert op informatie over de toekomst.
 • Wanneer men zich concentreert op het hart, begint het hart de hersenen te regelen. Normaal regelen de hersenen het lichaam.
 • Deze hart helende kracht is mogelijk door de elektromagnetische en energetische aard van het lichaam. Door de dichte pakking van de hartcellen kunnen ze gemakkelijker in een gecoördineerd ritme vibreren en generen zo een zeer sterk gemeenschappelijk elektrisch en magnetisch signaal. Hierdoor neemt het hart op een dynamische manier de positie van leider op zich waardoor zijn ritme invloed uit kan oefenen op gelijk welk ander orgaan.
 • Het kan eveneens informatie van de buitenwereld filteren en sorteren. Het hart hoort datgene waarvoor het geprogrammeerd is om te horen. Liefde stemt zich af op liefde. Als het angst herbergt, stemt het zich af om angst te ontvangen.
 • Eerder dan de hersenen en de rest van het lichaam is het het hart dat eerst wordt beïnvloed door informatie die vanuit de buitenwereld binnenkomt alvorens het de hersenen en de rest van het lichaam bereikt.
 • Het hart is zo sterk dat het liefde kan produceren. Onderzoek wijst uit dat een persoon die mediteert op het hart zichtbaar licht kan opwekken. (zie onderzoek universiteit van Kassel 1997: honderdduizenden fotonen per seconde). Men kan stellen dat het hart als een subtiele zon gezien kan worden die opgewekt wordt door ieder persoon en die de kern voorstelt van een zonnestelsel of universum.

 

 

 

 

Wat is een elektromagnetisch veld?

 

Voorpagina | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2022 Levensstroom | Routebeschrijving |

Overheulestraat 237, 8560 Moorsele | 056 444796