Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

chi machine

Tai Chi

Chi, stuur levensenergie door je lichaam

Tai chi is een verkorte naam. Voluit wordt hetgeschreven als T'ai Chi Ch'uan, meestal vereenvoudigd tot Tai Chi Chuan. Het betekent letterlijk: ultieme beste vuist (vechtmethode). Het is eeuwen geleden ontstaan toen ontwikkelaars van gevechtstechnieken de meest efficiënte en effectieve methode voor het gevecht zochten. Er is een combinatie van aanval- en afweerbeweging.

 

Oorsprong van Tai Chi?

De oorsprong van Tai chi chuan ligt in de Ming-dynastie (periode van 1368-1644) en kwam tot ontwikkeling binnen taoïstische kringen. Het is een combinatie van eeuwenoude ontspannings- en gezondheidstechnieken zoals soepelheids- en ademhalingsoefeningen en ook meditatieve trainingen, en aanvals- en verdedigingstechnieken. Hieruit groeide deze nieuwe en zeer efficiënte vecht- en gezondheidskunst.
De bewegingen van deze bewegingskust zijn gevechtshandelingen, gebaseerd op de oosterse leer van yin en yang, van meridianen en drukpunten.

Wat

Tai-chi chuan is een opeenvolging van bewegingen die rustig, traag en continu worden uitgevoerd.  Er zijn verschillende stijlen. Zie verder.

We weten dat beweging gezond is en leidt tot een beter gevoel, opgewektheid en frisser denken.  Deze bewegingskunst is een totale oefening die men alleen kan oefenen, maar voor sommige oefeningen, bijvoorbeeld de push and pull, moet men afgestemd zijn op een tweede iemand.

beweging per twee

Deze en ook andere Chinese gezondheidsoefeningen zijn langzaam, zacht en geschikt voor alle leeftijden.
Enkele uitwerkingen met betrekking tot de gezondheid:

  • Het leert je aandacht brengen naar het hier en nu, bewust aanwezig zijn (Mindfulness)
  • Ademhaling verloopt traag en natuurlijk
  • De regelmaat of het continue zorgt voor een rustig effect
  • Je krijgt controle over je beweging en je evenwicht
  • Je ontwikkelt het gewaarworden, waarbij én de hersenen én het lichaam in een actieve aandacht verkeren en reageren.

Stijlen

Er zijn verschillende groepen binnen tai chi: de Yang-, Chen-, Sun- en de Wu-stijl, waarbij de eerste vnl. traag wordt uitgevoerd en de tweedel ook explosieve delen kent. Leraren voegen aan de stijlen hun eigen ervaring, vaardigheid en kennis toe en zo ontstaan er substijlen. De opeenvolgende bewegingen worden steeds in een vaste volgorde uitgevoerd en zo spreekt men van "De Vorm". Elke stijl kent zijn eigen, unieke vormen, die worden overgedragen van leraar op leerling. Een vorm helemaal doorlopen kan enkele tot 20 minuten duren. De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen worden uitgevoerd, zijn kenmerkend voor tai chi.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen zijn: ontspanning, gezondheid en balans. Deze worden bereikt door een soort inwendige energie, de 'Chi' wordt genoemd. Die Chi stroomt in de meridianen door en langs het lichaam. Deze stroming leert men in de verschillende vormen beheersen. Het beoefenen van een vorm duurt over het algemeen verschillende jaren. Er zijn ook verdiepingsniveaus, die dan weer andere doelstellingen beogen. De student begint met het leren beheersen van de basiselementen (correct plaatsen van de voeten, het openen van de liezen en een correcte lichaamshouding) en het uitvoeren van de bewegingen zonder spierkracht te gebruiken. Daarna ligt het accent meer op de innerlijke beleving, met aandacht voor de Chi-stroming in de meridianen. Tenslotte resulteert dit in 'innerlijke kracht', die gekenmerkt wordt door het vermogen om mee te gaan in elke beweging van je tegenstander zonder dat je daardoor zelf je balans verliest. Maar beoefenaren hoeven zo ver niet te gaan. Vanaf het begin van dit rainingsproces ervaren de deelnemers een beter evenwichtsgevoel. En na wat trainen leert men ook het gevoel van stromende Chi herkennen.
Als opwarming worden vaak Chi Kung oefeningen gedaan. Zowel jongeren als ouderen kunnen deze bewegingskunst aanleren. Men blijft er lenig en gezond mee, en het evenwichtgevoel kan tot op hoge leeftijd blijvend getraind worden. En men ken er mee mediteren.

Lees verder hoe je de chi energie nog in je kan opwekken: de werking van de chi machine.

Of bekijk de videoclips