Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

elektrisch veld en magnetisch veld

Het elektrisch veld en magnetisch veld

Wat is elektromagnetische straling?

 


Wat is een veld?

Het begrip “veld” is een begrip dat in de fysica wordt gebruikt en betekent gewoon de invloed van een object op zijn omgeving. Enkele voorbeelden:

Zwaartekrachtveld   Thermisch veld
zwaartekracht  
Thermisch veld
de aantrekking die de aarde uitoefent en waardoor een appel bv. naar beneden valt is de warmte die door een warmtebron wordt afgegeven
Elektrisch veld   Magnetisch veld
Elektrisch veld
 
magnetisch veld

Het effect van een elektrische lading...
Van zodra de stekker van een toestel in het stopcontact zit, is er een elektrisch veld aanwezig rond de kabels. Ook al is de schakelaar van het toestel niet aan.

Hoe kan je zo’n elektrisch veld waarnemen? Bijvoorbeeld door de tintelingen in je hand als je die bij een televisiescherm houdt.

Wanneer er stroom door de draden vloeit, dus bij verbruik van elektriciteit (bijvoorbeeld als een lamp brandt of een stofzuiger werkt), ontstaat er eveneens een magnetisch veld rondom de kabel en het toestel.

Het is het veld dat je kan zien wanneer je wat ijzervijzel op tafel strooit en er dan een magneet boven plaatst. Het ijzervijzel zal zich in een welbepaald patroon organiseren. Dit is een veld.

Omdat een elektrisch veld altijd samen gaat met een magnetisch veld, wordt dit een elektromagnetisch veld genoemd . Daarbij ontstaat een elektromagnetische golf.

Elektromagnetisch veld

Er zijn verschillende soorten elektromagnetische golven: radiogolven, infrarood licht, zichtbaar licht, ultraviolet licht (denk aan de zon), röntgenstralen of X-stralen, gammastraling. Deze verschillen enkel in frequentie van elkaar. De frequentie bepaalt dus de specifieke eigenschappen en de toepassing van elektromagnetische golven. Ons lichaam reageert ook verschillend op velden van verschillende frequenties.

Golven met een zeer hoge frequentie (gammastraling, X-stralen en bepaalde ultravioletstralen) hebben de eigenschap dat ze de chemische kenmerken van weefsel of objecten veranderen. Deze golven noemen we dan ook ioniserende straling. Deze stralen dringen doorheen levend weefsel, waar ze door de productie van positief geladen atomen (ionen), cellen kunnen beschadigen. Dit kan bv. het risico verhogen op de ontwikkeling van kanker.

De golven met een lagere frequentie, hebben niet de eigenschap om moleculaire verbindingen te verbreken, ze brengen geen ionen voort. We noemen ze daarom niet-ioniserend. Hieronder horen alle elektrische apparatuur, het infraroodlicht en de microgolven (ovens, radar, GSM), televisiegolven en radiogolven, Wireless.

Waarneming van velden

Een sterk elektrisch veld kan je waarnemen. Het gevoel is te vergelijken met een lichte kriebeling zoals bij het aanraken van een televisiescherm waardoor je hoofd- of lichaamshaar rechtop komt te staan.
De meeste mensen kunnen elektrische velden van 50-60 Hz waarnemen. Slechts een beperkt aantal mensen voelen elektrische velden onder de 5 kV/m.

Je kan soms ook een lichte schok voelen wanneer je een metalen voorwerp aanraakt (deurklink, auto). Deze schokjes zijn niet aangenaam maar niet gevaarlijk. Weet dat de lading die je soms krijgt veel lager is dan deze die van nature in ons lichaam aanwezig is...

Wist je dat bv. ook je hart een elektrisch en magnetisch veld ontwikkelt?

Gezondheid en straling

Elektromagnetische straling kan een gevaar zijn voor de gezondheid. Zo geven waterbedden en elektrische dekens deze straling af, doordat zij zijn aangesloten op het spanningsnet. Je slaapt dus letterlijk op elektriciteit en dit is absoluut af te raden. Een waterbed is daarbij een supergeleider, want je slaapt op water... en zoals je weet geleid water zeer goed elektriciteit! Ook matrassen met metaal zoals veringen fungeren als geleider voor de straling en versterken het elektromagnetisch veld. Als je een gevoelig iemand bent kan je het best geen metaal in de directe omgeving van u bed plaatsen, laat staan dat er metaal in je matras zit.
Elektrische straling beïnvloedt de aanmaak van melatonine negatief, wat een nadelig gevolg heeft op het in- en doorslapen, de hartvaten en bloedvaten en het verouderingsproces. Melatonine zorgt er namelijk voor dat je makkelijker inslaapt, dieper slaapt, 's nachts beter herstelt en daardoor 's ochtends fitter wakker wordt.

Magnetische noorden en slapen

Vele dieren zoals postduiven en trekvogels zijn verbonden met het magnetisch noorden. Ook mensen zijn dat. Als het magnetisch veld verstoord raakt (en dat is momenteel aan het gebeuren...: Magnetisch veld van de aarde wordt zwakker) heeft dit invloed op alles wat leeft en spoelt er regelmatig een lading zeehonden, walvissen, potvissen of dolfijnen aan.
Het is bewezen dat mensen beter slapen als ze in de noord/zuid-as liggen. Het beste is het als je met het hoofd naar het noorden en je voeten naar het zuiden ligt. Waarom dat zo is is niet bekend maar dat het werkt is een feit. Door die noord/zuid-as komen je eigen energievelden in evenwicht. Als je moeite hebt met slapen of of slecht doorslaapt is het zeker de moeite waard eens te proberen.

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2019 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969