Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

hoe massagetafels kiezen

Hoe kies je een massagetafel?

Welke massagetafels kies je?


Waar hou je best rekening mee bij het kiezen van een massagetafel?


Het verschil tussen een vaste massagetafel en een draagbare massagetafel

Er zijn verschillende soorten van massagetafels, maar de meest voorkomende zijn vaste en draagbare massagetafels. Als u een massagetherapeut bent is het belangrijk de voor- en nadelen van elk type tafel af te wegen.

 • Draagbare tafels zijn flexibel genoeg om te hanteren en voldoende licht om naar ieder plaats te dragen. Het nadeel is dat draagbare massagetafels de neiging hebben om een ​​beetje buigen.
 • Daarom, als je een sterkere en meer rigide massage tafel wilt hebben, is het het best om te kiezen voor een vaste tafel omdat deze niet gevoelig zijn om te buigen. Hoe dit komt? Vaste massagetafels hebben standaard hogere gewicht capaciteiten die normaal het dubbele van de limiet van draagbare modellen aankunnen.

Tussen welke soort massagetafels moet ik kiezen op vlak van prijzen?

Kies voor een duurdere massagetafel als je

 • een massagetafel wilt die de rest van je leven meegaat
 • wanneer tijdens de massage voor een betere werkhouding ook op de tafel wilt
 • stevig therapeutisch werk doet
 • met intense holistic pulsing werkt
 • meer keuze wilt in tafelbekleding, maat, materiaal, uitvoering
 • betere kwaliteit vinyl en schuim (3 lagen) wilt
 • de meest comfortabele tafel wilt
 • grotere stabiliteit en draagkracht wilt
 • heel veel masseert

De tafels onder de 400,00 € voldoen aan volgende kwaliteiten.

Vrijwel altijd complete pakketten incl. hoofdsteun en draagtas, soms armsteun, uitsparing of rugleuning.
Merken: Inner Strength Elements en EarthLite Harmony DX massagetafels en de Universe massagetafels.
Betaalbare tafels die aan alle eisen voldoen die je van een tafel mag verwachten:

 • dynamische draagkracht minimaal 200 kg en 1000 kg statisch
 • stabiel
 • voldoende tot ruim voldoende comfortabel (bekleding tussen 5 cm en 7,5 cm dik)
 • 2 jaar of meer garantie.
 • meestal 185 cm lang (205 cm incl. hoofdsteun), breedte tussen 71 cm en 76 cm

De tafels tussen de 400,00 € en 1500,00 € voldoen aan volgende kwaliteiten.

Professionele tafels van zeer goede en duurzame kwaliteit. Tafels die levenslang meegaan.
Verkrijgbaar in veel uitvoeringen, maten en kleuren.
Merken: Earthlite
Ze worden in Amerika geproduceerd.
Earthlite besteed véél aandacht aan duurzame en milieuvriendelijke materialen.

 • dynamische draagkracht ca. 500 kg en 1500 kg statisch
 • zeer stabiel
 • comfortabele bekleding, meestal opgebouwd uit 3 lagen
 • garantie 5 jaar
 • veel maten, kleuren en uitvoeringen

Boven 1500,00 € vind je meer in de categorie vaste en elektrische behandeltafels.

Onze Wellness massagetafels zijn ontworpen met uitzonderlijke kracht, functionaliteit en comfort om te voldoen aan de behoeften van uw Spa clienteel. We hebben draagbare salontafels die lichtgewichten zijn en gemakkelijk mee te nemen zoals bv. de Calistoga evenals vaststaande massagetafels met of zonder elektrische liftuitrusting die ideaal zijn voor elke spa of salon.

Deze veelzijdige wellness tafels kunnen worden gebruikt voor massages, gezichtsbehandelingen, waxings, manicure, of andere spa-behandelingen. Met tafel opties zoals: flexibele armleuningen, voetsteunen, een kapsalon hoofdkussen en nekrol. Alle wellness behandeltafels bieden geweldige prestaties, langdurige betrouwbaarheid, zijn gemakkelijk te onderhouden en bieden een comfort voor de ultieme spa ervaring.

Professionele tafels van zeer goede en duurzame kwaliteit. Tafels die levenslang meegaan.
Verkrijgbaar in veel uitvoeringen, maten en kleuren en allerlei opties.
Merken: Earthlite
Ze worden in Amerika geproduceerd.
Earthlite besteed véél aandacht aan duurzame en milieuvriendelijke materialen.

 • dynamische draagkracht ca. 500 kg en 1800 kg statisch
 • zeer stabiel
 • comfortabele bekleding, meestal opgebouwd uit 3 lagen
 • garantie 5 jaar
 • veel maten, kleuren en uitvoeringen

Waarmee hou je nog rekening bij de keuze van een massagetafel?

Breedte
Voor de massagetherapeut is een smalle massagetafel aangenaam om te werken; hij kan een comfortabele werkhouding aannemen en de klant is langs alle zijden goed bereikbaar.
Voor de klant is een brede tafel comfortabeler.

Voor ontspanningsmassage, kinesiologie, healing, reiki en alternatieve therapie vormen worden meestal bredere behandeltafels gebruikt. Standaardbreedte is 76 cm en is het meest gangbaar. De masseur kan nog goed werken zonder zijn eigen lichaam veel te belasten en de meeste klanten kunnen armen en benen gemakkelijk de ruimte geven.
Heb je als behandelaar korte armen, ben je klein van gestalte, heb je gemakkelijk rugklachten, dan is 71 cm een geschikte breedte. Ook sportmasseurs prefereren een breedte van 71 cm.

Voor behandelingen waarbij je weinig technieken gebruikt of weinig moet doen, kun je een bredere behandeltafel nemen. Eveneens voor sessies waarbij er attributen op de tafel liggen (zoals stenen, klankschalen, flesjes,...) kan dit nodig zijn.
Het is dus belangrijk om niet alleen aan het comfort van de klant te denken, maar ook te zorgen dat je zelf zo ontspannen mogelijk en kwalitatief kan werken.

Heel interessant hierbij is te melden dat de Infinity massagetafel een massagetafel is met een slanke taille, voor de masseur smal op de juiste plaatsen waardoor hij overal gemakkelijk aan kan, en voor de cliënt voldoende breed. Een zeer stevige, professionele behandeltafel!

Earthlite Infinity massagetafel

Lengte
De standaard breedte van de meeste massagetafels is 185 cm lang (zonder extra hoofdsteun). De hoogte van een massagetafel kan je instellen, de lengte kan je echter niet inkorten. Een te lange tafel bv. meer dan 2 meter werkt niet meer comfortabel: voeten en hoofd zijn bij kleinere klanten niet meer bereikbaar. De meeste tafels hebben een hoofdsteun als optie inbegrepen en met een tafel van 185 cm heb je zeker genoeg (205 cm incl. hoofdsteun). Ook is er de mogelijkheid om verlengstukken erbij te kopen indien je bijvoorbeeld veel grote mensen op bezoekt krijgt.

Hoogte
Voor de massagetherapeut is een goede werkhoogte heel belangrijk. De hoogte instellen doe je als volgt: je staat rechtop met de armen gestrekt langs je lichaam. Je handen moeten dan plat op de tafel kunnen gelegd worden. Bij andere technieken zonder druk, zoals pulsing of schudden, mag de tafel ongeveer 5 cm hoger staan.

Wanneer je tijdens een behandeling zit dan zal de hoogte van een kruk belangrijk zijn. Kies dan voor een in hoogte instelbare massagekruk of stoeltje. Een te hoge stand van de tafel werkt vermoeiend en je kracht kan niet goed gebruikt worden, je werkt te veel vanuit armen en schouders. Te lage tafels weer veroorzaken rugklachten omdat er teveel op de rugwervels gewerkt wordt. Alle tafels op deze website zijn eenvoudig verstelbaar in hoogte.

Bekleding
Alle tafels zijn met milieuvriendelijk PU-vinylsoorten bekleed. Ze kunnen tegen olie en vlekken en zijn met gewoon schoonmaakprodukt gemakkelijk te reinigen. Duurdere tafels zijn ook bestand tegen alcohol.
Onder het vinyl bevindt zich één of meerdere lagen polyether (is schuimrubber). Het aantal lagen, de samenstelling en dikte bepaalt het comfort voor je klant. Om een uur redelijk comfortabel te liggen is 5 cm polyether van een middelmatige stevigheid een minimum. Dunner is niet aangenaam en wordt snel als hard en ongemakkelijk ervaren Deze zijn dan alleen geschikt voor kortere behandelingen. De meeste comfortabele tafels zijn opgebouwd uit twee of drie lagen schuim en meten 5 tot 8 cm dik. Hiermee kan je gerust een behandeling van 2 uur geven daar de klant veelal ook op rug- en buikligt draait.

Draagkracht en sterkte
Alle tafels die Levensstroom verkoopt zijn sterk genoeg voor de meeste ontspanningsmassages, healing, reiki en schoonheidsbehandelingen.
De ene behandeling vereist meer van een massagetafel dan de andere. En het hangt ook af van hoe intens de tafels gebruikt worden. Als thuisgebruiker zal je wellicht een andere keuze maken dan een professioneel gebruiker.
Er is een verschil tussen statische en dynamische draagkracht van een massagetafel: dynamische draagkracht is het gewicht waarbij de tafel onderhevif is aan beweging, bijvoorbeeld wanneer je iemand masseert en druk uitoefent. Het betekent dat de tafel dan onderhevig is aan buiging en inzakken. Statische draagkracht is gewicht dat stil licht.

Duurdere tafels zijn gemaakt van kwalitatieve en hardere houtsoorten en de houtverbindingen zijn beter. De bekleding is beter, zachter en mooier. Ze gaan dan ook langer mee.

Voor gewone massage is een tafel tot 200 kg draagkracht sterk genoeg, maar wil je als therapeut zelf ook op de tafel zitten tijdens het behandelen of heb je regelmatig zwaardere klanten, geef je erg stevige behandelingen met drukken en duwen, kies dan voor tafels die 300 kg en meer kunnen dragen.

Andere instellingen
Geef je ook voetreflexmassages, pedicure, gezichtsbehandelingen, voetreflexologie,... dan is een opklapbare tafel een optie. Bij deze behandeltafels kan het hoofdeinde omhoog geklapt worden, zodat degene die de massage ontvangt kan zitten en dan een steun in de rug heeft. Voorbeelden van zulke tafels vind je bij Earthlite: Avalon Tilt, New Spirit Reiki Tilt, of de Calistoga, een handig mooi ogende salon meubel voor professionele masseurs, schoonheidsspecialisten...

vaststaande massagetafel calistoga

Als je zittend werkt zoals bij voet- en gezichtsbehandelingen, voetreflexologie, reki, healing... kies dan een tafel waar je je benen onder kunt steken. Sommige tafels hebben dan reikipanelen. D.w.z. dat er tussen de poten aan het hoofd - en voeteinde geen panelen gevestigd zitten.