Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

de voedselzandloper Kris Verburgh

De Voedselzandloper door Kris Verburgh

Of hoe veroudering vertragen?

“Dr. Verburgh tackles age-old questions and arrives at some startling conclusions – with practical suggestions for how to slow down our biological clock.”


- Professor Dr. David Ludwig,
Harvard University & Harvard Medical School


Schijf van vijf en voedingsdriehoek worden herzien

Zowel de Belgische 'voedingsdriehoek' als de Nederlandse 'schijf van vijf' zullen aangepast worden. Daar zorgde onder meer het succes van 'De voedselzandloper' voor. In 'De voedselzandloper' schreef Kris Verburgh dat de schijf en driehoek verouderd waren. Maar de officiële instanties die deze verouderde voedingsmodellen promoten, bleven hun modellen verdedigen. Uiteindelijk hebben ze toch moeten toegeven... Wat is de invloed geworden van dit baanbrekend en briljant boek?

Nadruk op gezonde voeding en meer beweging?

Op een persconferentie riepen 6 artsen en wetenschappers de overheid, universiteiten en scholen op om meer aandacht te besteden aan voeding om chronische verouderingsziekten te voorkomen.

Ze willen dat de overheid dringend meer aandacht besteed aan voeding en beweging in het voorkomen van chronische welvaartsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes en dementie.

Zo is uit onderzoek gebleken dat 91 procent van de gevallen van type 2 diabetes kunnen voorkomen worden door een gezonde levensstijl; wat van groot belang kan zijn voor de 1 miljoen Belgen met verhoogde suikerspiegel. Volgens de Lancet kan het risico op de ziekte van Alzheimer met 62% verminderd worden door met regelmaat te beginnen sporten vanaf middelbare leeftijd. Onderzoekers van Harvard berekenden dat een regelmatige consumptie van noten de kans op een hartaanval tot 45% kan verminderen. In de Lyon Diet Heart Study hadden hartpatiënten die een mediterraans dieet volgden 70% minder kans om te sterven tijdens de studie vergeleken met patiënten die een vetarm dieet volgden.

Oproep tot betere voedingsvoorlichtingsmodellen

Op basis van inzichten van internationale experts zoals professor Walter Willett en Meir Stampfer is er heel wat meer kennis gekomen over de invloed van voeding op ons lichaam. Wat we eten heeft een onmiskenbaar chemische invloed in onze lichaamscellen. Weliswaar is dit kleinschalig en niet met het oog te zien, laat staan te voelen of onmiddellijk waar te nemen, maar ontegensprekelijk is dat wat we in het lichaam stoppen ook de oorzaak van wat er met het lichaam gebeurd.

Het gezondheidsadvies van de overheid is niet doortastend genoeg is om echt grote veranderingen teweeg te brengen in de gezondheid van vele mensen. De overheid zou zich dus minder moeten baseren op verouderde voedingsmodellen, en meer voedingsadvies dienen in te winnen bij internationale autoriteiten, zo onafhankelijk mogelijk van de (voedings)industrie.

Praktisch gezien zou er veel minder nadruk moeten liggen op suikerrijke zetmeelproducten (brood, pasta, aardappelen en rijst), en meer onderscheid gemaakt dienen te worden tussen goede en slechte vetten, tussen rood vlees en wit vlees. Er zou meer nadruk moeten liggen op groente, fruit en noten. Dit door bijvoorbeeld groente als basis van de voedingsdriehoek te gebruiken.

De gevolgen van het boek ‘De voedselzandloper’

Het feit dat een boek zoals De voedselzandloper commotie veroorzaakte in Vlaanderen is een goede indicator van hoe allerlei belangenorganisaties een status quo in stand willen houden.

Dat status quo betreft de klassieke voedingsdriehoek van het Vigez en (overheids)campagnes die gericht was op buiten proportioneel veel zetmeel producten (brood, aardappelen, rijst, pasta), rood vlees en melk producten.

De media zou bij complexe voedingsdiscussies niet enkel beroep mogen doen op Vlaamse experts, maar ook tot internationale experts, en dit omdat er in Vlaanderen geen echte voedingsdeskundigen zijn met een internationale reputatie.

Meer aandacht voor voeding en preventieve geneeskunde in de opleiding tot arts

In een huidige opleiding tot arts is er tot op vandaag aan de universiteiten te weinig aandacht over het belang van voeding en de relatie met chronische ziektes.

Meer lessen over voeding zouden niet alleen maken dat patiënten beter geadviseerd kunnen worden, wat de preventie van vele welvaartsziektes enorm ten goede zou komen, maar zou er tevens voor zorgen dat patiënten heel wat minder medicatie dienen te gebruiken.

Sommige ziektes zoals atherosclerose (aderverkalking) of type 2 diabetes worden onomkeerbaar geacht, terwijl onderzoek aantoont dat via voeding drastische verbeteringen bekomen kunnen worden, en dat sommige van deze ‘chronische’ ziektes zelfs omkeerbaar zijn.

Omdat voeding zo een belangrijke rol speelt in het voorkomen van welvaartsziektes, zou het niet slecht zijn dat ook in scholen meer aandacht wordt besteed aan gezonde voeding. Gelukkig ontstaan her en der veel mooie initiatieven en kunnen we beroep doen op al heel wat goede kookboeken die gezonde voeding promoten. Pascale Naessens is er één van. Met haar kookboeken brengt ze haar visie op gezonde voeding over. Met succes, want ze is de bestverkopende culinaire auteur van Vlaanderen.

Hoe is het met jouw gezondheid?

Wil je zien hoe het met jouw gezondheid is gesteld dan kan je de Klant Nutritionele Evaluatie Vragenlijst (KNEV) invullen. Dit is een online vragenlijst bestaande uit iets meer dan 200 vragen die een beeld geven van enerzijds de belangrijkste symptomen en anderzijds de onderliggende oorzaken. Eenvoudige vragen die gaan rond je gezondheid, eetgewoontes, klachten, pijnen,... Verschillende parameters zullen berekeningen maken en een beeld geven over de gesteldheid van al jouw organen, het immuunsysteem, de nood die jouw lichaam heeft aan vitaminen, mineralen en je krijgt een beeld over wat nu eerst de aandacht moet krijgen om je gezondheid te verbeteren en tips hoe je dit kunt aanpakken. Geïnteresseerd? Lees dan volgende praktische informatie:

Praktisch

  • Stuur mij een e-mail met je naam en adres gegevens:
  • Ik stuur jou een mail vanuit het GPS-systeem waarmee je een link krijgt. Klik op de link om je e-mail te verifiëren. Daarna krijg je een mail met de uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Vul alle vragen in. Anders werkt het niet!
  • Van zodra je de lijst volledig hebt ingevuld en doorgestuurd, krijg ik een bevestiging.
  • Indien je wenst maak ik dan een afspraak met jou en overloop ik de resultaten en kijken we samen hoe we uw gezondheidsproblemen kunnen verbeteren. Prijs per sessie is 40 € per uur. Meer info over de prijzen en algemene voorwaarden vind je bij therapiegesprekken.

 

Voorpagina | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2022 Levensstroom | Routebeschrijving |

Overheulestraat 237, 8560 Moorsele | 056 444796