Levensstroom

Home | Contacteer mij |
Kortrijk Gullegem

Levensstroom, praktijk voor psychotherapie, mindfulness, heartfulness, hartcoherentie, Centering en massages

Goenka

Satya Narayan Goenka

Wie is Goenka?

De pruimenbloesem geeft zijn geur
ook aan de hand die hem breekt.

Boeddhistische gezegde


Wie is Satya Narayan Goenka?

S.N. Goenka is leraar in Vipassana meditatie in de traditie van Sayagyi U Ba Khin uit Myanmar. Hoewel een Indiër van afkomst is S.N. Goenka geboren en getogen in Myanmar. Vanaf zijn jeugd leed hij aan hevige aanvallen van migraine. Zoekend naar genezing kwam hij in 1955 in contact met Sayagyi U Ba Khin die hem de Vipassana techniek leerde. Zijn hoofdpijn verdween erdoor, maar ook werd hem tijdens de retraite het grote belang van meditatiebeoefening duidelijk. De hiernavolgende veertien jaar werd hij een ijverige student van U Bha Khin waarna hij in 1969 verhuisde naar India om vipassana te onderwijzen in het land van herkomst. Een spirituele reis naar India was in de jaren zeventig niet compleet zonder ‘Goenka cursus’. Zijn publiek bestond al gauw uit Amerikanen, Australiërs en Europeanen die op zoek naar religieuze ervaringen door Azië reisden. De gedisciplineerde, systematische tiendaagse retraites bleken uitzonderlijk goed aan te sluiten bij de behoeften van deze westerlingen. Het duurde niet lang voordat hij ook in Europa cursussen begon te verzorgen.

S.N. Goenka zelf heeft tienduizenden mensen onderwezen in meer dan 350 tiendaagse cursussen, zowel in India als in andere landen in het Oosten en het Westen. In 1982 begon hij assistent leraren aan te wijzen om hem te helpen bij de toenemende vraag naar cursussen. Onder zijn leiding zijn er meditatiecentra opgericht in India, Nepal, Birma, Thailand, Sri Lanka, Japan, Nieuw Zeeland, Australië, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten en er worden regelmatig cursussen gehouden in vele andere landen op de wereld.

In Myanmar hadden de boeddhistische monniken traditioneel het alleenrecht om meditatie te onderwijzen. Evenals zijn leermeester is Goenka echter een leek en hoofd van een groot gezin. Desondanks heeft zijn heldere manier van lesgeven bijval gekregen van vooraanstaande monniken in Myanmar, India en Sri Lanka.

De techniek die S.N. Goenka leert, vertegenwoordigt een traditie welke teruggaat tot de Boeddha. De Boeddha heeft nooit een sektarische religie onderwezen; hij leerde Dhamma - de weg naar bevrijding - die universeel is. In dezelfde traditie is de benadering van S.N. Goenka non-sektarisch. Daarom heeft zijn leer een grote aantrekkingskracht op mensen van allerlei achtergronden, ongeacht van welke religie of zonder religie en overal ter wereld.

Sluit dit venster

 

Voorpagina | Overzicht | Algemene Voorwaarden | Privacybeleid | Contacteer Levensstroom | © 2007 - 2019 Levensstroom | Routebeschrijving |

Nijverheidslaan 21, 8560 Gullegem | 056 323969